Speelgoedmuseum gaat Back to the Fifties

Mini-Expo Back to the Fifties in Speelgoedmuseum

0 Shares

Ontdek speelgoed uit de Fifties

Op 17 april is het exact 60 jaar geleden dat Brussel de wereldtentoonstelling Expo 58 mocht ontvangen. Het Mechelse Speelgoedmuseum pikt hierop in tijdens de paasvakantie en organiseert de mini-expo Back to the Fifties.

Back to the Fifties in het Speelgoedmuseum te Mechelen

Ik ben voor u binnengestapt in het museum, en werd hartelijk ontvangen door Vanessa, Evelien en Julie. De dames waren netjes uitgedost in kledij uit de jaren vijftig als kwamen ze plots uit een teletijdmachine naar me toe gestapt..

Naar aanleiding van Expo 58 vonden wij het een mooie gelegenheid om onze eigen collectie Fifties en Expo 58 speelgoed in de kijker te zetten. Mensen die opgegroeid zijn in de jaren vijftig, gaan hier veel nostalgische herinneringen aan hebben. Maar ook gezinnen kunnen hier uiteraard heel wat spelletjes uit die jaren vijftig komen ontdekken” vertelt een tevreden Vanessa De Geest als conservator van het Speelgoedmuseum.

Speelgoed op Back to the Fifties te Mechelen

Op de interactieve mini-expo wordt je spelenderwijs gekatapulteerd naar het speelgoed van je ((over)grootouders. Via spannende zoektochten en leuke workshops. De uitvindingen en rages uit de fifties spreken nog altijd tot de verbeelding. Bij mijn bezoek ontdekten leerlingen van het 4de leerjaar GBS De Kiem uit Wambeek wat de Fifties aan kindervreugde te bieden had.

België in de jaren Vijftig

Door zijn optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog moet koning Leopold III afstand doen van de troon. In 1950 legt zijn zoon Boudewijn de eed af als Koning der Belgen. In 1955 maakt Boudewijn een rondreis door Belgisch Congo. Er is op dat moment nog geen enkel vermoeden van de komende dekolonisatiegolf die uiteindelijk zal leiden tot de onafhankelijkheid van Congo in 1960.

Speelgoedmuseum kijkt terug naar Wereldtentoonstelling Expo 58

Tijdens Expo 58, de eerste universele wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog, zijn er honderden paviljoenen, een attractiepark en een heus dorp ‘Vrolijk België’ te bezichtigen op de Heizel. Meer dan 40 miljoen mensen bezoeken de Expo, waaronder 80% van alle Belgen. Het vooruitgangsoptimisme staat centraal:

De Expo moet een nieuw tijdperk inluiden waarin wetenschap alle geschillen doet verdwijnen. In een nagebouwd Afrikaans dorp met lemen hutten worden Congolese burgers van hun waardigheid beroofd en ‘tentoongesteld’ als een soort toeristische attractie.

De ‘Troubadours van koning Boudewijn’, een Congolees kinderkoor (gesticht door W.E.P. Guido Haazen in 1954) trad op tijdens Expo 58.

Kunststof speelgoed en zijn rages

De nieuwe trend in de fifties is kunststof speelgoed. Heel wat nieuwigheden destijds kwamen overgewaaid uit de Verenigde Staten, denk maar aan hoelahoep en de frisbee. De stranden aan onze kust werden ermee overspoeld net als de vrolijke Jokari-spelers. Twee stukjes speelgoed die tot vandaag de dag razend populair blijven, zien aan het einde van de jaren 1950 het levenslicht: LEGO en Barbie.
In 1958 wordt het LEGO-blokje met het buisjes-en-noppensysteem geïntroduceerd in Denemarken. Een jaar later brengt Ruth Handler in de Verenigde Staten de eerste Barbiepop op de markt, die geïnspireerd is op de Duitse Bild Lilli pop. De pop was beschikbaar in twee maten en gaat gekleed volgens de typische jaren vijftig mode met breed uitwaaierende rok.

Als jongen herinner ik me uiteraard de talloze miniatuurautootjes, die soms waarheidsgetrouw de echte modellen nabootsen. En zoals het hoort hoorde bij de verzameling auto’s ook een garage en tankstation. Om het geheel compleet te maken waren de vijftiger jaren ook de periode van de miniatuurtreintjes, waar complete al dan niet waarheidsgetrouw, landschappen werden ontworpen.

