Korte Veluwestraat Groene straattuin

Korte Veluwestraat wordt groene straattuin

0 Shares

Meer groene ruimte in Mechelse straten

De Korte Veluwestraat is één van de projecten die omgevormd wordt tot een groene straattuin.  De hoofddoelstellingen van de bewoners van deze straat is om meer groene ruimte in de straat te creëren, duurzame groene beplanting aan te brengen, aan straatcomposteren te doen én de straat autovrij maken.

Korte Veluwestraat te Mechelen

Al 15 jaar zijn we met een groep bewoners bezig met het uitwerken van initiatieven om onze straat te vergroenen en te verduurzamen. Onder andere via het onderhouden van de perkjes via het meter- en peterschap, het creëren van gevelgroen en tegeltuintjes, enz. Een straat kan volgens ons meer zijn dan een parking voor auto’s. Het kan ook een groen plekje worden, een tuin om te verpozen, om elkaar te ontmoeten, te spelen en te genieten”, aldus Filip Duez, een van de initiatiefnemers van het project.
Het project wordt een samenwerking tussen de stad en de bewoners van de Korte Veluwestraat.  “Het concept van de groene straattuin is een interessant gegeven, we willen in een volgende fase graag bekijken of er nog andere straten in de stad zijn waar iets gelijkaardig kan opgestart worden. Om die reden willen we als stad graag samenwerken met de initiatiefnemers om dit project verder uit te werken en te realiseren.” aldus Marina De Bie als Schepen van Klimaat.

De middelen die de bewoners van de stad ontvangen, zullen vooral gebruikt worden voor professionele begeleiding en opvolging van het project door Natuurpunt. Hiervoor zal ook een werkgroep opgericht worden met bewoners, de stad, buurtcomité Heihoek en Natuurpunt.

8 projecten ontvangen 5000 euro subsidie

Met het subsidiereglement ‘Klimaatneutrale buurten en initiatieven’ worden Mechelaars gesteund en gestimuleerd om samen te werken rond de klimaatproblematiek. Dit kan zijn door bijvoorbeeld. het uitwerken van een sensibiliserende actie (type 1). Maar ook door een project op te zetten dat rechtstreeks bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelstellingen van de stad (type 2). Voorbeelden van reeds gerealiseerde projecten zijn het wijkcomposteren langs de Guido Gezellelaan of de buurt kippenrennen aan de Blokstraat en de Doornenstraat.

Tijdens deze subsidieronde kregen 8 projecten het maximum van 5000 euro (voor projecten van type 2).

Andere laureaten

Naast het project van een groene straattuin in de Korte Veluwestraat gaat er ook 5000 euro naar volgende projecten, Vennekant – cargofietsdelen: opzetten van een laagdrempelige cargofietsdeelgroep voor de onmiddellijke buurt. GO! BS De Bel – De BELevingstuin: Inrichten van een schoolmoestuin en buitenklas in samenwerking met de Baarbeekhoeve. Ko-Lab – Plastic Moon: aanpakken van de grote hoeveelheid plastic die elke dag wordt weggegooid door aan upcycling te doen  

Een drijvende markt: meerdaags evenement met een drijvende markt op de Dijle met entertainende, informatieve en proefondervindelijke activiteiten op het ponton en de oevers. De focus ligt hierbij op lokale, biologische en ecologische producten en producenten.

Busleyden Atheneum campus Stassart – Geworteld in de stad: realisatie van een ecologische moestuin op de terreinen van ROJM. De tuin zal onderhouden/bewerkt worden door OKAN-leerlingen en hun leerkrachten. Bornstraatje – De  Dymphatuin: opwaarderen van het pleintje op de hoek van het Bornstraatje met de Zelestraat. Thomas More Hogeschool – Zwiebelbos: een verwaarloosd stuk groen op de campus Kruidtuin (en grenzend aan de Kruidtuin zelf) werd 2 jaar geleden omgevormd tot een didactische natuurspeelplaats.

Korte Veluwestraat Groene straattuin

Het is mooi om te zien hoe creatief de Mechelaar omspringt met dit subsidie aanbod van de stad. Het zijn stuk voor stuk interessante projecten van Mechelaars die zich verenigen om van onze stad een klimaatvriendelijke, maar ook een mooiere plaats te maken”, besluit schepen De Bie.(Groen)

Geïnteresseerden kunnen hun project ten laatste op 31 maart 2018 indienen voor de volgende subsidieronde. Alle info via klimaatneutraal.mechelen.be.

Tekst Verschueren Eddy / Foto Mechelen Klimaatneutraal

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.