Fietsostrade Provincies Antwerpen Vlaams-Brabant en Mechelen in Beweging

Fietsostrade Mechelen-Zemst volop in beweging

0 Shares

Fietsostrade Mechelen-Zemst voorgesteld in stadhuis

De plannen voor de fietsostrade F1 van Mechelen naar Zemst zijn woensdagmiddag voorgesteld in de Keldermanszaal van het stadhuis te Mechelen. Er was alleszins voldoende belangstelling  voor de info-tentoonstelling. Bezoekers mochten het project meer in detail bekijken, vragen stellen en opmerkingen geven. Zij werden professioneel te woord gestaan door mensen van de Provincie Antwerpen, Provincie Vlaams-Brabant en Mechelen in Beweging.

Fietsostrade Provincies Antwerpen Vlaams-Brabant en Mechelen in Beweging

Mechelen is een mooi knooppunt van fietssnelwegen. Op termijn is het de bedoeling dat je richting Dendermonde, Sint-Niklaas, en richting Brussel zoals vandaag hier voorgesteld, vlot kunt fietsen ” zegt een super enthousiaste Tina Caers (Teamverantwoordelijke Fietsbeleid Provincie Antwerpen).

Heel wat studies gaan vooraf

In de Provincie Antwerpen zijn er 23 fietsostrades gewenst, net geen 500 km. Bijna 60% daarvan is nu al befietsbaar. Vlaams-Brabant telt 15 fietssnelwegen. Een project als dit vraagt heel wat zoekwerk en studies. De projectleiders moeten rekening houden met alle mogelijke elementen.
Hoe kunnen we een verbinding van 2 km maken en overbruggen in dit gebied van Zemstbaan, Brusselsesteenweg. … Kunnen we hier breed genoeg gaan zodat de fietser ruimte en comfort heeft, zijn er veel in en uitritten, …dat zijn allemaal zaken waar wij rekening moeten mee houden” verduidelijkt Tina

Om dit te bereiken zijn er op een satellietfoto twee lijntjes geprojecteerd die de fietsweg moeten voorstellen. Tina wijst erop dat dit nog geen definitief plan is, maar een projectie van de benodigde ruimte. Het zijn de ideeën of opmerkingen die we hier vandaag en op volgende info-tentoonstellingen van de mensen willen horen.

“Gaan we de fietsostrade daar werkelijk leggen ? Dat kunnen we nu nog niet zeggen. Als de laatste stap genomen is, en je ziet de eerste spade in de grond gaan, dan gaat het vooruit” besluit Tina

Dagelijks duizenden fietsers op de fietssnelwegen

De Provincie Antwerpen heeft een groot gedeelte van de F1 ( benaming voor de fietsostrade van Antwerpen naar Mechelen-Nekkerspoel ) reeds aangelegd. Momenteel kunnen we al vlot fietsen van Antwerpen-Berchem naar Mechelen-Nekkerspoel. Dit traject wordt dagelijks door duizenden fietsers gebruikt. In totaal fietsen er dagelijks op alle fietsostrades in de Provincie Antwerpen alleen al zo’n 33 482 fietsers.

Fietsostrade - Mechelen - Antwerpen

Men is nu volop in de weer om aan dit succesverhaal een vervolg te breien. Dit project zit nog maar in een opstartfase. ‘Wat je hier ziet zijn nog maar de eerste ideeën.” zegt Chris Brouwers (Diensthoofd Mobiliteit Provincie Antwerpen). Men oppert het idee om een minimum breedte van 4.5 meter te handhaven, en dat in asfalt.

Spoorwegen blijven prioriteit voor fietsostrade

Enkele punten die de partners aan het bekijken zijn is zo kort mogelijk bij bestaande spoorlijnen blijven en een zo recht mogelijk traject bouwen. Dat is wat bezoekers woensdag in het stadhuis konden bekijken. Er is hoop dat men met reacties van bezoekers en onderzoeken, nog dit jaar een definitief ontwerp kan maken. Als dit allemaal goed loopt, kan men in 2018 van start gaan met de wettelijke procedures als bouwaanvragen en dergelijke. Dit vraagt allemaal zijn tijd, de verwachting is dan ook voor de eerste spade in de grond terechtkomt dat we al snel twee jaar verder zijn.

Provincie Antwerpen op info tentoonstelling in Mechelen

Zo zal Mechelen in Beweging het nieuwe traject van Mechelen-Nekkerspoel tot aan de Stenenmolenstraat (Mechelen-Zuid) voor zich nemen. Bij de herinrichting van de stationsomgeving en de bouw van de Tangent krijgt de fietsostrade tussen beide treinstations hiermee vorm. Vandaag is er trouwens al een heel stuk rond die Tangent gerealiseerd.

Vanaf daar waar de mensen van Mechelen in Beweging stoppen, gaan wij als Provincie Antwerpen een nieuwe verbinding maken. Dat is de fietsostrade tussen Mechelen en Zemst, tot aan de grens met de Provincie Vlaams-Brabant. Vanaf daar nemen de collega’s van Vlaams-Brabant het over tot in Brussel” zegt Brouwers

Mechelen is een ware fietsstad

De huidige F1 vertrekt aan het station Antwerpen-Centraal en eindigt aan het station Mechelen-Nekkerspoel. De bijdrage van de Provincie Antwerpen aan het nieuwe traject bedraagt iets meer dan 2 km. De totale lengte van dit project van Mechelen tot Brussel bedraagt 15 km.