Stripverhalen en gezelschapsspelen doen hun intrede

In de ingerichte fifties woonkamer kwam iedereen tot rust met een stripverhaal of een gezelschapsspelletje. Denk maar aan strips van Kuifje, Jommeke en Suske & Wiske. Ook de geliefde Tiny vertrekt voor het eerst op avontuur, en is vandaag nog steeds te vinden in de boekhandels, en blijft meisjesharten bekoren. Strips verschenen eveneens in kranten of magazines, maar het afzonderlijk album bleef een hebbeding. Jef Nys bedenkt en tekent Jommeke, die in 1955 voor het eerst in het weekblad Kerkelijk Leven verschijnt en later een vervolgverhaal in de krant Het Volk krijgt.

Gezelschapsspellen op mini-expo in Speelgoedmuseum

De fifties waren ook de jaren waar ontzettend veel werd geknutseld met tal van bouwdozen, of het in elkaar fiksen van een scoubidou. De avonden werden toen nog niet gevuld met televisie of computer games maar gezelschapsspellen zoals het nieuwe Mens-Erger-Je-Niet en varianten van Ganzenbord..

Workshops en Slotfeest op zijn Fifties

Op dinsdag (3 en 10 april) en donderdag (5 en 12 april) knutselen kinderen tussen de 3 en 10 jaar hun eigen Mr. Potato Head. Een topper die eveneens in de fifties uit de Verenigde staten kwam overwaaien.

Hoelahoep dansen in Speelgoedmuseum te Mechelen

Maak gebruik van een plusminus 30 minuten interactieve familierondleiding:(13, 14 en 15 uur) en kom te weten met welk speelgoed onze ((over)groot)ouders speelden toen zij jong waren. En vooral: speel de spelletjes ook nog eens zelf. De kleinsten tussen 3 en 6 jaar oud gaan op zoek naar het speelgoed van de museumvriendjes. De kinderen tussen 7 en 10 volgen de museumroute en ontdekken hoe er in de jaren 1950 werd gespeeld.

Op 14 april sluit Back to the Fifties af met een heus Slotweekend. Ook dan is er heel wat te beleven en te doen voor klein en groot. Het beauty boudoir (12 tot 16 uur) zorgt voor de juiste look die je in onze photo corner (12 tot 16.20) kan vereeuwigen. Speel (speelplaats)spelletjes van weleer, knutsel en beweeg mee tijdens leuke workshops, beleef een interactieve rondleiding, leer dansen als Gene Kelly, hoepel mee tijdens een hoelahoep wedstrijd,…

Speelgoedmuseum te Mechelen

Oud-conservator Marc Wellens brengt tussen 14 en 15 uur een interessante lezing en roept het speelgoed uit die tijd opnieuw tot leven. Hiervoor kan ook apart worden ingeschreven. Afscheid nemen van de fifties doet het Speelgoedmuseum met een knaller van formaat. DJ Swingenstein zorgt voor de muzikale noot tijdens ons dansfeest.

Het Speelgoedmuseum verzameld al sinds de jaren tachtig een uitgebreide speelgoed collectie. Heel wat van die stukken zijn nu te zien op de mini-expo. Wist u trouwens dat een deel van de Mechelse collectie voor een bepaalde tijd te bekijken valt in ‘De Sixties’ in het Openluchtmuseum Bokrijk ?

Abonneer u op mijn YouTube kanaal, en geniet van beeldverhalen uit Mechelen

De jaren vijftig, ik kan er nog tientallen bladzijden vol van neerpennen. Ik kan u ten zeerste aanbevelen om de tentoonstelling Back to the Fifties tijdens de paasvakantie te bezoeken. Van speciale puzzel, naar viewmaster tot constructiespeelgoed om je eigen Atomium te bouwen. Een aantal prachtstukken uit de collectie van een verzamelaar vullen de eigen collectie aan. Maak er gerust een dagje uit van in Mechelen, en ontdek nog zoveel meer in onze bruisende stad.

Mini-expo loopt van 31 maart tot 15 april 2018.

Meer info op de website van Speelgoedmuseum.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy / Leo De Nijn / Speelgoedmuseum / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.