Volksfeest in Walem op autoloze zondag

22 Shares

Walemse Koning Albertstraat autovrij op zondag

Deelgemeente Walem organiseerde naar jaarlijkse traditie zijn autoloze zondag. De Koning Albertstraat, een belangrijke verbindingsweg werd volledig afgesloten voor alle verkeer. Mede dankzij een nazomer zonnetje, al leek het meer op hoogzomer, was het volop genieten op de uitgestrekte rommelmarkt, kermis en alle andere nevenactiviteiten.

Rommelmarkt op Koning Albertstraat in deelgemeente Walem op Autoloze zondag
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Voorgaande jaren viel de autoloze zondag in Walem samen met UIT zonder Uitlaat in stad Mechelen. Op zich heb ik daar helemaal geen probleem mee want dan weten we twee zondagen na elkaar waar naartoe voor een dagje uit in eigen stad. Dit initiatief is tevens de start van ‘Week van de Mobiliteit‘, waar de stad diverse initiatieven neemt.

Grootse rommelmarkt

De rode draad in dit feestgebeuren zonder uitlaatgassen is zonder twijfel de immens grote rommelmarkt. Wanneer je langs de meer dan honderd rommelstandjes schuifelt, en de geur opneemt van mottenballen en andere doordringende luchtjes, dan weet je dat je op de juiste plaats bent.

Walem Dorp in de ban van feestelijkheden tijdens Autoloze zondag
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Mensen uit het dorp en waarschijnlijk ook van ver daarbuiten, hebben duidelijk uren werk gehad om hun zolder, garage, tuinhuis en andere weinig of niet gebruikte plaatsen in de woning op te ruimen. 

Het merendeel probeert aan bijna weggeefprijzen niet gedragen kleding en schoenen aan de man te brengen. Ook kinderen kijken je aan of je alstublieft een stukje speelgoed voor een eurocentje wil meenemen. Het blijkt toch allemaal niet zo makkelijk te lopen. Her en der doet men goede zaken, maar er zijn evenveel of waarschijnlijk veel meer misnoegden die nauwelijks het standgeld terugverdienen. 

Walemse horeca zorgt voorspijs, drank en live muziek
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Hebben rommelmarkten dan hun tijd gehad, of schuilt hier iets anders achter ? Misschien is het gemoedelijke van de vlooienmarkt of kringloopmarkt voorbij. Aan het aantal wandelaars zal het niet liggen, want er flaneerde heel wat volk in ons mooie Walem. We moeten ook wel bekennen dat er iedere week wel ergens in Mechelen of randgemeenten een rommelmarkt op stapel staat. Het kan ook zijn dat er een overaanbod is aan tweedehands spullen en markten. Het kan ook best zijn dat de bekendheid van Kringloopwinkels die in de lift zitten er iets mee te maken heeft. 

Een ding staat als een paal boven water, ook al verkopen we niets of weinig, het samenzijn en andere mensen ontmoeten, blijft de belangrijkste beweegreden dat we deelnemen aan rommelmarkten. Of we op het einde van de dag alles terug huiswaarts moeten meenemen, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Volgende week is er weer een andere rommelmarkt waar we onze kans kunnen wagen. Uw mening is uiteraard welkom.

Rommelmarkt of vlooienmarkt in dorpscentrum van Walem
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Buiten komen want het is mooi weer

Onze medemensen hebben vandaag een druk leventje, en willen van iedere seconde in dat beetje vrije tijd dat we hebben genieten. Leuke dingen doen, en dan staan vooral bij mooi weer, buitenactiviteiten hoog op de agenda. Gebruiken we deze volksbijeenkomsten dan enkel voor een dagje uit, waar de verkopers als een schilderij aan de kant staan ? Ik hoop van niet want dan gaat deze eeuwenoude traditie de volgende jaren volledig teloor. 

Organisatoren moeten alles uit de kast halen om een evenement als een rommelmarkt uit de grond te stampen. In de eerste plaats moet je vrijwilligers vinden die hun zondag willen opofferen, want al is het maar een marktje, ook dan vraagt het enkele maanden voorbereiding. 

Hoe een vlooienmarkt van pakweg vijftig jaar terug er uitzag, daar heb ik geen flauw benul van. Ik veronderstel dat er met vandaag niet veel verschillendheid zal zijn. Café’s breiden hun terras uit op de rijbaan, en zorgen voor een streepje live muziek zoals vandaag aan Café ‘t Hoekske. Verenigingen organiseren een barbecue of bakken smakelijke hamburgers, hot-dogs, of krakende braadworsten en roodkleurige Spaanse paella. Je moet er toch wel een paar nachten over brainstormen hoe je de wandelaars een onvergetelijke dag kan bezorgen.

Ballonkunstenaars toveren blije gezichten op Autoloze zondag
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Zeepbellen maken op Autoloze zondag te Walem
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Wel, ik moet toegeven, in Walem doen ze dat goed. Twee ballonkunstenaars wisten de jongsten te overtuigen dat je met een eenvoudige ballon mooie dingen kan maken. In de verte lachende kinderen op jacht naar zeepbellen die in de lucht borrelden. Met een zeepbellenkar, als dit het juiste woord is, wisten ze in interactie met de kinderen, levensgrote zeepbellen te realiseren. Net voor de brug over de Nete, staan enkele kermisattracties opgesteld waar de Walemnaars sinds zaterdag terecht konden voor een weekendje plezier. 

Jong en oud genieten van duizenden zeepbellen op Autoloze zondag te Walem
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het Oude Klooster

Voor nieuwsgierigen stond de deur van Het Oude Klooster open. Ik ben een glimp gaan opvangen van dit prachtige 18de eeuws gebouw. Als luistervink kom ik te weten dat Het Oude Klooster in 1867 aangekocht werd door Monseigneur Scheppers en als klooster ingericht werd voor de zusters van O.-L.-Vrouw van Barmhartigheid. Tijdens WOII heeft deze parel, samen met de Onze-Lieve-Vrouwkerk, zwaar te lijden gehad onder de bombardementen. Enkel het voorste gedeelte van het gebouw was te bezichtigen, waar voor de gelegenheid heel wat antiquiteiten te bekijken waren. Dit was een schot in de roos, want het publiek toonde had heel wat belangstelling voor dit pareltje.

Het Oude Klooster publiekstrekker op Autoloze zondag
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Het Oude Klooster te Walem bezit een rijke geschiedenis
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Walem één dag zonder verkeersdrukte

Mijn bezoek aan Walem rond ik af met de gedachte dat de dorpsraad heel wat inspanningen doet om hun stukje Mechelen in stand te houden. En dat merk ik ook in de Koning Albertstraat waar op diverse plaatsen nieuwbouwwoningen en appartementen worden opgetrokken. Walem leeft, en dat is goed, want zij verdienen het. Uw reactie is welkom onderaan dit artikel of op facebook

Vandaag met Autoloos Walem was het gezellig rondslenteren, maar maandag bulderen koning auto en vrachtwagens alweer door deze drukke rijbaan.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

22 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.