Dagelijks worden de fietsers die gebruik maken van de fietswegen in beide provincies geteld. In Mechelen-Nekkerspoel alleen al passeren er dagelijks zo’n 1700 à 1800 fietsers. In april van 2017 plaatste de stad Mechelen een fietstelpaal aan Nekkerspoel, en bracht een folder uit waar fietsinitiatieven gebundeld worden.

Eerlijk gezegd verwachten we dat op het nieuwe traject nog meer fietsers hiervan gebruik zullen gaan maken. Het is een fietstraject dat zeer befietsbaar zal zijn, en vooral zeer gevraagd is. Meer en meer mensen willen de overstap maken naar de fiets. We willen dan ook met hen samen met de collega’s van Vlaams-Brabant, de kans geven om dat in comfortabele en veilige omstandigheden te doen” vertelt Chris.

Mechelen in Beweging zorgt voor 2.6 km aan fietsostrade

Tussen beide provincies bevindt zich het gedeelte van Mechelen in Beweging. Het deel van de fietsostrade dat zij voor hun rekening nemen, zit al mee verwerkt in het nieuwe stationsproject.

Wat ons deel van Mechelen in Beweging betreft spreken we over een totale lengte van 2.6 km aan fietsostrade. Als alles goed gaat hopen wij ons deel van de fietsostrade te kunnen openen eind 2019” weet Rudy Van Camp (Communicatieverantwoordelijke Mechelen in Beweging) te vertellen.

Mechelen in Beweging info tentoonstelling F1 fietsostrade

Het is samen met de nieuwe verbinding voor de auto’s, dat de nieuwe fietsinfrastructuur wordt aangelegd. Momenteel is men al volop bezig met de uitvoering van de werken. Als voorbeeld weet Rudy me te vertellen dat de ruwbouw van de fietsbrug over de Dijle reeds klaar is. Andere werken die nog moeten uitgevoerd worden zijn enkele fietstunnels waaronder aan de Jubellaan en de N15 (Slakkenweg in de volksmond). Een fietsbrug zal gebouwd worden aan de Brusselsesteenweg.

In zijn totaliteit werken 5 projectpartners mee aan het stationsproject. Dat zijn voor de spoorwegen Infrabel en NMBS. Voor de Vlaamse Overheid het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn en als laatste de Stad Mechelen.

Twee provincies en Mechelen in beweging werken nauw samen aan fietsproject

Het nieuw aangelegde kruispunt (Brusselsesteenweg) aan ‘Shopping MZ’ beter bekend als Hypermarkt Carrefour en Brico, is waar de mensen van Vlaams-Brabant het laatste traject tot Brussel op zich nemen.

Wij gaan de bestaande brug over de E19 (autobrug) gebruiken omdat daar voldoende ruimte aanwezig is. We kunnen daar perfect een kwaliteitsvolle fietssnelweg plannen. Het oorspronkelijke idee was om een nieuwe fietsbrug over de E19 te bouwen. Helaas was dit budgettair niet mogelijk, en het zou de duurtijd van het project verlengen” zegt Joris Van Damme ( Projectleider Fietssnelwegen Vlaams-Brabant)

Het is net over de brug richting Zemst dat de fietssnelweg (zo wordt de fietsostrade gedoopt in dit landsgedeelte, maar het blijft wel F1) verder gezet wordt via de Heidestraat. Het is hier dat een nieuwe fietsersbrug over de Zenne geplaatst zal worden, waar de Heidestraat via een ‘Fietsers in de Voorrang’ roodkleurige oversteek zal gekruist worden. Vanaf daar gaan de bestaande dolomiet jaagpaden langs de Zenne verbreed en verhard worden met comfortabel asfalt. Via een nieuw stukje jaagpad, en een tweede nieuwe fietsbrug, zal de fietser de Zenne terug kunnen oversteken. Vervolgens zal u als fietser via het bestaande jaagpad uw weg richting Vilvoorde kunnen verderzetten.

Veel van deze stukken zijn momenteel in studie. Andere delen van dit traject zijn al in aanbouw. Ik verwacht dat de verharding van de jaagpaden ten laatste eind 2018 zullen gerealiseerd zijn’ zegt Joris.

Fietssnelwegen sluiten aan aan fietsknooppunten
Wat ik u ook zeker wens mee te geven, is dat deze fietssnelweg perfect in synergie loopt met bestaande fietsknooppunten. Op termijn zal er ook bekeken worden of er hier en daar rustpunten kunnen gerealiseerd worden.

Dit gedeelte van de fietsostrade, omdat ik het als Mechelaar zo gewoon ben te zeggen, loopt door een mooi stukje natuur. Het hoeft dan ook niet gezegd, dat fietstoeristen hier ruim gebruik gaan van maken.

In Vilvoorde zelf zijn de mensen van Vlaams-Brabant nog volop bezig met heel wat studiewerk.

Ik moet toegeven, als leek was het allemaal niet eenvoudig om in de wirwar van kaarten en teksten, de weg te vinden naar duidelijkheid. Dankzij de ongelooflijke behulpzaamheid, en duidelijke toelichtingen, ben ik en andere bezoekers er toch wijzer uit geworden.

Meer info

Voor meer informatie over de F1 en de rest van de fietsostrades kan je terecht op www.provincieantwerpen.be (zoekterm fietsostrade of F1). en hier voor Vlaams-Brabant. Ook op www.fietssnelwegen.be kan je heel wat informatie terugvinden.

Wordt uiteraard vervolgd …

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

 

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.