Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs stad Mechelen

Dag van het deeltijds Kunstonderwijs 2019

0 Shares

Stad Mechelen neemt deel Dag van het deeltijds Kunstonderwijs

Een druilerige zaterdag, het ideale moment om de Dag van het Kunstonderwijs een bezoek te brengen. Rondom het Cultuurplein viel dan ook heel wat te beleven, en dat is goed, want Mechelen is een kunststad die je in al zijn schoonheid moet ontdekken en beleven.

Atelier Beeldhouwen op Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs Mechelen
Foto Verschueren Eddy

De Academie, Beiaardschool en Conservatorium openden hun deuren voor het grote publiek. Kunst is van alle tijden. Zijn we allemaal kunstzinnig ? Ik alvast niet, maar ik probeerde toch te achterhalen wat mensen boeit om zich in ‘kunst’ te verdiepen. En dat zijn er niet weinig als ik te horen krijg dat 4500 studenten wekelijks tijd vrijmaken om (deeltijds) kunstonderwijs te volgen.
Het Mechels deeltijds kunstonderwijs doet het zeer goed, en scoort uitstekend bij de Vlaamse Onderwijsinspectie.

Verder in het artikel een video impressie van Mechelen TV

Kunstenaars van de toekomst

Als ik door de gangen wandelde, dan was het opvallend hoeveel belangstelling er was voor deze editie van Dag van het Kunstonderwijs. Heel zichtbaar was ook dat het niet leeftijdsgebonden is, en dat er vanaf zeer jonge leeftijd kunst beoefend wordt. Hier worden de kunstenaars van de toekomst geboren. Dagelijks en wekelijks delen leerkrachten hun kennis van kunst met de studenten.

Alle ateliers heb ik niet bezocht, mijn licht heb ik opgestoken bij beeldhouwen, keramiek, tekenen en videomapping naar dans. Wat me steeds opviel wanneer ik een kunst atelier bezocht, is de rust die over je heen komt. Zou het dan toch een genoegzaam middel tegen de dagelijkse stress zijn ? Een rondvraag in de werkplaats zegt me van wel.

Tekenen en Video-Mapping op Dag van het deeltijds Kunstonderwijs te Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs stad Mechelen
Dag van het deeltijds Kunstonderwijs 2019
Foto Verschueren Eddy

Of het nu om een boom uit eigen tuin gaat, die je omtovert tot een nieuwe boomstam, en zo een tweede leven geeft, of een mensenschedel in klei reconstrueert, een schaduw van dansende meisjes op papier of tablet voor de eeuwigheid vastlegt, … het zijn allemaal dingen die mensen tot rust brengen. Zeker niet onbelangrijk is dat het ontmoeten en samenwerken met andere mensen, er toe bijdraagt dat je samen ideeën kan uitwerken, het sociale contact verbetert of uitbreidt, … kortom het pakket bevat niet enkel schilderen, tekenen, dansen, muziek spelen, …. maar heel wat meer.

Geef een boom een tweede leven op Dag van het deeltijds Kunstonderwijs te Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Waar halen ze de inspiratie vandaan, waarom doen ze het,.. komt het wel goed met het tweede leven van een boom ? Wel zegt een cursist, “mijn boom zal met de jaren vergaan, net als de mens, maar ik heb hem een tweede kans gegeven.”

Een snuifje muziek heb ik tot mij genomen in de bar van Cultuurcentrum dat voor de gelegenheid tot Café Rossini werd omgebouwd. Hier werd bij een drankje en een hapje, muziek van of gebaseerd op Gioachino Rossini uitgevoerd.

Café Rossini in Cultuurcentrum op Dag van het deeltijds Kunstonderwijs Mechelen
Foto Verschueren Eddy

De affiche van Dag van het Kunstambacht werd zo samengesteld dat iedereen er wel zijn gading vond. Met ‘De Confrontatie – twee jaar aan De Ateliers’, een documentaire van Ditteke Mensink over dé broedplaats voor toptalenten in de beeldende kunst in Amsterdam. en het concert

ANEMOS, gebracht door het harmonieorkest van het conservatorium, werd deze uitgave afgesloten.

Kunst blijft mensen inspireren

Op bijna alle afdelingen was het kijken en luisteren naar de passie van de cursisten. Met workshops, demolessen, een instrumentenmarkt, film- en theatervoorstellingen, mini-concerten en open ateliers, wist men de bezoekers een fijne, leerrijke dag te bezorgen.

Video met dank aan Bert Vannoten (Mechelen TV)

Misschien heb ik je kunnen overtuigen om een stukje vrije tijd, nuttig te besteden aan kunst. Alle info om je in te schrijven is te vinden op de website van Academie Mechelen, Conservatorium en Beiaardschool of op de website van Cultuurcentrum Mechelen.

Misschien heb jij nog wel iets toe te voegen. Dat kan onderaan dit artikel of facebook

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.