Reuzen Mechelen bezoeken Sinte-Mettefeest aan Cultuurplein

Reuzen Mechelen brengen bezoek aan Sinte-Mettefeest

34 Shares

Vriendschap tussen Sinte-Mette en Mechelse Reuzen

Een historisch moment, dat was het zondag 11 november. Sint-Maarten of zeg maar Sinte-Mette schrijft dit jaar geschiedenis door het samen gaan met drie Mechelse reuzen. Kinderen uit de wijk Heihoek trokken samen met Noah, Janneke en Klaasken al zingend van deur tot deur langs onder andere de Haverwerf, Ijzerenleen om samen aan te komen aan het 24ste Groot Sinte-Mettefeest in Cultuurcentrum.

Reuzen Mechelen bezoeken Sinte-Mettefeest aan Cultuurplein

We zijn heel klein begonnen in het Klein-Begijnhof, en zijn dat sindsdien ieder jaar blijven verder doen.” zegt Rudi De Mets (Sinte-Mette Genootschap).

Sinte-Mette Genootschap organiseert al 24 jaar kinderfeest

Het Sinte-Mettegenootschap organiseert al ettelijke jaren een groots kinderfeest op 11 november. Wat ooit begon in het Begijnhof, met de steun van de stad Mechelen bij Lamot, zich enkele jaren verplaatste naar de feestzaal van Scheppersinstituut, is vandaag in het Cultuurcentrum uitgegroeid tot een fantastisch zangfeest.

Kinderen en Reuzenkinderen zingen Sinte-Mette aan Haverwerf

Stadswijk Heihoek en ReuzenMechelen zingen samen
Het is de prille verzeniging ReuzenMechelen.com die de Mechelse reuzenfamilie na 500 jaar terug meer in het straatbeeld wil brengen. Op de dag van Wapenstilstand was het dan zover. Dankzij een samenwerking met het Buurtcomité Heihoek, werd besloten om samen op stap te gaan doorheen de stad..

De vrijwilligers achter ReuzenMechelen hebben dagenlang met de hulp van Paul Contryn (Beeldsmederij De Maan) gewerkt aan de mijters voor de reuzen. Zondagmorgen was het vingers gekruist houden, want de weersvoorspellingen waren niet erg positief. Op de middag heeft men dan toch beslist om drie kinderreuzen op Sinte-Mettetocht te sturen.

Kinderen stadswijk Heihoek zingen Sinte-Mette in Hotel Martin's Patershof te Mechelen

Een vijftigtal kinderen vergezeld van mama en papa verzamelden aan Dienstencentrum Den Deigem. Daar werden ze door Bellemadam Myriam warm gemaakt om uit volle borst te zingen. Hun eerste stopplaats, Hotel Martin’s Patershof in de Karmelietenstraat. Aan de receptie mochten alle kinderen snoep grabbelen uit een grote glazen stolp, uiteraard met als dankmoment, zingen !

Reuzen Mechelen zingen aan Café SaVa samen Bellemadam

Van hieruit zette de tocht zich verder richting Dijle, waar de kinderstemmetjes aan de Haverwerf opnieuw het beste van zich moesten geven voor wat lekkers. De stoet trok zich opnieuw op gang langs de Vismarkt en Ijzerenleen waar na wat fotomomenten op verzoek halt werd gehouden bij Café SaVa op de Grote Markt. De kinderstemmetjes klonken alweer op zijn best tussen Sint-Romboutskathedraal en Stadhuis.

Sinte-Mettefeest laat honderden kinderen glunderen

De Sinte-Mettestoet eindigde aan de ingang van Cultuurcentrum waar de Reuzenkinderen verwelkomd werden door Sint-Maarten himself en Rudi De Mets. Terwijl de reuzen in de inkomhal werden gebracht, kon het Sinte-Mettefeest losbarsten in de vroegere Minderbroederskerk.

(Bekijk hier kortelings de video met sfeerbeelden en volledig interview)

125 kinderen hadden zich ingeschreven om op het podium voor een volle zaal hun zangkunsten te tonen. Van klein tot groot zongen, knutselden en speelden, haalden een ballon bij de twee ballonkunstenaars of lieten zich een verwijderbare tatoo of grime aanbrengen. Tot slot werd deze fantastische namiddag afgesloten met een prijsuitreiking. Een lange tafel bomvol mooie prijzen vond zijn weg naar de deelnemers. De drie eerste plaatsen werden ingenomen door De Albas, Loloju en Sinte Daan & Sinte Elena. Schepen Marc Hendrickx overhandigde met plezier de prijswinnaars hun beloning waaronder een prijzenpot geschonken door het Mechels Speelgoedmuseum.

Schepen Marc Hendrickx en Sint-Maarten delen prijzen uit op Sinte-Mettefeest

Veel meer volk en ik heb dit jaar veel betere groepen gezien. Veel meer mensen die er meer willen van maken, en dat is een positieve ontwikkeling” besluit Rudi De Mets (Sinte-Mette Genootschap en presentator van Sinte-Mettefeest)

Groots Sinte-Mettefeest in Cultuurcentrum Mechelen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best.

34 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.