Paraat voor het Klimaat in stad Mechelen

Scholieren zijn Paraat voor het Klimaat

0 Shares

Eerste Mechelse klimaatmanifestatie een succes

Woensdag verzamelden zo’n 500 jongeren voor de manifestatie ‘Paraat voor het Klimaat’ op de Grote Markt. Burgemeester Bart Somers en het voltallige schepencollege kwamen de jongeren een hart onder de riem steken. Opvallend ook de deelname van leerlingen uit basisscholen, waarmee de roep naar een beter en schone wereld voor de toekomst verzekerd is.

De voorbije weken heeft de nationale media al veel aandacht besteed aan de klimaatmars in Brussel. Dat de jongeren, onze toekomst, het menen toonden ze op de eerste klimaatmars waar 3000 deelnemers hun lieten horen en zien. De daaropvolgende week stond de teller op 12.500. Een positief initiatief, al lokte het ook heel wat reactie uit omdat de jongeren ‘spijbelden’ om kunnen deel te nemen.

Mechelse scholieren manifesteren voor ‘Paraat voor het Klimaat’

Om deze kritiek op het ‘spijbelen’ te ontkrachten organiseerden enkele leerlingen
Eline Arlt, Florian Wellens en Max Sinjan van Campus Pitzemburg, samen met de directie van het Busleyden Atheneum na de schooluren ‘Paraat voor het Klimaat. Met spandoeken, kartonnen borden en liederen brachten de studenten in Mechelen een variant van de actie ‘Youth for Climate’. “JA, wij komen ook op straat in onze vrije tijd en JA, wij doen wel degelijk iets aan onze eigen vervuiling.” is slechts één strijdlied waarmee men hun standpunten aangaande het klimaat kracht wil bijzetten.

Hoopgevende initiatieven en commentaren

Dat ze dit doen op hun vrije woensdagmiddag toont dat het onze Mechelse jeugd menens is. Tussen de toeschouwers maar ook op sociale media als Twitter en Facebook, mocht ik veel hoopgevende commentaren opvangen. “Proficiat betogers zonder te spijbelen toch geëngageerd betogen. Dat is pas een statement” en “Nog vele malen sterker dan tijdens de verplichte lesuren” of “Klimaatbetoging in Mechelen. Hartverwarmend!” en als afsluiter van de vele reacties “Deze namiddag kwamen honderden Mechelse jongeren betogen voor ons klimaat. Een indrukwekkende, hoopvolle manifestatie. Een geëngageerde generatie staat recht, ook in onze stad van de hoop !

Paraat voor het Klimaat in stad Mechelen
Youth for Climate in stad Mechelen

Klimaatopwarming moet ook lokaal aangepakt worden

In de eerste plaats wil men grote politieke veranderingen zien. Maar krijg ik her en der te horen, wil men ook lokaal gehoord worden. Het stadsbestuur toonde alvast door zijn aanwezigheid de bereidheid om te luisteren. Mechelen zet zich al enkele jaren steevast in voor een duurzaam beleid. De strijd tegen de klimaatopwarming staat al jaren hoog op de agenda. Toch zeggen de jongeren kan het nog beter. Ze gaan sowieso hun voorstellen aan de Mechelse politiekers voorleggen.

In 2012 engageerde de stad zich met het Burgemeestersconvenant om 20% minder CO2 uit te stoten tegen 2020. Vorig jaar volgde dan het Burgemeestersconvenant 2.0 en beloofde zo om de CO2-uitstoot zelfs met 40% te verminderen tegen 2030. Het project Mechelen Klimaatneutraal was een goede aanzet en zal de komende maanden verder uitgewerkt worden. Tegen 2020 hoor ik bij de stad moet er een vernieuwd duurzaam energie- en klimaatactieplan zijn.

Mechelen start eigen Klimaattop

Na de actie van vandaag gaat het stadsbestuur een eigen ‘klimaattop’ op de agenda plaatsen. “We willen met deze jongeren een participatietraject opstarten. Wij nodigen daarom alle geïnteresseerde jongeren uit op het stadhuis op woensdag 6 februari om 12.30 uur”, zegt Abdrahman Labsir schepen voor Jeugd.  “We gaan met hen in dialoog over hun verwachtingen en brainstormen over hoe we samen verder aan een klimaatneutrale stad kunnen bouwen.

Jongeren die aanwezig willen zijn op deze klimaattop kunnen zich inschrijven via www.mechelen.be/jongerenenklimaat. Wie er op 6 februari niet bij kan zijn, maar wel goede suggesties en uitdagingen heeft om het klimaatbeleid van de stad te versterken, kan zich op deze website ook inschrijven op de nieuwsbrief en toekomstige uitnodigingen..

Als blogger heb ik de voorbije jaren al heel wat gesprekken gehad met onze Mechelse jeugd. En ik durf te stellen dat zij meer met milieu, samenleving, mobiliteit en andere zaken bezig zijn dan we zelf vermoeden. Ik hoop ten zeerste dat hun strijd om onze wereld te redden, resultaat oplevert. Met acties als deze is het voor politici en andere beleidsmakers bijna onmogelijk om hun zucht naar een toekomstgericht klimaatbeleid naast zich neer te leggen. Trouwens met 500 deelnemers vandaag in Mechelen deden ze het veel beter dan in wereldstad Antwerpen waar slechts 200 mensen kwamen opdagen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.