Ludwig Vandevelde en France Lejeune aan kunstwerk Groot Boeket

Kunstwerk ‘Groot Boeket’ pronkt in Mechels park

0 Shares

Ludwig Vandevelde plaatst bronzen beeldhouwwerk in Vrijbroekpark

Het beeldhouwwerk ‘Groot Boeket’ van kunstenaar Ludwig Vandevelde, werd maandag 12 juni 2017 officieel onthuld. Gedeputeerde Bruno Peeters knipte de rozenkrans door die rond het ‘Groot Boeket’ gehuld was. Hans Martens opende dit heuglijke moment met een bijzonder verhaal. Ik was erbij, en had een uitgebreid interview met Ludwig Vandevelde en Hans Martens.

Ludwig Vandevelde en France Lejeune aan kunstwerk Groot Boeket

Bij deze officiële bijeenkomst waren heel wat genodigden aanwezig. Na de kunstenaar zelf was ook Mevr France Lejeune (eigenaar ‘Groot Boeket’), park medewerkers en kunstliefhebbers aanwezig.

“Net als voor rust- en sportbeleving, zal er in de provinciale domeinen altijd ruimte zijn voor kunstbeleving. In 1999 kocht de provincie voor het Vrijbroekpark ook al het kunstwerk Torso’s van Philip Van Isacker aan. Deze beelden sieren de Franse Rozentuin” zegt gedeputeerde Bruno Peeters.

‘Groot Boeket’ schittert nabij de Rozentuin

France Lejeune is eigenares van ‘Groot Boeket’, en heeft als kunstliefhebber nog twee andere werken in haar bezit. Dit beeldhouwwerk heeft na heel wat omzwervingen, nu eindelijk zijn thuis gevonden nabij de Rozen- en Kruidentuin.
Het is hier een rustig plekje, mensen kunnen hier plaatsnemen. Het nodigt uit tot een rustige houding. Ik ben tevreden met de gekozen plaats voor het kunstwerk. Het heeft een link met de rozentuin hier, mensen kunnen er nu ten volle van genieten.” zegt mevr Lejeune

France Lejeune werkte als galeriehouder samen met Ludwig Vandevelde en geeft het beeldhouwwerk in bruikleen aan Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark.

Als je de recente kunstgeschiedenis bekijkt dan kunnen we dit kunstwerken en Ludwig ergens plaatsen de jaren tachtig negentig. Het tijdperk dat veel beeldhouwers na het moeilijkere modernisme, terug vrij gaan schilderen en beeldhouwen zijn. De kunstwerken van Ludwig kun je zo een beetje vergelijken met bijvoorbeeld Richard Deacon, een generatiegenoot van Ludwig” vertelt de Academie directeur

Bronzen boeket rozen prijkt tussen de weymouthden

Het massieve bronzen boeket rozen, pronkt nu tussen de weymouthden, de rododendrons, herfsttijloos en de kievitsbloemen. Vanop de zitbanken kan u als parkbezoeker optimaal genieten van de sculptuur die Ludwig Vandevelde in 1998 creëerde.

Bruno Peeters aan Kunstwerk van Ludwig Vandevelde

Als niet kunstkenner, vraag je je dikwijls af hoe je een kunstwerk als ‘Groot Boeket’ moet bekijken.

Je bent vrij om te kijken. Ik als kunstenaar kan maar tot een bepaalde hoogte bepalen waar en hoe een kunstwerk geïnterpreteerd kan worden. Al de rest zit eigenlijk in het oog van de toeschouwer” zegt Ludwig .

Eigenlijk heb ik een redelijk abstracte vorm gemaakt, van een behoorlijk volume, in klei. Ik ben die vorm dan zodanig gaan bewerken tot op het moment dat er juist een motiefje verschijnt. Ik ben daar dan in gaan krassen, in gaan tekenen, snijden … tot op het moment dat je zegt ‘Oh!’ dat lijkt precies op een bloem. En dat was het moment dat ik gestopt ben met verder uitwerken. Op dat moment is het een suggestief werk, waar voor mij als kunstenaar dan nog zeer veel ruimte overblijft voor interpretatie” vertelt Ludwig

Grootste beeldhouwwerk van drie kunstwerken

Het object past eigenlijk in een serie die begint met kleine sculpturen. Ludwig noemt het als voorbeeld ‘voorstudies’. Hier kruipt al een zekere werktijd in, tot de kunstenaar op een gegeven moment besliste om hiervan drie grotere sculpturen te maken. Eentje hiervan heeft in het Vrieselhof gestaan, de tweede in Elsenfeld en het kunstwerk nu hier opgesteld is het grootste van de drie. In de fysieke uitwerking die daarop volgt is veel variatie mogelijk. Door de complexiteit en grootte van dit kunstwerk, is de kunstenaar toch al gauw een paar maanden zoet.

