LED-verlichting in alle Mechelse straten

Mechelen dimt Led verlichting voor 50%

51 Shares

Stad bespaart voortaan ‘s nachts op verlichting

Het stadsbestuur van Mechelen gaat voortaan tussen 22 uur en 6 uur het met minder openbare verlichting doen. De maatregel om op het Mechels grondgebied de verlichting, en dan voornamelijk LED-verlichting te dimmen, zal een energiebesparing opleveren van van 70 ton CO2 per jaar waarmee de factuur met 65.000 euro zal dalen..

LED-verlichting in heel de stad Mechelen
LED verlichting in stad Mechelen
Foto stad Mechelen

Fluvius is maandag al begonnen met de aanpassing van 2580 led armaturen in Mechelen”, zegt Patrick Princen als schepen van Openbare Werken. “Daarnaast moeten er aanpassingen gebeuren in een 400-tal distributiecabines. Die aanpassingswerken kunnen drie tot vier weken duren en worden eenmalig ten laste genomen van Iverlek. Ondertussen gaan we verder met de ‘verledding’ van Mechelen. Nieuwe armaturen zullen meteen branden volgens het nieuwe regime.

Eigenlijk is het dimmen van de openbare verlichting al geruime tijd bezig.  Middels een proefproject werd ledverlichting al deels gedimd tussen 23 uur en 5 uur. “Vanaf nu gaan we de intensiteit van álle led lampen in Mechelen verminderen en dat twee uur langer, namelijk tussen 22.00 en 6.00 uur”, vertelt schepen van Klimaat en Energie Marina De Bie. “In het eerste geval bespaarden we 50 ton CO2 en 48.000 euro op jaarbasis. In het tweede geval gaat het om een besparing van 70 ton CO2 en 65.000 euro op jaarbasis. Die twee uur langer maakt dus wel degelijk een verschil.

Vier groepen verlichting met afwijkend brandschema

In onze stad zijn er vier groepen openbare verlichting. De besparende maatregel heeft een andere impact op elk van die groepen. Via de opsomming hieronder lees je dat er inderdaad verschillen zijn.

Openbare LED verlichting voor 50% gedimd in Mechelen
Foto stad Mechelen
  1. Straten met led: Hier blijft de dimming 50%, maar nu voor alle straten en tussen 22.00 en 6.00 ipv tussen 23.00 en 5.00 uur.
  2. Straten zonder led, maar met recente armaturen: Hier wordt telkens 1 op de 2 lampen volledig gedoofd en dit tussen 22.00 en 6.00 uur in plaats van tussen 23.00 en 5.00 uur. Met andere woorden: 1 lamp brandt telkens 100%, een andere lamp brandt niet. Op die manier branden alle lampen samen aan 50%.
  3. Straten zonder led, waar de verlichting altijd brandt: Hier zal de verlichting altijd 100% aan blijven en heeft de verandering van brandregime dus geen impact.
  4. Straten zonder led, waar de verlichting volledig gedoofd wordt: Hier zal de verlichting doven vanaf 22.00 in plaats van 23.00 uur en weer branden vanaf 6.00 uur in plaats van 5.00 uur.

Er blijft voldoende lichtsterkte

Het Belgische Instituut voor de Verlichtingskunde bepaalt hoeveel licht er moet zijn op een bepaalde weg. Er gelden dus andere regels voor bijvoorbeeld een lokale verbindingsweg dan voor een landelijke weg, een woonstraat, een industrieterrein enzovoort.

LED verlichting wordt ’s nachts 50% gedimd in Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het is toegelaten om de openbare verlichting te dimmen tijdens een bepaalde periode van de nacht, met name wanneer de verkeersintensiteit het laagst is”, zegt schepen Marina De Bie. “Sommige andere steden doven hun verlichting ook ’s nachts, maar tussen 22u en 6u is momenteel de langst mogelijke periode. In de binnenstad, waar niet erg veel verkeer is, gaan we in de toekomst die tijdsspanne met nóg een uur verlengen, van 21u tot 6u, maar dat is momenteel technisch nog niet mogelijk.” verduidelijkt de schepen.

Schepen Patrick Princen voegt hieraan toe “Het mooie aan heel dit verhaal is dat geen enkele Mechelaar zal merken dat de lichtintensiteit de helft minder is. De overgang naar het dimmen verloopt geleidelijk en de lichtsterkte na dimmen is voldoende groot, waardoor er geen verschil ervaren wordt. Aan de zichtbaarheid zal dus niets veranderen, aan de CO2-uitstoot daarentegen wel ”.

Energiezuinig verlichten = besparen

De wijziging van het brandregime is een energiezuinige maatregel. Het levert een besparing op van 70 ton CO2 per jaar. Voor 1 ton CO2 moeten 50 bomen een jaar lang groeien. De bespaarde hoeveelheid elektriciteit komt ongeveer overeen met het verbruik van 75 doorsnee gezinnen. Daarnaast betekent het 65.000 euro minder, of een besparing van 7% op de elektriciteitsfactuur van onze openbare verlichting.

Tekst Verschueren Eddy / Foto stad Mechelen

51 Shares

One comment

  1. Heb net LED verlichting gekregen in mijn Poedermolenstraat. Na 58 jaar hier gewoond te hebben zal ik moeten verhuizen. Ik vind mijn woning niet meer ’s avonds, 1/3de van de straat baad in volledige duisternis en dit al rond 21 uur. Ongezien, letterlijk en figuurlijk !

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.