Massa volk op Rommelmarkt der Begijnhoven

93 Shares

Zonovergoten rommelmarkt in Groot- en Klein Begijnhof

Naar traditie organiseren de buren van de Mechelse Begijnhoven de tweede zaterdag van september Rommelmarkt der Begijnhoven. Na een jarenlange samenwerking is de markt uitgegroeid tot een mega evenement in Vlaanderen.

Succesvolle editie 2019 Rommelmarkt der Begijnhoven te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Zaterdag kwamen weer duizenden wandelaars en liefhebbers van rommelmarkten afgezakt naar Mechelen. De buurt in en rond het Klein Begijnhof en Groot Begijnhof is wellicht één van de mooiste locaties in Vlaanderen om een evenement als dit op poten te zetten. 

Rommel- en curiosamarkt in historisch stadsdeel 

Honderden standhouders deden hun uiterste best om de voorbijgangers te overtuigen iets bij hun te kopen. Er is dan ook een groot aanbod aan artikelen te bespeuren. Op de kleurrijke Rommelmarkt der Begijnhoven draait het echt niet alleen om wat spullen die men van zolder gehaald heeft, neen helemaal niet. Wie op zoek is naar antiquiteiten zal hier ongetwijfeld zijn gading vinden. En net deze mix maakt dat deze toch wel toeristische trekpleister ook onder de noemer curiosamarkt gerangschikt mag worden.

Rommelmarkt en curiosamarkt in Groot Begijnhof
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Zowel de organisatie als de bewoners van de Mechelse Begijnhoven doen uiterste inspanningen om het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. Zo zijn er eetstanden met braadworst, paella, en nog veel ander lekkers voor de hongerige magen. Her en der bespeurde ik locals die aan de voorgevel van hun rijkelijk bebloemde begijnenwoning een kleinschalig terrasje hadden opgezet.

‘t Sociaal Profijtje

In de Twaalf Apostelenstraat ontmoette ik twee lieftallige dames die vol overtuiging als vrijwilligers bezoekers vertelden over ‘t Sociaal Profijtje. Deze organisatie genoemd als ‘sociale kruidenier’ wendt zich in de eerste plaats tot mensen met een laag inkomen uit Mechelen, die hier door het Sociaal Huis naar toe gestuurd worden. In deze prachtige woning met stadstuin gebeurt echter veel meer, want tussen deze muren draait een Sociaal Centrum met o.a Lokaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Mechelen.

Vrijwilligers van ’t Sociaal Profijtje (De sociale kruidenier)
Foto verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

(Een korte video montagen inclusief interview volgt later hier)

Begijnhoven brengen mensen samen

In de binnentuin van het Moreelshuis is het op een dag als deze telkens een gezellige bedoening. Iedereen komt hier samen voor een gezellige babbel tussen pot en pint. Lokale artiesten brengen voor extra gezelligheid een streepje muziek. Onze Mechelse stadsbrouwerij Het Anker, behorende tot het Groot Begijnhof, stelt ook ieder jaar de binnenplaats ter beschikking van standhouders. 

Een dagje uit op Rommelmarkt der Begijnhoven in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Kuieren en genieten op de mooiste rommelmarkt van Vlaanderen
Foto verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Video impressie inclusief interview van Rommelmarkt der Begijnhoven
Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ook op het Klein Begijnhof worden bezoekers in de watten gelegd. Daar werden de feestelijkheden afgesloten met een live optreden van Frituur Paula.

Met de opbrengsten van spijs en dranken kan de organisatie Buren op het Groot Begijnhof onder andere de populaire Levende Kerststal organiseren. Kortom wie een dagje uit had gepland naar Mechelen zal ongetwijfeld een fijne dag beleefd hebben aan de Rommelmarkt der Begijnhoven.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

93 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.