Van een mus een olifant maken op Kunstproeven 2018

Topeditie voor Kunstproeven 2018 te Mechelen

0 Shares

vzw Sjarabang laat je Kunstproeven

Heb jij al kunst geproefd ? Wel het bestaat, want drie dagen kon je Kunstproeven in Cultuurcentrum Mechelen. Het is reeds voor de zesde keer dat Sjarabang vzw het festival organiseert. Maandag werd Kunstproeven geopend en mocht schepen Koen Anciaux minister van Cultuur Sven Gatz rondleiden. Ik ben voor u op dinsdag een kijkje gaan nemen.

Muziek en dans op Kunstproeven 2018 te Mechelen

Ik ben tevreden over het bezoek van de minister. Zo kan hij ervaren wat wij ieder jaar weer hier in Mechelen realiseren: een cultureel festival, maar dan een tikkeltje anders. De organisatie heeft weer goed werk geleverd” aldus een tevreden Koen AnciauxWegens groot succes van voorgaande jaren heeft men er dit jaar voor geopteerd om niet twee maar drie dagen in te lassen.

Snuisteren en genieten bij tal van workshops

De naam Kunstproeven verklapt het al: het is de bedoeling dat iedereen naar hartenlust kan proeven van allerlei kunstige activiteiten. Met 30 workshops in de voormiddag en 30 in de namiddag is het programma alvast goed gevuld. De workshops hebben plaats in de lokalen van academie, muziekschool en het Cultuurcentrum.
Ook Piet Den Boer kwam als voorzitter van Foundation Mechelen proeven van de talrijke kunstwerken en vooral de sfeer op het festival.

Ik ben onder de indruk. Sjarabang blijft mij verbazen met hun initiatieven, als ik zie hoeveel mensen er al geweest zijn, dan kan ik alleen maar een groot compliment geven aan alle mensen die daar mee bezig zijn. Ik hoop dat we als Foundation nog lang mogen samenwerken met de mensen achter Sjarabang “ aldus Piet Den Boer.

Ik heb doe- en kijk-workshops en doorlopers, workshops die doorlopend plaatsvinden en waar vrij aan kan deelnemen, tussen de andere sessies door mogen ontdekken. Uiteraard draait Kunstproeven niet enkel om workshops maar is er tevens een tentoonstelling te bezichtigen.

Kunstproeven maakt mensen blij

Kunstproeven is het enige en grootste kunstenfestival voor mensen met en zonder beperking. De mensen die hieraan deelnemen zijn vooral mensen met verstandelijke beperkingen en hun begeleiding (opvoeders en ergotherapeuten).

Kunstproeven festival voor mensen met en zonder beperking

“Het Sociaal Huis levert financiële steun aan Sjarabang vzw, omdat er grote nood is aan vrijetijdsbesteding voor deze doelgroep. Met ‘Kunstproeven’ zijn de mensen een hele dag op stap, voor weinig geld. Ik ben trots op de organisatie: het zien van al de vrolijke gezichten doet deugd. Voor de gasten is alles geregeld en de begeleiders kunnen inspiratie opdoen voor hun eigen activiteiten en workshops”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.

Kunstwerken te bewonderen op tentoonstelling

Van een mus een olifant maken’ is een winkel-wandel tentoonstelling waar 75 mussen en 75 olifanten in polyester te kijk en te koop staan. De blanco polyesters zijn vorig jaar verdeeld over een aantal instellingen waaronder Sjarabang en daar tot kunst gemaakt. Gedurende de maanden januari en februari kon je tijdens het shoppen in de stad in 9O Mechelse winkels de kunstwerken spotten. Een andere tentoonstelling op het festival is “Different colors, same light” die eveneens voor het grote publiek toegankelijk was.

Sjarabang Kunstproeven festival Mechelen
Op de foto Hilde Frateur

De tijd dat ik heb doorgebracht op Kunstproeven, heb ik heel wat kunnen ontdekken. Ik zag vooral een overvloed aan enthousiasme, zowel bij de mensen die deelnamen aan de workshops als de begeleiders.

We organiseren het nu voor de eerste keer drie dagen, mensen amuseren zich, ze hebben een mooie dag, zalig!. Wij hebben uit alle Belgische provincies maar liefst 70 vrijwilligers die ons komen helpen, en dan ook nog is 120 ergotherapeuten van de Artesis Hogeschool Antwerpen. Wij zijn iedereen daar ontzettend dankbaar voor want zonder hen zou het niet lukken om 1140 mensen te bedienen. En ook belangrijk is dat onze mensen van Sjarabang er met volle teugen van genieten en nu al uitkijken naar volgend jaar.“ vertelt een super tevreden Marleen D’Joos (Sjarabang vzw)

Van een mus een olifant maken op Kunstproeven 2018

Op het eind van de lange dag kon iedereen voor het naar huis gaan uit de bol gaan op de dansvloer. Donderdag 15 maart is iedereen voor de laatste en derde dag van harte welkom om kennis te komen maken met de vaardigheden van deze mensen.

Wie dit jaar niet heeft kunnen langsgaan, moet zeker 1, 2 en 4 april 2019 in zijn agenda schrijven voor de volgende editie van Kunstproeven.

Meer info: http://www.sjarabangvzw.be/kunstproeven.html

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.