Dan komt eigenlijk wat kunstenaars noemen het ‘keukenwerk’. Eens de sculptuur klaar is in klei, moet hier een negatief (gemouleerd) van gemaakt worden. Dit is een zeer omslachtig werk, tot er een gipsmodel is. Dan is het tijd om naar de bronsgieter toe te stappen, die er op zijn beurt dan weer een negatief en positief model in was van maakt. het is die was die er dan op zijn beurt weer uitgesmolten wordt. Dat is het moment dat eindelijk het brons definitief gegoten kan worden” vertelt een gepassioneerd kunstenaar als Ludwig

“Het moment dat ik de bloem kon pakken, daar ging het mij om”

Ook directeur Hans Martens, aanwezig bij de onthulling van dit brons zware kunstwerk bekijkt het meesterwerk op zijn kunstminnende manier

“Het bijzondere aan deze bloemensculptuur is dat het statische en monumentale karakter van dit kunstwerk mooi in contrast staat met de bloeiende, woekerende, vergankelijke natuur van het park. In dit kunstwerk zinderen de sporen van het traject van het maken nog na,” zegt Hans Martens.

Ludwig Vandevelde, kunstenaar uit Antwerpen

Ludwig Vandevelde werd in 1957 geboren in Antwerpen en woont momenteel ook in Antwerpen. De provincie kocht in het verleden voor haar kunstverzameling al twee werken van Vandevelde aan. Ludwig creëerde de sculptuur oorspronkelijk voor een expo in Berlijn, maar stelde het uiteindelijk tentoon op zijn eerste museale solotentoonstelling in het MuHKA in 2000. Nadien stond het even in de tuin van het Rockoxhuis in Antwerpen, later kwam het in handen van France Lejeune.

Kunstenaar Ludwig Vandevelde in Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark

Ludwig is een bijzonder kunstenaar. In 2016 is hij genomineerd geweest voor de Ernest Albert Prijs. Hij exposeerde in ‘De Garage’ aan de Sint-Romboutstoren te Mechelen, een bronzen beeld die man en vrouw uitbeelden. Uiteindelijk heeft Ludwig de kunstwedstrijd niet gewonnen. De Ernest Albert Prijs is een wedstrijd voor kunstenaars tussen de 35 en 45 jaar.

Jonge kunstenaars blijven fan van Academie Mechelen

De Academie Mechelen (info) is nog steeds in trek bij jongeren. Zo’n 1100 jongeren tussen 6 en 18 jaar, en 500 volwassenen volgen dit deeltijds kunstonderwijs. Ik had een leerrijke babbel met Hans, waar heel wat leuke anekdotes aan te pas kwamen.

Ja inderdaad, onze Academie is nog steeds in trek. De meeste jongeren verlaten de Academie zo rond hun achttiende, omdat ze dan hogere studies doen. Maar vanaf hun 30ste zijn er toch een deel die terug inhaken. Maar het zijn toch ook de 55 plussers die een groot percentage uitmaken van de terugkomers “ zegt Hans Martens (directeur Academie Mechelen)

Hans Martens en Ludwig Vandevelde in Vrijbroekpark

Weet je de schoonheid van onze job is, om mensen die 40 jaar iets verdrongen hebben, en toch talent hebben, het dan toch nog komen ontwikkelen in onze Academie. Mensen bouwen een vriendennetwerk op, en zeer belangrijk is dat ze kunst leren appreciëren” zegt Hans

Ook zeker niet onbelangrijk zijn de studiereizen die de Academie Mechelen voor hun studenten regelmatig organiseert. Zo is er in juli een studiereis gepland aan ‘Documenta 14’ een kunstbeurs die al bestaat sinds 1955  in de Duitse stad Kassel, Ook Venetië, Dusseldorf, Rotterdam en andere Europese plaatsen en tentoonstellingen staan reeds op de agenda.

Ik had een zeer ontspannend en vooral leerrijk gesprek met Ludwig Vandevelde in het Vrijbroekpark, waarvoor dank. Het kunstwerk is dagelijks te bekijken achter het Vrijbroekhof en de Rozentuin.

Meer info op de website van Ludwig Vandevelde

Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.