Muurschilderingen fonkelen weer in Schepenhuis

69 Shares

Schepenhuis toont gerestaureerde muurschilderingen

Heel wat belangstelling voor de restauratie van muurschilderingenhet Laatste Oordeel’ en ‘Calvarie’ op de bovenste verdieping van het Schepenhuis. Bezoekers mochten woensdag eenmalig en gratis onder deskundige begeleiding door Sofie Stevens, architecte Monumentenzorg, een kijkje nemen bij de restauratiewerken.

Schepen van Monumentenzorg bekijkt samen met bezoekers muurschilderingen in Schepnhuis Mechelen
Monumentenzorg en schepen Koen Anciaux tonen muurschilderingen aan bezoekers Schepenhuis
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Vanuit onze dienst Monumentenzorg worden lastenboeken opgemaakt. Zij doen aan vooronderzoeken doen zodat we de historische waarden kennen van onze gebouwen. Zij bepalen ook het type van restauratie. Wij hebben hier in het Schepenhuis geopteerd voor een zachte restauratie” vertelt Koen Anciaux als schepen van Monumentenzorg.

Het schepenhuis, niet naast te kijken tussen Ijzerenleen en Grote Markt, is één van de belangrijkste gebouwen van onze stad. Het Mechelse Schepenhuis behoort, en terecht, tot één van Vlaanderens oudste stadhuizen. Het dertiende-eeuwse gotische gebouw aan de Vleeshouwersstraat 6 werd in 1375 uitgebreid met een grotere vleugel in Brabantse gotiek.

De stad Mechelen heeft al heel wat geïnvesteerd in het gebouw. In september 2018 opende tijdens Open Monumentendag het Schepenhuis als Toerismehuis. Voorheen bevond de toeristische dienst van Visit Mechelen en UIT zich in de Hallestraat, wat soms moeilijk te vinden was voor toeristen die onze stad bezochten. Nu ligt het toerismehuis centraal in het stadscentrum, en is het toegankelijker. Ook Mechelaars brengen regelmatig een bezoekje aan het Schepenhuis.

Bourgondische geschiedenis

Weet je, het fijne aan historische gebouwen is dat je bij een bezoek even kan dromen van al die groten der aarde die hier net als jij hun voetstappen hebben achtergelaten. Zo richtte Karel de Stoute in 1473 hier het Parlement van Mechelen op. Hierdoor werd Mechelen het juridische centrum van de Bourgondische Nederlanden. De Grote Raad, de opvolger van het Parlement van Mechelen, zetelde er van 1504 tot 1616.

Grestaureerde muurschildering ‘het Laatste Oordeel’ als wanddecoratie in Schepenhuis stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In het Mechelse Schepenhuis zijn twee ‘gerechtigheidstaferelen’ aanwezig. In de vijftiende eeuw was het gebruikelijk om rechtszalen te versieren met schilderijen en sculpturen die de schepenen-rechters aansporen om hun belangrijke taak gewetensvol uit te voeren, zogenaamde gerechtigheidstaferelen.

Muurschildering ‘het Laatste Oordeel

Op de eerste verdieping bevindt zich zo’n gerechtigheidstafereel, het Laatste Oordeel, een muurschildering uit 1526, die in 2018 reeds gerestaureerd werd. Deze wanddecoratie verbeeld de terugkeer van Christus, wanneer de wederopstanding van de doden zal plaatsvinden. De doden worden samen met de levenden onderworpen aan het Laatste Oordeel en vervolgens naar de hemel of de hel verwezen.

Muurschildering het Laatste oordeel als wanddecoratie in historisch Schepenhuis Mechelen
Muurschildering ‘het Laatste Oordeel’ in Schepenhuis Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In de voorstelling van de Mechelse raadzaal werden de gebruikelijke thema’s aangevuld met enkele interessante persoonlijke elementen. Uitzonderlijk is de opbouw van het onderste register van het tafereel. Het wordt gedomineerd door twee figuren die optreden als bemiddelaars van Christus. Links staat Lucifer, die toezicht houdt op de hel. Rechts overschouwt de gevleugelde aartsengel Michaël de knielende en biddende uitverkorenen die zich verzamelen voor de tocht naar het paradijs.

Muurschildering ‘Calvarie’

Aan de overzijde trekt een restaurateur vanop de stelling nog de laatste borstel trekken op  ‘De Calvarie’. Deze wandschildering in het Mechelse Schepenhuis toont op het voorplan Maria en Johannes de Doper rond de gekruisigde Christus. Op de achtergrond is een stad in een open landschap afgebeeld, met aan beide zijden een bosrand.

Muurschildering ‘De Calvarie’ in Schepenhuis Mechelen voor restauratie
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De restauratieve werken in het Schepenhuis worden uitgevoerd door Ornament cvba. De restauratiewerken aan het Het Laatste Oordeel zijn gestart in mei 2018, deze aan De Calvarie in januari 2019. De restauratie van beide muurschilderingen bedraagt 63 659 euro waarvan de Vlaamse Overheid een bijdrage geleverd heeft van 40.000 euro.

Muurschildering ‘De Calvarie’ tijdens restauratie in Schepenhuis stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Gerechtvaardigde investering

Om het Schepenhuis, de parel van Mechelen, terug in zijn volle glorie te herstellen spreken we van een bedrag van 1.816.219 euro (incl. btw), waarvan de stad 369.230 euro (incl. btw) als subsidie mocht ontvangen. Het financieel aandeel van de stad zelf bedraagt 1.446.989 euro (incl. btw). Aannemers in dit project zijn of waren NV Potteau Labo nv. en PIT nv en architecten, Bailleul Ontwerpbureau en architecten Beeck & Hermans

Meer video’s als deze te bekijken op mijn YouTube kanaal. Abonneer je gratis en blijf op de hoogte

Toegegeven het is een hoog kostenplaatje, maar de investering van dit erfgoed is zeker verantwoord. Het Schepenhuis is dagelijks toegankelijk voor het publiek. Ook mindervaliden kunnen via een aangepaste ingang het gebouw betreden. Een bezoek aan het volledige Schepenhuis kan uiteraard met een stadsgids. Meer info daarover is te verkrijgen bij Visit Mechelen aan de balie of op de website. Uw reactie op dit artikel is welkom onderaan deze tekst

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

69 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.