Green Pee openbaar ecologisch urinoir Mechelen

Mechelse wildplassers nu welkom aan de Green Pee

0 Shares

Een legaal openbaar plasje aan de Green Pee

Mannen kunnen voortaan aan de Green Pee, een uniek openbaar urinoir, hun plasje doen en de geur van plantjes opsnuiven. Dit eerste milieuvriendelijke exemplaar geplaatst in België is te vinden aan de muur van de vroegere Minderbroederskerk.

Green Pee Mechelen Stefaan Deleus Richard De Vries

De Minderbroedersgang is één van de knelpunten waar wildplassers hun overtollig water lozen. De stad is al enige tijd bezig om het probleem van wildplassen in te dijken.

Sinds de maand mei, het begin van het zomerseizoen, hebben wij bij dienst Preventie een aantal maatregelen rond wildplassen uitgerold rond de Vismarkt, Begijnenstraat en uitgaansbuurten. Dat heeft zijn effect al gehad want de klachten blijven uit.” zegt Stefaan Deleus (CD&V) als schepen van Preventie en Veiligheid.

Mechelen primeur van eerste ecologisch urinoir in België
Met dit ecologisch openbaar urinoir start de dienst preventie van de stad Mechelen Fase II om dit fenomeen aan te pakken. Wildplassers die betrapt worden mogen zich vanaf nu verwachten aan een GAS boete van 350 euro.

Om het probleem in te dijken blijft men bij de stad onverwijld verder zoeken naar nieuwe technieken, en dat in het kader van ‘Smart City’. Deze Green Pee is niet aangesloten op de openbare waterleiding, maar werkt volledig autonoom. Dit zelfreinigend systeem is tevens voorzien van een regenwater opvangbak met overloop. De compost zal na 2 à 3 weken door de uitvoeringsdiensten van de stad vervangen worden, en elders als compost gebruikt worden.

Openbare plantenbak als plas pitstop

De Green Pee is een combinatie tussen een urinoir en een plantenbak “Zeg maar, een combinatie tussen mooi en functioneel” vertelt Richard De Vries, zintuigbeïnvloeding adviseur en ontwerper van de Green Pee..

Het leuke hieraan is dat het een circulair urinoir is. De urine wordt opgevangen in een bak met vezels, die vezels vormen na het composteren een biologische meststof. Dat betekent dat de mensen die plassen in de Green Pee, tegelijk meewerken aan het vergroenen van de stad.” aldus de ontwerper

Green Pee openbaar ecologisch urinoir Mechelen

Jawel, ik hoor het je al zeggen, “en wat met de vrouwen ?”. Vrouwen blijken zich in mindere mate aan wildplassen te bezondigen.

De Green Pee is geplaatst voor de problemen die zich voordoen, en dat zijn nu eenmaal de mannen die tegen gevels staan te plassen. Het is een preventieve maatregel, waar wij hopen dat de wildplassers tot het besef komen dat ze niet zomaar in de openbare ruimte gaan plassen. Met de horeca in de buurt, die willen meewerken, gaan we vragen om hun sanitair ter beschikking te stellen ” besluit Stefaan Deleus.

De Green Pee is gebouwd met dikplatig roestvrij staal. Met dit gelijkaardige toestel heeft men al enige ervaring bij onze noorderburen met name in Amsterdam. De Green Pee heeft een kostenplaatje van 3500 €.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.