Uit zonder Uitlaat op Autoloze zondag in de stad Mechelen

Succesvolle autoloze zondag in Mechelen

18 Shares

Duizenden mensen genieten van autoloze zondag

Uit zonder Uitlaat, zo benoemd men in Mechelen de autoloze zondag. Een verkeersvrij stadscentrum, het is ieder jaar weer wennen aan straten zonder auto’s. Zondag mochten fietsers en wandelaars tussen 9 en 18 uur ten volle genieten van verkeersvrije straten, en daar werd ruimschoots gebruik van gemaakt. Onze stad kwam nu nog meer tot zijn rechts, zonder lawaai, zonder uitlaatgassen. Ook deelgemeente Walem deed zijn duit in het zakje. De anders zo drukke Koning Albertstraat bande alle verkeer en organiseerde een super rommelmarkt. De Autoloze Zondagen kaderen in de Week van de Mobiliteit die loopt van 16 tot 22 september.

Uit zonder Uitlaat op Grote Markt te Mechelen

Naar traditie zorgt de stad bij een autoloze zondag voor een waaier aan activiteiten. Alles begon zaterdag met het Belgisch Kampioenschap Cargofietsen aan Transit M. Cultuur en vrije tijd gaan hand in hand. Tientallen standhouders van socio-culturele, sport, verenigingen, infostanden, dans- en muziekoptredens, kinderactiviteiten, . en vooral overvolle terrasjes waarmee de horeca alweer de handen vol had.

Uit zonder Uitlaat op Autoloze zondag in de stad Mechelen

Fietsen en wandelen doorheen autovrij stadscentrum

Vroege vogels hadden een rustig zitje ingenomen aan de Korenmarkt, een plek waar Mechelen ontstaan is, en vandaag heropbloeit.dankzij de inzet van de horeca en handelaars.

Sport activiteiten en demonstraties op autoloze zondag
De ijzerenleen draaide voor 1 dag rond sportieve activiteiten. Schermen, turnen, kracht, gezondheid bij senioren, …een kwestie van de bezoekers kennis te laten maken met wat er in onze stad allemaal gedaan wordt om ons kerngezond te houden.

Eenmalig werd het Huis Windels opengesteld voor het publiek. Langs de prachtige inkomhal aan de ijzerenleen passerend langs een al even mooie binnentuin, kwam ik aan de achterzijde van de NONA nieuwbouw. Hier vonden korte presences plaats die belangstellenden konden bekoren. Ik vervolgde mijn weg verder en verliet NONA langs de vertrouwde poort aan de Begijnenstraat.

Kunstencentrum NONA te Mechelen op Uit zonder uitlaat 2018

Schietstand Mechelse Politie

In de Goswin De Stassartstraat mocht de pop-up stand van de Mechelse politie rekenen op heel wat kijklustigen. Dit jaar geen demonstratie politiehonden maar een ware ‘schietstand’. Tijdens mijn aanwezigheid hadden al 70 mensen hun kans gewaagd om in de roos te schieten.

Pop-up schietstand van Mechelse Politie op autoloze zondag

Opvallend veel mensen waren bij de politiemensen op zoek naar informatie. Een demonstratie met de sproeiwagen had veel bijval. In totaal beschikt de sproeiwagen over een watercapaciteit van 9000 liter met een maximum druk van 19 bar.

Lange rijen inschrijvingen voor Mechels Monopoly-spel

De Grote Markt, Befferstraat, Sint-Jansstraat, Veemarkt en Botermarkt mochten ook duizenden mensen begroeten. Optredens en demonstraties op het podium, proeverijen, workshops, … het was er allemaal. Vragen over mobiliteit daar kon je uiteraard ook mee terecht bij de stadsdiensten als Mechelen Klimaatneutraal. En dan jawel, aanschuiven in één lange rij om zich in te schrijven voor het Mechelse Monopoly-spel. Ongetwijfeld wordt dit een succes !. Heel wat bezoekers maakten van hun wandeling gebruik om langs te lopen in het opengestelde Predikherenklooster.

Inschrijvingen Monopoly Mechelen op Uit zonder uitlaat

Mechelen blijft verbazen, ieder weekend, elke werkdag, een stad die leeft. Komend weekend feesten we verder met de driedaagse Bierfeesten op de Grote Markt en Brouwerij Het Anker.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

18 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.