Beleef fijne dagen in De Week van de Mobiliteit

0 Shares

Week van de Mobiliteit in Mechelen

Ook in Mechelen zal de Week van de Mobiliteit (16-22 september), hét jaarlijkse festival van de duurzame mobiliteit niet onopgemerkt voorbijgaan. De autovrije zondag (Uit zonder uitlaat), de autovrije schooldag (STRAPDAG) en de Car Free Day.
Meer dan 1.200 acties en initiatieven zetten het brede publiek in Vlaanderen #goedopweg om stil te staan bij onze dagdagelijkse verplaatsingen naar werk, school of in de vrije tijd. De Week is hét moment om de gewoontes te doorbreken en de voordelen te ervaren.

Uit zonder uitlaat te Mechelen

Belgisch Kampioenschap Cargofietsen aan Transit M
Dit jaar is Mechelen gaststad voor het BK Cargofietsen, dat dit jaar al voor de vijfde keer georganiseerd wordt. De wedstrijd gaat door op zaterdag 15 september, op de site van Transit M op het Douaneplein.

Er worden verschillende races georganiseerd: snelheidswedstrijden voor cargofietsen met respectievelijk twee of drie wielen, een aflossingswedstrijd en een wedstrijd voor elektrische bakfietsen. Toch ligt de focus niet echt op de competitie, aldus initiatiefnemer Jasper Truyens: “Het BK cargofietsen is eerder een sociaal dan een sportief evenement. Bakfietsers ontmoeten elkaar en we hebben een sportieve namiddag samen, al zijn het vaak de snelle fietskoeriers die de driekleur in de wacht slepen.  Het is een niche-event, maar wel uit de onderbuik van de fietsers! Dankzij de bakfietsondernemers Soeper en de Krokfiets en de uitbaters van het Klimkaffee is er ook tijd voor een hapje en een drankje.”

Alle informatie en inschrijvingen via www.bkcargofietsen.be.

Uit zonder uitlaat op Autovrije zondag

UiT zonder Uitlaat op de autovrije zondag is zeker het meest zichtbare onderdeel van de week. De binnenstad van Mechelen is helemaal autovrij op zondag 16 september tussen 10 en 19u. Tijdens deze autovrije zondag komen bewoners op adem en beleven bezoekers de stad op een heel aparte manier. Straten, pleinen en woonbuurten worden autovrij en dit creëert ruimte voor een waaier aan activiteiten. De activiteiten vinden plaats tussen 13 en 18u en het volledige aanbod is te vinden via www.uitinmechelen.be/uzu.

Uit zonder Uitlaat te Mechelen

Ook in deelgemeente Walem blijft de auto aan de kant op 16 september. De Koning Albertstraat wordt dan één lange rommel- en feestmarkt met meer dan 150 standhouders. Laat je verrassen door een talentententoonstelling, maak kennis met de Walemse verenigingen, of geniet van een zwierige kermis en gezellige pop-up terrasjes. Alle activiteiten vinden plaats tussen 10u en 18u, de Koning Albertstraat is ter hoogte van de dorpskern verkeersvrij tussen 9 en 20u.

Info rommelmarkt: rommelmarkt@dorpsraadwalem.be.

Laat de auto 1 dag thuis op Car Free Day

Op Car Free Day worden alle pendelaars aangemoedigd de wagen te laten staan en een duurzaam vervoermiddel te kiezen, te carpoolen of aan thuiswerk te doen. Dit jaar valt deze dag op donderdag 20 september. Ook de stadsdiensten doen mee. Schepen van Mobiliteit Marina De Bie legt uit: “Het grootste deel van het stadspersoneel komt elke dag op een duurzame manier naar het werk, slechts 20% komt met de wagen (alleen of carpoolend). Als stad hebben we hier een belangrijke voorbeeldfunctie en we zijn onze personeelsleden daar dan ook zeer dankbaar voor. Daarom bieden we op Car Free Day een gratis fairtrade ontbijt aan aan alle personeelsleden die op een duurzame manier naar het werk komen.”

STRAPPEN doen we samen

Vrijdag 21 september is het weer STRAPDAG, dé autovrije schooldag. Scholen, kinderen en ouders worden aangemoedigd om zich die dag te voet (stappen) of met de fiets (trappen) naar school te verplaatsen. “Ouders zetten hun kinderen nog vaak met de auto af aan de schoolpoort; een trend die heel wat scholen willen doorbreken”, zegt schepen van Onderwijs Marc Hendrickx. “Voor meer dan 1000 scholen is de STRAPDAG een jaarlijks weerkerend evenement als start van een verkeersveilig schooljaar. In Mechelen nemen 22 scholen deel aan de STRAPDAG, goed voor meer dan 5000 leerlingen.”

Strapdag te Mechelen

“Uit vorige edities weten we dat het concept van de Strapdag werkt”, vult schepen De Bie aan. “Bij metingen werd een daling van meer de 50% aan autoverplaatsingen naar de deelnemende scholen vastgesteld.”

De STRAPDAG is een organisatie van de voetgangersbeweging vzw/Octopusplan.

Meer info: www.strapdag.be. http://www.strapdag.be

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.