Monumentale petanquebaan in Tivolipark te Mechelen

Wordt Mechelen groene ambassadeur van EU ?

1 Shares

EGLA nomineert Mechelen als enige stad in België

Maakt onze stad Mechelen kans op de European Green Leaf Award 2020 ?. Feit is dat Mechelen als enige stad in België in de categorie met minder dan 100.000 inwoners, genomineerd is voor deze prestigieuze onderscheiding. Met die prijs beloont een jury van de Europese Commissie de steden voor hun inspanningen rond duurzaamheid en levenskwaliteit. Mechelen moet het opnemen tegen de Finse stad Lappeenranta en het Ierse Limmerick.

Inhuldiging Zandpoortplein en Binnen-Dijle aan de Zandpoortvest te Mechelen
Stad Mechelen genomineerd voor European Green Leaf Award
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Tientallen Europese steden strijden jaarlijks om de onderscheiding. In 2020 kan Mechelen tot dit kransje behoren. 1 kans op 3. Dit is een bijzondere erkenning voor onze inspanningen op het vlak van duurzaamheid. Wie de prijs op zak steekt wordt zonder meer groene ambassadeur voor de hele EU. Als finalist wordt Mechelen ook lid van het European Green Leaf netwerk. Deze nominatie onderstreept andermaal het toenemend belang van onze stad in Europa”, zegt burgemeester Bart Somers met fierheid.

Winnen de Maneblussers de European Green Leaf Award ?

De EGLA afkorting van European Green Leaf Award is ontkiemd uit de de European Green Capital Award (EGCA), die zich meer toelegt op de grotere Europese (hoofd)steden. Het is al uitzonderlijk dat een Belgische stad het schopt tot deze beperkte lijst. In 2018 won Leuven als eerste Belgische stad ooit de prijs, samen met de Zweedse stad Växjö. Dit jaar gaat de prijs naar Horst aan de Maas in Nederland en Cornellà de Llobregat in Spanje.

Dit betekent dat wij van alle 12 indieners de beste zijn op de domeinen duurzame stedelijke mobiliteit, publieke ruimte, maar ook op het vlak afvalbeleid en circulaire economie. In wezen is dit een erkenning voor de manier waarop wij duurzame groei realiseren en burgers daarbij betrekken”, weet schepen van Klimaat en Milieu Marina De Bie.

Voor- en tegenstanders van Mechelen kunnen niet ontkennen dat heel wat initiatieven zowel vanuit de stad als ondernemers, regelmatig in de prijzen vallen. De voorbije jaren won de stad tal van nationale en internationale prijzen op uiteenlopende beleidsdomeinen. Op 19 juni 2019 mag Mechelen zijn kandidatuur gaan verdedigen in Oslo. Eén dag later maakt de Europese Commissie dan de laureaat bekend. Dan zullen we weten of Mechelen de prijs van 75.000 euro mag opstrijken.

Pennepoelpark rustplaats Mechelen-Noord
Groene rustplekjes in een bruisende stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

1 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.