Tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid Mechelen

Internationale Roep om Rechtvaardigheid in Mechelen

0 Shares

Roep om Rechtvaardigheid in Hof van Busleyden

Met Roep om Rechtvaardigheid zet stadsmuseum Hof van Busleyden zich weer helemaal op de kaart. Deze prestigieuze tentoonstelling heeft zo’n 80 werken ontleend aan internationale top musea en privécollecties. Tegelijkertijd is het het sluitstuk van het Stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. als smaakmaker voor het totaal vernieuwde museum dat eind juni zijn deuren zal openen. Het zijn een trotse burgemeester Bart Somers en cultuurschepen Björn Siffer die deze tentoonstelling mogen voorstellen aan de pers.

Tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid te Mechelen
Foto Jan Smets (Mechelen Blogt)

Zelf was ik niet bij de voorstelling, maar dankzij collega blogger Jan Smets (Mechelen Blogt) en Bert Vannoten (Tv Mechelen), kan ik u dit artikel brengen. We kijken al een heel lange tijd uit naar de officiële opening van het stadsmuseum dat flink wat ambities heeft. Aan deze tentoonstelling is drie jaar lang gewerkt, hét is dan ook het aperitief voor wat we dan zullen voorgeschoteld krijgen.

Huwelijk tussen oud en nieuw in gerenoveerd Mechels museum

Karine Decoster, voorzitter van de Mechelse gidsenbond leidde zaterdag haar eerste groep doorheen de tentoonstelling, en ook zij is laaiend enthousiast en noemt het een toptentoonstelling.  Curator Samuel Mareel en de medewerkers van het museum geven hier het beste van zichzelf.  Al bezoek je er maar eentje dit jaar, Roep om Rechtvaardigheid is een expo die je héél zeker niet mag missen.

Roep om Rechtvaardigheid in Hof van Busleyden te Mechelen
Foto Jan Smets (Mechelen Blogt)

Voor de eerste keer is er een expo georganiseerd in het bijna voltooide Hof van Busleyden. Voor de tentoonstelling moeten we de immense kelderruimte in, maar toch krijgen we al een glimp van het museum in wording.  En wat we te zien krijgen oogt fraai. Oud en nieuw gaan hier perfect met elkaar in dialoog. De inkom met nieuwe balie en wat later de museumshop zal worden zien er modern en uitnodigend uit, net zoals het geslaagde logo een sterke identiteit uitstraalt.

Het is ‘goed samenleven’ in historisch Mechelen

Onze burgervader stipt ondertussen maar al te graag aan dat de stadsmonitor net uitwees dat qua fierheid de Mechelaars alleen de Bruggelingen dienen voor te laten gaan. Dit heeft voor onze burgemeester alles te maken met het ‘goed samenleven’ in deze stad én onze geschiedenis. Mechelen was in de Bourgondische periode groter dan zichzelf. In die glorierijke tijd was onze stad de bestuurlijke hoofdstad van de Nederlanden nadat Karel de Stoute hier in 1473 zijn Grote Raad installeerde.  Hiermee wou hij de 17 provincies verenigen in één sterke staat met een centrale rechtbank. “Je kwam naar Mechelen om je recht te halen.” vertelt Somers.  “Mechelen was de stad van rechtvaardigheid, en dat is iets wat we nu nog koesteren“. Jeroen Van Busleyden in wiens huis deze tentoonstelling wordt georganiseerd, was kerkelijk raadsheer en rekwestmeester toen Mechelen een intellectueel en cultureel centrum was zonder weerga. Deze expo grijpt terug naar deze periode.

Internationale tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid te Mechelen
Foto Jan Smets (Mechelen Blogt)

Bart Somers wijst op de spanningsboog tussen twee episodes uit onze geschiedenis.  Langs de ene kant heb je de Grote Raad en het spreken van recht, en aan de andere kant heb je Dossin dat ons confronteert met één van de meest gruwelijke feiten van ‘onrecht’.  “Samenleven is maar mogelijk als we rechtvaardigheid koesteren.  In deze zin is deze expo brandend actueel. We zien de parallellen tussen wat de godsdienstwaanzin van een Spaanse en Engelse Furie veroorzaakten en wat we nu zien gebeuren in de wereld.  We maken hier via kunst en cultuur rond recht en rechtvaardigheid een link met het heden. En dat doen we met topwerken van internationaal niveau!

