Kunstroute voor kleine kenners te Mechelen

Kunstroute voor kinderen op elektriciteitskasten

0 Shares

Kunstroute voor kids pronkt op Mechelse elektriciteitskasten

De Kunstroute voor Kleine Kenners, zijn stickers met interpretaties van wereldberoemde schilderijen, die op tien elektriciteitskasten in de historische binnenstad prijken. Hiermee wil men kunst uit de musea op een leuke manier naar kinderen brengen.

Kunstroute voor kinderen op elektriciteitskasten te Mechelen

De Mona Lisa van Leonardo Da Vinci, De Schreeuw van Munch en andere wereldberoemde schilderijen zijn, weliswaar met een kindvriendelijke interpretatie, te bewonderen in onze stad.

We blijven de stad kindvriendelijk maken. Het kindertoilet, gezinsvriendelijke horeca, het educatief pakket voor historische kerken, enz. Dit project is een beleving die past binnen het historisch karakter van onze stad. Bij elk kunstwerk op de elektriciteitskasten past een verhaal. Aan de hand van deze grappige vertelsels wandel je doorheen de geschiedenis van de schilderkunst. Samen met kinderen mascotte Rommy Rombouts, die zich in elk tafereel heeft verstopt kan het een leuke zoektocht worden. Op de zijkant van de stroomkast hangt er ook een afbeelding van het origineel werk met een beetje informatie”, vertelt schepen van Jeugd, Greet Geypen (Open Vld).

Kunstroute moet kinderen prikkelen voor cultuur

Hoofddoel van de Kunstroute blijft om kunst uit de musea op een laagdrempelige manier naar kinderen toe te brengen en ze te prikkelen voor cultuur. De stad investeert voor dit project 21.000 euro. De tekeningen op de stickers is het werk van jeugdauteur Thaïs Vanderheyden, die voor de Sinterklaasviering in het stadhuis ook het verhaal schreef van De Spiekpietjes.

Kunstroute voor kleine kenners te Mechelen

“Ik heb voor dit project een aantal illustraties uit mijn boek ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners’ gemaakt voor op de elektriciteitskasten te plakken. Bij elk kunstwerk past een verhaal over een gekke kunstenaar, een mysterieuze verdwijning, een ongelooflijke uitvinding, enz. In de tekeningen zijn allerlei leuke diertjes in verstopt. Je moet eerst een kind prikkelen vooraleer het ook naar andere dingen zal kijken. Dat is ook de bedoeling van mijn bijdrage tot dit project”, zegt de jeugdschrijfster.

Op de Veemarkt hangt ‘De Kus’ van Klimt op de stroomkast. “Voor die uitbeelding heb ik twee kussende poezen gemaakt. Dat is een van de favorieten van mijn eigen kinderen. Maar dan vertelt ik ook het verhaal van Klimt die ooit in Byzantijnse kerken zijn inspiratie heeft opgedaan om goud te gebruiken in zijn schilderijen. Ik vertel de kids dit verhaal en geeft ze vooral de plezante anekdotes mee”, besluit Thaïs Vanderheyden.

Ontdek vanaf nu de Kunstroute voor Kleine Kenners

De kunstroute zelf neemt zo’n 20 minuten in beslag en bedraagt 1,6 km. De locaties zijn Keizerstraat 28 (vlakbij het Gerechtshof), Veemarkt (kant café Neptunus), Befferstraat (ter hoogte van winkel Mingei). Verder Grote Markt 17 (voor Cretan), Sint-Romboutskerkhof (bij Opsinjoor) en over het Sint-Romboutskerkhof (voor TSM). Afsluiten kan je op de Vismarkt (voor V-hotel/Mercure),  Ijzerenleen (voor Torfs en Apotheek Lindeboom) en hoek Geitestraat/Bruul.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Leo De Nijn / Bent u al geabonneerd op mij YouTube kanaal ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.