Neerhof en Kinderboerderij Tivolipark Mechelen

In Tivolipark leer je tuinieren op zijn best

65 Shares

Duurzaam tuinieren leer je in het Tivolipark

Mechelaars met groene vingers zijn welkom in domein Tivolipark. Daar is de lente, daar is de zon, iedereen met een ‘hofke’ voelt de tuinkriebels. En dat is normaal want de lente is in het land, en dan zet men in Tivolipark in op het inspireren van bezoekers en het organiseren van workshops.

Neerhof en kinderboerderij in Tivolipark
Workshops ecologisch tuinieren in Tivoliaprk stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het Tivolipark heeft een belangrijke rol in milieu- en natuureducatie voor kinderen. Spelenderwijs leren ze er composteren of materialen hergebruiken. Ook voor volwassenen is er een uitgebreid aanbod van allerhande activiteiten, of je nu in de stad of op het platteland woont”, zegt Marina De Bie als schepen van Milieu en Duurzaamheid.

Demonstraties, infosessies en workshops

Wie inspiratie wil opdoen om groenresten uit eigen tuin op een creatieve wijze te hergebruiken, kan terecht in de kringlooptuin op het neerhof van de kinderboerderij. In deze tuin vind je composteersystemen, een wilgenhut, takkenrillen, een aardbeientoren, verhoogde bloembakken en een kruidenspiraal.

In de insectentoren vinden allerlei insecten, zoals solitaire bijen en hommels, een onderkomen. Bouwtekeningen van de verschillende creaties kan je gratis aanvragen op de dienst milieueducatie.

Bijen in Tivolipark Mechelen
Insecten en bijtjes belangrijk voor mens en natuur
Foto stad Mechelen

In de kringlooptuin bevindt zich ook de demoplaats thuiscomposteren. Vanaf april tot en met oktober is deze demoplaats open telkens op de tweede zondag van de maand tussen 14 uur en 16 uur. Je kan op deze momenten met je vragen terecht bij de compostmeesters/kringloopkrachten. Tijdens de infosessies en workshops kan je nieuwe ideeën opdoen en ervaringen uitwisselen.

Wat doe je met voedselrestjes en voedselverlies

Deze week werd er in de media nog aandacht besteed aan de tonnen voedsel die we jaarlijks weggooien. Alles begint al van bij de boer tot bij ons thuis. Het gaat dan niet om een paar euro’s maar over een paar miljarden. Daarom is het interessant om deel te nemen aan de infoavond op zondag 7 april 2019 om 14.00 uur. infoavond waar je leert wat je er zelf aan kan doen. De Vlaco-lesgever geeft tips voor het plannen en bewaren van voeding, over hoe je houdbaarheidsdata interpreteert en hij maakt een viertal gerechtjes op basis van restjes. Wie thuis nog oud brood heeft, mag vijf sneden meebrengen en proeven van de gerechten die de lesgever ermee bereidt.

Boomgaard Tivolipark Mechelen
Tivolipark organiseert workshops ecologisch tuinieren
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Urban Gardening ?

Natuur en tuinen duiken tegenwoordig op de gekste plaatsen op. Gevels van kantoorgebouwen, op daken van appartementen, hangend in potten aan plafonds in restaurants, als geveltuintjes … Vandaar de naam Urban Gardening waar je tijdens een workshop op zondag 5 mei 2019 om 14.00 uur de wildste voorbeelden getoond zal worden, net als de grote variatie aan vaste planten, kruiden, groenten en fruit die je een plek kan geven in de stad.

Bouw jij mee een bijenhotel ?

Dat het niet goed gaat met zowel de wilde als de solitaire bijen, daar is al veel over geschreven. Het zier er dus niet goed uit voor onze levensnoodzakelijke bijtjes. Ze zijn van groot belang voor ons voedselaanbod. Door het bestuiven van bloemen en bestrijden van schadelijke insecten zorgen ze voor een ecologisch evenwicht.

Bijen zorgen voor ecologisch evenwicht
Foto stad Mechelen

Daarnaast maken insecten een belangrijk deel uit van de ecologische kringloop, in de natuur en ook in de tuin. Menselijke ingrepen in het natuurlijke leefgebied van wilde bijensoorten hebben het aantal natuurlijke nest- en overwinterplekken aanzienlijk verminderd. Door het ontbreken van deze nestelplekken worden verschillende bijensoorten met uitsterven bedreigd. En daar kunnen we met zijn allen wat aan doen. Hoe, dat kom je te weten op zondag 30 juni 2019, jawel tijdens Ottertrotter, van 14.00 tot 18.00 uur op Tivolipark.

Deelname aan de activiteiten is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

65 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.