Sinte-Mette kinderfeest te Mechelen

Sinte-Mette van de Ruggenuchte

0 Shares

Sinte Mette Feest in Cultuurcentrum

Het jaarlijkse Sinte-Mette feest voorbije zaterdag namiddag was alweer een overdonderend succes. Het kinderfeest was nog maar een uurtje aan de gang, en er hadden zich al 109 kinderen ingeschreven om hun liedje te komen zingen. Na zich te hebben ingeschreven voor de zangwedstrijd, mochten de kinderen hun eigen ‘mijter’ in elkaar knutselen, of een tekening maken.

Kinderen op zangwedstrijd Sinte-Mette feest in Cultuurcentrum Mechelen

Dit Vlaams en zelfs mondiaal feest is zeer belangrijk omdat de traditie om het Mechels liedje ‘Sinte-Mette van de Ruggenuchte’ te zingen terug levendig is in Mechelen. We mogen dat gerust op onze hoed steken dat we dat terug bekend gemaakt hebben, en dat zelfs de scholen het allemaal aanleren “ vertelt Rudi De Mets, voorzitter Sinte-Mette Genootschap

Intussen werd er op het podium al duchtig gezongen onder muzikale begeleiding van Luc Perdieus en Eddy.en Wieland Volkaert. In de vroegere kerk hadden mama’s, papa’s en grootouders plaatsgenomen om hun geliefde spruiten aan het werk te zien. De ene had al wat meer moed dan de andere, maar onder moeders vleugels, waagde toch iedereen zijn kans achter de microfoon.

Kinderen zingen in de straten en in Cultuurcentrum
Het verkleed huis aan huis zingen in de Mechelse straten is één van de tradities die heden nog steeds op 11 november plaatsheeft. Sinds 2011 werkt de stad Mechelen samen met de werkgroep Sinte-Mette, een organisatie die zich inzet om de traditie van Sinte-Mette in de verf te zetten en te behouden.

De stad wil graag haar steentje bijdragen om deze traditie in stand te houden. Daarom willen we deze traditie ondersteunen door educatieve pakketten te verspreiden in de scholen en bestaande initiatieven te verspreiden via onze communicatiekanalen en de organisatie van het slotfeest. Sinte-Mette spreekt nog steeds tot de verbeelding en past volledig in ons concept van Mechelen Kinderstad”, vertelt Greet Geypen, schepen van Jeugd.

In deelgemeente Hombeek werd een week voor Sint-Maarten reeds vooruitgekeken op dit katholieke feest. Een ommegang door de dorpskern werd voorafgegaan door Sint-Maarten te paard.

Sint Maarten is een feest dat moet blijven bestaan

Intussen was er een kort optreden van Kinderkoor Kolor en Jongerenkoor Koraal beiden van het Onze-Lieve-Vrouwkoor Mechelen. Helaas was ik net te laat om een foto te schieten van dit prachtige Mechelse koor.

Rudi De Mets presenteert Sinte-Mette feest

Het Sinte-Mette feest organiseren we al zeker twintig jaar. Het eerste feest was niet in de grote zoals vandaag, het heeft altijd zijn charme gehad, maar vandaag barst het uit zijn voegen. Met dit feest willen we de aandacht blijven vestigen op Sinte-Mette. We zijn het stadsbestuur en de Jeugddienst dan ook ontzettend dankbaar dat zij dit ondersteunen” besluit Rudi, die snel naar het podium loopt om de volgende groep kinderen aan te kondigen.

Kinderen schminken op Sinte-Mette feest Mechelen

Het Sinte-Mette feest dat al ettelijke jaren doorgaat in het Cultuurcentrum had ook nu weer heel wat in petto voor de kinderen. Aanschuiven was het bij de schminkstand, het plaatsen van een verwijderbare tattoo en de ballonplooier. In de grote inkomhal speelden kinderen spelletjes en knutselactiviteiten onder begeleiding van Jeugddienst vrijwilligers. Voor de hongerige maagjes had de organisatie een foodtruck voorzien waar lekker geurende pannenkoeken werden gebakken.  

Sinte-Mette is cultureel erfgoed

De Sinte-Mette traditie is een wezenlijk onderdeel van het Mechelse immaterieel cultureel erfgoed. Een mooie traditie die door een breed draagvlak ook een mooie toekomst heeft”, zegt schepen van Cultuur, Björn Siffer.

Sinte-Mette kinderfeest te Mechelen

Het kinderfeest werd afgesloten met een prijsuitreiking door schepenen Björn Siffer en Koen Anciaux. Een bekwame jury waaronder Gaby de Grauw, ex-stadsartiest Yannis Aghassy, die tussendoor ook een optreden achter de rug had, vergezeld door ex-kinderburgemeester Maija Mans, nu Kindersecretaris, Marcel Bloemen (secretaris) en Jenny de Rooy..luisterden de ganse namiddag aandachtig naar de kinderstemmen, en wierpen een oogje op de best verkleden.

Het was weer een fijn feest, die de kinderharten enkele uren sneller deed slaan. Volgend jaar komt er ongetwijfeld een nieuw Sinte-Mettefeest, en daar kijken we reikhalzend naar uit. De Sinte-Mette liedjes kan u hier lezen.

Bekijk de volledige fotoreportage via Facebook / Flickr / Google Foto

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.