Posse Leest in deelgemeente Leest

De Vetten Os op jaarmarkt Posse Leest

0 Shares

Posse Leest trekt heel wat volk op 27ste editie

De Mechelse deelgemeente Leest was Paasmaandag hermetisch afgesloten voor het jaarlijkse volksfeest Posse Leest. De alom gekende jaarmarkt aan de Zenne werd voor de 27ste keer georganiseerd.

Posse Leest in deelgemeente Leest

Ondanks het minder goede weer slenterden weer duizenden bezoekers langs de 150 marktkramers en standwerkers. Anderen genoten van een frisse pint en wanneer de maag begon te grommen waren er de smoutebollen aan het kermiskraam of kon krieken met balletjes gaan eten in het lokaal van Brassband St-Cecilia.

Inwoners Leest grijpen naar klokjes op Pasen

De dag voor Posse Leest is men in het Mechelse dorp al aan het feesten. Op Pasen zélf is het familiedag voor de Leestenaars, waar Brassband Sint-Cecilia het gebeuren muzikaal opgeluisterd. Nadien is er een kaartnamiddag in de feesttent van de Chiro. Net als het klokkenwerpen tijdens de maand september in Mechelen, worden vooral voor de jongeren ook vanaf de Sint-Niklaaskerk klokken geworpen.

Posse Leest bestaat eigenlijk al langer, want na wat opzoekingswerk kom ik te weten dat er reeds in 1599 sprake was van een ‘kermisdag’. Het is dan wel sinds 1991 dat de markt op tweede paasdag zoals we ze nu kennen bestaat. Vanaf dan kwamen er meer randactiviteiten en een jaarmarkt met dieren.

Ook al is het elk jaar hetzelfde, ik blijf naar hier komen voor de sfeer en de gezelligheid en de mensen die ik in maanden niet meer gezien heb”, zegt Rosalie Van Balen uit Willebroek.

Ambachtenmarkt en de Vetten Os publiekstrekkers

Zelf heb ik met een verkoopstand enkele jaren op Posse Leest gestaan. Vooral bij mooi weer trekt dit evenement om en bij de 30.000 bezoekers. Na de markt is het vooral de beurt aan de drank- en eetstanden om de marktbezoekers te verwelkomen. Een vaste waarde is ongetwijfeld de ambachtenmarkt, waar mandenvlechters, klompenmakers en houtbewerkers aan het publiek hun werken tonen..

Ambachtenmarkt op Posse Leest

Eén van de vele hoogtepunten op Posse Leest is het wegen van De ‘Vetten Os’.  De kolos klokte dit jaar af op 662 kg en 400 gram. Winnaar is Viviane Putseys uit Kortenberg. Deze dame was er het dichtst bij met haar geschatte gewicht van 663,250 kilogram.

Jaarmarkt met weging van de Vetten Os

Ook voor dit evenement is de organisatie ieder jaar weer op zoek naar heel wat vrijwilligers. Ook hier hoor je hetzelfde verhaal, dat het steeds moeilijker wordt om deze te vinden. Het zal voor de mensen achter de schermen dan ook vechten worden om het evenement Posse Leest verder te kunnen zetten. Al bij al blijft het een leuk evenement voor een dagje uit.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Leo De Nijn / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.