ARTenova krijgt nieuwe werkplek in Bib

70 Shares

Huidige oude bibliotheek wordt nieuwe ARTenova

ARTenova, de artistieke werkplek in de Hendrik Consciencestraat, verhuist nog dit jaar naar de oude bibliotheek in de Moensstraat en Gebroeders Verhaegenstraat.

ARTenova artistieke werkplek verhuist naar oude bibliotheek
Op de foto v.l.nr Björn Siffer – Greet Geypen – Toon Diependaele
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Te mooi om waar te zijn” zegt Björn Siffer. “In september komt de oude bibliotheek vrij. Het is een beetje een carrousel. Dit gebouw biedt ongelooflijk veel opportunistisch. Het gebouw van onze oude bib zet aan tot creativiteit. De grote en akoestisch gescheiden ruimtes zullen bijkomende mogelijkheden bieden, zoals de beoefening van disciplines zoals muziek, dans en theater. Onze oude bib kan ook onderdak bieden aan tentoonstellingen en grotere installaties. Ook publieksmomenten zullen nu mogelijk zijn. Met Mechelen Talentenfabriek en Artenova slagen we erin om Mechelse kunstenaars in de stad te behouden. Er zijn diverse succesverhalen te noteren. Het kan enkel maar groeien” aldus een tevreden Cultuurschepen.

Schepen van Cultuur Björn Siffer licht de plannen toe van de verhuis ARTenova naar de oude bibliotheek te Mechelen
Schepen van Cultuur Björn Siffer in oude bibliotheek
Foto Verschueren Eddy

MEST vzw gaat kruisbestuiving verder zetten

In september verhuist de gehele inboedel van de huidige bibliotheek naar het Predikherenklooster. Daardoor komen de gebouwen leeg te staan, een mooi kans voor ARTenova. Mest vzw, waarmee de stad samenwerkt, biedt in Mechelen kansen aan jonge startende ondernemers en kunstenaars, door hen leegstaande panden tijdelijk aan te bieden.

Voorzitter MEST vzw Toon Diependaele
Foto Verschueren Eddy

ARTenova heeft te maken benodigde attesten van de voormalige meubelzaak die komen te vervallen. Hiermee stopt de lastgeving voor MEST vzw in september” zegt Toon Diependaele van Mest vzw.

“Een van de dingen waar Mest wil blijven op werken is het nomadisch gegeven. Twee een half jaar geleden zijn we gestart met het multi-disciplinair MEST-project. Op bepaald moment voelden we toch ergens dat er iets ontbrak in ARTenova, zoals publiekelijk toegankelijk maken. Wij willen een kruisbestuiving hier in de Bib verder doortrekken. We willen geen leegstand maar leven in de brouwerij brengen. Iedereen is er positief over dat we nu nog meer in het kloppend hart van Mechelen zitten. De samenwerking tussen alle verschillende entiteiten heeft onze verwachtingen overtroffen.” aldus Toon Diependaele.

Voor dit project is het dan ook een meevaller dat starters in de creatieve sector en kunstenaars de ruimte onder het beheer van Mest vzw tijdelijk kunnen innemen.

Wedstrijd op zoek naar koper oude bibliotheek

Met het oog op de herontwikkeling van de site van de bibliotheek gaat de stad een wedstrijd uitschrijven. De stad hoopt op een termijn van twee jaar een private eigenaar te vinden. “Louter verkopen gaan we niet doen maar koppelen aan een wedstrijd, en dat heeft enkele voordelen. Zo kunnen er meerdere projecten vergeleken worden, wat maakt dat er niet alleen op prijs beoordeeld zal worden, maar ook op een kwalitatieve invulling. Niet enkel de verkoopprijs is belangrijk, maar ook de meerwaarde voor de stad en de buurtbewoners voor de herontwikkeling van het gebied.Vooral wonen zal primeren maar ook kantoren behoren tot de mogelijkheden.” aldus Greet Geypen als schepen van Economie.

Schepen van Economie Greet Geypen licht de plannen toe over de toekomst van de oude bibliotheek te Mechelen
Schepen van Economie Greet Geypen
Foto Verschueren Eddy

De voormalige meubelzaak Artenova was afgelopen jaren het decor van een 50-tal publieke of besloten events, projecten en voorstellingen. De kunstenaars uit ARTenova kwamen ook naar buiten en waren aanwezig in tal van gesmaakte stedelijke projecten, waaronder ook ARTstage, de tweede pijler van Mechelen Talentenfabriek.

Momenteel zijn er een 80-tal creatieve bewoners actief in Artenova. 20 in de co-working space ‘Second Desk’ (ontwerpers, designers, journalisten…), 10 vaste huurders (productiehuizen, kunstenaars, startende ondernemers, vzw’s…) en 50 jonge en minder jonge kunstenaars die onder ‘Mechelen Talentenfabriek’ timmeren aan een artistiek parcours.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

70 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.