Kunstenaar Johan Creten en Bjorn Siffer bij De Grote Vivisector uil te Mechelen

De Grote Vivisector uil waakt over Mechelen

57 Shares

De Grote Vivisector aan de Kathedraal

Heb je nog nooit een uil van kortbij gezien of kunnen aanraken, dan is het dankzij kunstenaar Johan Creten, en de stad Mechelen nu mogelijk. De Grote Vivisector, dat is wat achteraan in het beeld te lezen staat. Kunstenaar Johan heeft zoals we van hem gewend zijn, zijn ‘zegelring’ aangebracht.

De Uil of De Grote Vivisector te Mechelen

Je zal je net als ik ongetwijfeld de vraag stellen, waarom draagt dit beeld de naam De Grote Vivisector. Als een echt kunstenaar geeft Creten ook hier niet veel prijs “Je moet maar is gaan googlen, een titel is eigenlijk zoals een sleutel, net als in verhalen en sprookjes. Dan ga je u afvragen wat de link is tussen het beeld en de Vivisector. De titel van het beeld zoeken moet je bekijken als een spel” zegt Johan Creten.

Tussen Post en Toren, kijkt de bronzen uil
Een beeld als dit maken, is geen klein werk. Het vraagt heel wat voorbereiding, en een goede samenwerking. Maar liefst 45 mensen, zowel vrouwen als mannen, hebben bijna drie jaar lang, hun handen uit de mouwen gestoken om tot dit resultaat te komen. Dit gaat van een mallenmaker, een ingenieur, een wasbewerker, een lasser, de bronsgieter, … kortom geen klein bier om zo’n 1000 kg zwaar beeldhouwwerk van 3.25 meter hoogte te maken.

Als kunstenaar zit ik daar bovenop, om te zien of alles exact gebeurt zoals ik het wil. Een monumentaal kunstwerk als dit maken kan je niet alleen, dat moet je doen met groepen mensen. Dat verklaart ook de kostprijs van een beeld als De Grote Vivisector, om dit te fabriceren ” vertelt Creten met een passie die hem siert.

Sinds dinsdag 24 oktober 2017 schittert majestueus De Grote Vivisector Uil, in het zog van het historische postgebouw en de Sint-Romboutskathedraal.

Internationaal gerenomeerd Belgisch beeldhouwer

Kunstkenners zullen ongetwijfeld ook het groot vogel Arend/Aalscholver beeldhouwwerk in het Red Star Line Museum al gezien hebben. Maar ook in New Orleans staat een 5 meter hoge zuil uit de hand van deze Vlaamse kunstenaar.

Kunstenaar Johan Creten en Bjorn Siffer bij De Grote Vivisector uil te Mechelen

Johan Creten is een internationaal gerenommeerd kunstenaar, de eerste Belgische kunstenaar die ‘bij leven’ mag exposeren in het Louvre te Parijs. We zijn heel fier dat hij hier in Mechelen dit prachtige werk kan brengen. ” zegt Björn Siffer (schepen van Cultuur)

Johan Creten is voor de meeste Vlamingen geen onbekende meer na gesmaakte tentoonstellingen in Museum Dhondt-Dhaenens en het Middelheim. Hij is de eerste levende Belg die ooit exposeerde in het Louvre. Ook in het buitenland is hij een klinkende naam. Naast recente solotentoonstellingen in Istanbul, Hong Kong en de VS, exposeert hij ook regelmatig in zijn huidige verblijfplaats Parijs.

Mechelse Galerie Transit ontdekte Johan Creten

De stad Mechelen kocht in 2016, mede dankzij Galerie Transit, de Grote Vivisector. “Zij hebben ons mede geadviseerd in de zoektocht naar een geschikt kunstwerk. Ik denk dat wij met dit majestueus prachtig kunstwerk, en de samenwerking met een internationaal gerenommeerd kunstenaar een grote ambitie tonen” vertelt schepen Siffer (Groen)

Bert De Leenheer en Dirk Vanhecke van de Mechelse Galerie Transit ontdekten de kunstenaar al 25 jaar geleden. Samen met twee andere galeries in Brussel en Parijs, vertegenwoordigen ze de kunstenaar Johan Creten nog steeds. Op die manier is de plaatsing van het beeld ook een soort thuiskomen voor de kunstenaar.

We kennen als Mechelaars onze torenvalken, die met hun jacht oogjes, de stad in het vizier houden. Nu sinds dinsdag is de uil, ook een roofvogel, neergestreken in onze stad.

Een uil bevindt zich sowieso in een natuurlijke omgeving, hier zijn bomen, en een klein parkje. Maar ook de verticaliteit van de Sint-Romboutstoren brengt de uil nog meer tot uiting, eigenlijk staat het hier best op zijn plaats” besluit Björn.

Dat dit beeldhouwwerk heel wat aandacht zal trekken bij Mechelaars en toeristen, daar zal geen twijfel over bestaan. De selfie’s, foto’s en video opnamen zullen weldra op sociale media te ontdekken zijn. Het beeld, of zullen we maar zeggen ‘de uil’ nodigt uit omdat je in een uitsparing in het beeld makkelijk kan zitten.

Mechelaars ontdekken op dag één onze eigenste ‘uil’

Na de plechtige onthulling van De Grote Vivisector, ontmoette ik twee toffe Mechelaars, die een kijkje kwamen nemen naar onze nieuwe inwoner. De twee broers zijn net terug van een cultuurreis in de Franse stad Parijs.

Mechelaars ontdekken de Grote Vivisector Uil

We zijn heel vereerd dat we dit beeld in onze stad hebben. We hebben net op onze reis musea bezocht in Parijs, maar we mogen wel zeggen dat in onze stad ook heel wat musea en andere zaken te waarderen zijn. Als we zien welke rijkdom wij hebben, mogen we fier zijn op onze stad” zeggen Marc en Eric Schiets.

Marc en Eric zijn als kunst- en cultuurliefhebbers lid van de Vrienden van Stadsmuseums. Door bij deze vriendengroep te horen kunnen ze zo nu en dan ‘achter de schermen’ een kijkje nemen.

Ik zag nog niet direct de link met Mechelen, en was benieuwd of deze twee heren, me iets meer konden vertellen. Ook zij waren onderling op zoek naar de link met Mechelen.

De uil is altijd het symbool van wijsheid, en hij heeft een goed gehoor. Bovendien gaat zijn gehoor met de leeftijd niet achteruit, het is een zeer ingewikkeld systeem. We zullen tot we de link kunnen leggen, het houden op ‘de Mechelaar wordt gehoord’” besluiten de gezellige broers Schiets. Ik nam snel nog een foto met de uil, want als eerste rasechte Mechelaars, verdienden ze wel een kiekje voor het Mechelse fotoboek.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

57 Shares

2 comments

  1. Hahaha, heel goed en leuke tekst erbij! We zullen je verder volgen en komen je zeker nog eens tegen! Marc en Eric

  2. Bedankt Marc en Eric, het was een leuke ontmoeting met twee toffe Mechelaars

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.