Fiesta Europa 5de editie Internationale markt in de stad Mechelen

Internationale markt Fiesta Europa in toeristisch Mechelen

0 Shares

5de editie van Fiesta Europa te Mechelen

Fiesta Europa en het Pinksterweekend, het is een mooie combinatie. De organisator Onder een stralende zon kon de organisator het niet beter getroffen hebben om zijn tenten met Europese marktstands op de Grote Markt uit te stallen.

Internationale markt op Fiesta Europa te Mechelen

Net zoals de vorige edities was ik er bij op Pinkstermaandag. Vanaf de laatavond opening op zaterdag wisten Mechelaars en toeristen Fiesta Europa al snel te ontdekken. Pinksterdag en Pinkstermaandag was ook alweer een schot in de roos, tot twee avonden na elkaar een onweerszone de pret kwam bederven, en de standhouders moesten sluiten.

Fiesta Europa naar model uit de Italiaanse stad Firenze

Het idee van Fiesta Europa is ontstaan wanneer ik vernam dat er een denkpiste was om een internationale markt in Italië (Firenze) te organiseren. Dit intrigeerde me om marktkramers uit geheel Europa samen te brengen in 1 evenement. Het was een schot in de roos, en een jaar later ben ik dat zelf beginnen uitwerken in België” aldus Roeland Storms, bezieler en ex-marktkramer.

Fiesta Europa in de stad Mechelen

Voor de standhouders is het niet evident om met hun stand, net als een circus, rond te reizen van de ene stad naar de andere. “Voor ons als organisator is het belangrijk dat wij goed zorgen voor deze mensen” zegt Roeland. De tour door België begint met Pasen en duurt tot eind september, wat toch een dikke 29 weekends zijn. Het gros ervan zijn intussen een vaste waarde, maar ieder jaar moet de organisator op zoek naar nieuwe standhouders. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat heel wat van deze mensen in hun thuisland bovenop de markt een winkel of bedrijf runnen.

Multiculturele Internationale specialiteiten markt


De standhouders boden diverse specialiteiten als Franse nougat, Italiaanse salami’s, Spaanse charcuterie, Griekse olijfolie aan, maar evengoed mineralen en edelstenen, lederwaren, zeep of juwelen.

Voor het eerst was er een stand zijn waar je vers bereide Finse zalm kon vinden en ook een stand waar Italiaanse pasta’s worden aangeboden. Daarnaast waren er uiteraard de gevestigde waarden zoals paella, pizza, Duitse grill, de Paljas bierstand, sangria, wijnen waaronder Duitse wijnen en cocktails,

Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en ben hier en daar wat informatie gaan vergaren. Zo ontmoette ik twee koppels uit de Kempen die zo’n grote fans zijn dat ze Fiesta Europa volgen naar de diverse steden en gemeenten.

Bezoekers Vanessa en Noeria op Fiesta Europa te Mechelen

Gezellig was het aan een andere tafel waar de sfeer er al duidelijk goed ingebakken zat. “Ik vind het hier heel plezant, en we hebben het goede weer mee. Hier kunnen we drinken en proeven van verschillende gerechten. Het is multicultureel, en dat vinden we leuk. leuke muziek, en met Pinkstermaandag, kijk maar rond, de mensen die hier zitten amuseren zich allemaal, echt top!” zeggen Vanessa en Nuria

Vakantiesfeer met een goed doel

De marktkramers zijn stuk voor stuk een bont gezelschap, en altijd klaar voor een praatje. Om de vakantiesfeer volledig top te maken, was er iedere dag een ruim aanbod aan zuiderse muziek waaronder salsa, merengue, tango, …Genieten was het ook voor de kids, die zich konden uitleven in het kinderdorp met springkastelen en knutsel- en speelzones. De toegang tot het kinderdorp bedroeg 3.5 € maar de opbrengsten hiervan werden integraal geschonken aan het Belgisch Kinderkanker Steunfonds..

(Binnenkort hier nog meer info en sfeer op video)

De marktkramers bevestigden me dat ze graag naar onze stad komen. Dit jaar werden we als Maneblussers extra verwend want voor het eerst verbleef Fiesta Europa voor vier dagen in Mechelen. Dit prachtige initiatief, en dat mag ook gezegd en geschreven worden is mede mogelijk door de steun van de stad Mechelen, vertelt organisator Roeland Storms. Ik en vele anderen kijken nu al uit naar Fiesta Europa 2019, we zullen ze warm ontvangen.

Meer info op de website van Fiesta Europa / Foto’s via Facebook en Flickr

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.