Hierop borduurt schepen Björn Siffer verder.  De expo is gebouwd op het snijpunt van twee tradities: op die van het humanisme en de joods-christelijke traditie. Onze cultuurschepen zegt dat Busleyden niet zomaar een museum wil zijn in een lange rij van musea. Wist je trouwens dat in de hele wereld 55 000 musea te vinden zijn waaronder twee derde in de Westerse wereld ?.

Top kunstwerken tussen verleden en vernieuwing

De stad investeerde sterk in het museum van Busleyden, en wil hiermee het verleden weergeven, maar ook vernieuwend zijn. Het wil ook geworteld zijn in het heden en blikken naar de toekomst.  Het museum heeft de ambitie om ook het maatschappelijk debat te voeden. Busleyden wil de link zijn tussen verleden, heden en toekomst. Onze kunsthistorische stad heeft de bezoeker veel te bieden, en er wordt dagelijks hard gewerkt aan de kwaliteitsnormen. Ondertussen werd ook het belang van Depot Rato naar voren gebracht. Als gedreven schepen van cultuur is Björn alleszins fier op deze eerste tentoonstelling, en kijkt uit naar de toekomst waar er nog veel zullen volgen.

Tentoonstelling in Hof van Busleyden te Mechelen
Foto Jan Smets (Mechelen Blogt)

Het is curator Samuel Mareel die het gezelschap met toewijding en kennis van zaken een korte rondleiding geeft. In de ruimte is gekozen voor drie overheersende kleuren: wit, rood en zwart, die staan voor de drie deelaspecten van de expo: recht, onrecht en rechtvaardigheid. De topwerken illustreren hierbij deze facetten.
De tentoonstelling focust op het Europa van de zestiende eeuw en belicht de rijke en fascinerende wisselwerking tussen kunst, recht en rechtvaardigheid in de Nederlanden.

Je ziet hier werken van onder andere Quinten Massijs, Maarten van Heemskerck, Pieter Brueghel de Oude, Maarten de Vos, Peter Paul Rubens, Antoon Van Dyck en Philippe de Champaigne. Werk na werk ontrafelt men hier één van de meest universele menselijke verlangens: het streven naar rechtvaardigheid en de complexe confrontatie daarvan met de werkelijkheid.

De kunstwerken werden zoals ik eerder schreef ontleend door Internationale top musea als het Prado en het Patrimonio Nacional in Madrid, de Gemäldegalerie in Berlijn, het Ashmolean Museum in Oxford en nationale en internationale privé verzamelingen.

De expo wordt samen georganiseerd met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. (curator dr.Samuel Mareel/ co-curatoren: prof.Manfred Sellink, dr.Elsje Janssen en Ellen Goetstouwers).

Tentoonstelling meer dan een bezoek waard

Uiteraard zal ik u als kunstliefhebber na het lezen van dit artikel doen watertanden. Geen probleem, u kan deze tentoonstelling bezoeken van 23 maart tot 24 juni 2018. Om deze prachtige internationale kunststukken te bezichtigen betaal je 11 € inkom. Mechelaars en groepen betalen slechts 9 €. Groepen kunnen eventueel een beroep doen op een rondleiding met gids Het Museum is toegankelijk voor mensen met een beperking. Voor deze tentoonstelling heeft men een pareltje van een catalogus voorzien. Deze catalogus is te koop in het museum aan 35 euro, en in de boekhandel aan 39.50 euro. Maak er gerust een stedentrip van voor een weekendje uit naar Mechelen, een stad die nog veel meer te bieden heeft.

Video Bert Vannoten (TV Mechelen)

Meer info over de tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid op de website van het Hof van Busleyden.

Tekst Verschueren Eddy en Jan Smets / Video Bert Vannoten / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.