Gemeenschapswachten sensibiliseren studenten aan de Haverwerf te Mechelen

Handhavingsweek sensibiliseert Mechelaars

31 Shares

Mechelen schaart zich achter Vlaamse Handhavingsweek

De jaarlijkse handhavingsweek loopt stilaan op zijn einde. Zwerfvuil en sluikstorten kost de lokale en andere overheden handenvol geld, geld dat beter nuttig kan besteed worden. Ook de impact van zwerfvuil op het milieu is zeker niet te onderschatten.

Handhavingsweek met schepen Stefaan Deleus

Wij volgen als stad mee de Vlaamse handhavingsweek. We gaan op pad met de uitvoeringsdiensten, diensten van preventie, politie en gemeenschapswachten. We willen mensen bewust maken van het feit dat sluikstorten bij jezelf begint” zegt Stefaan Deleus (schepen van Preventie)

Vuilbakken en peukentegels moeten de stad netjes houden
Mensen moeten blijven herinnerd worden aan het nut ervan om restafval en sigarettenpeuken niet zomaar op de grond te gooien. Sinds vorig jaar heeft de stad onder andere in de Bruul en de Grote Markt, peuken- of asbaktegels geplaatst..Initiatieven zijn er genoeg, men is dan ook al op diverse plekken in Mechelen op stap geweest om zwerfvuil op te ruimen..

Vandaag sensibiliseren wij de mensen, zoals nu op de Haverwerf de studenten die hier hun middagpauze doorbrengen. We spreken hen vriendelijk aan, en vragen hun om het afval in de vuilbakjes achter te laten. Nadien komen wij nog is terug om een evaluatie te maken, maar meestal laten ze alles dan wel netjes achter” zeggen de Gemeenschapswachten.

Gemeenschapswachten sensibiliseren studenten aan de Haverwerf te Mechelen

Burgers die het goed doen raken gefrustreerd en storen zich aan het sluikstorten en zwerfvuil. Lokale overheden en dus ook de stad Mechelen krijgt hier dan ook regelmatig klachten over. Vandaag vrijdag was ik aanwezig bij een actie van de gemeenschapswachten, die de aanwezige jeugd op de Haverwerf aanspraken over het opruimen van restafval..

Cijfers tonen aan dat sensibiliseren nodig blijft

Alle cijfers van deze handhavingsweek zijn nog niet gekend, maar enkele resultaten tonen aan dat er nog werk aan de winkel is.. “We hebben tijdens deze handhavingsweek al vijf pv’s moeten opmaken. De patrouilles die her en der op stap geweest zijn, hebben de voorbije dagen ook mensen moeten aanspreken op hun gedrag in verband met sigarettenpeuken” weet schepen Deleus (CD&V) te vertellen.

Vorig jaar 2016 klonken de cijfers ook al niet zo best als je weet dat er 138 individuele waarschuwingen in verband met sigarettenpeuken gegeven zijn. “Op een week tijd is dat een aanzienlijk aantal” volgens de schepen van Preventie.

De Vlaamse handhavingsweek is een jaarlijks terugkerend gegeven, waar extra aandacht gegeven wordt aan dit maatschappelijk probleem. “Vanuit de dienst preventie zetten we daar het ganse jaar door dagelijks op in om onze stad netjes te houden” besluit Stefaan Deleus..

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor

31 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.