Pamperbox voor de pamperbank te Mechelen

Ongebruikte luiers in de Pamperbox

0 Shares

Mechelen verzamelt luiers voor kansarme gezinnen

De Pamperbox, heb jij er al van gehoord ? Wel, vanaf vandaag zal dit nieuwe project op een aantal plaatsen in Mechelen te vinden zijn. Dit keer niet ‘papier hier’ maar ‘Pamper hier’. Een pamperbox draagt bij om ongebruikte pampers of zeg maar luiers te verzamelen, en af te leveren bij de Mechelse pamperbank.

Foto Luierinfo.nl

De tijd dat ‘katoenen lappen’ met veiligheidsspelden gebruikt werden om de kinderen een broekje aan te meten, die is ondertussen al vervlogen tijd. Het was dan ook een hele karwei om deze iedere dag te wassen, kwestie van hygiëne.. Vandaag de dag, en dat sinds de jaren ‘50, gebruikt men wegwerpluiers met drukknoppen, later met zelfklevende strips. Voor de jonge moeders heel wat tijdswinst, maar helaas, budgettair niet voor iedereen betaalbaar. Iedereen met jonge kinderen weet dat pampers een hele hap uit het budget nemen.

Uitbreiding pamperbox mogelijk
Met de ‘pamperbank’ wil het Sociaal Huis kwetsbare gezinnen hierin ondersteunen. Het idee hierachter is eenvoudig te noemen. Héél wat gezinnen hebben vaak een overschot aan pampers omdat kinderen snel uit de luiers groeien of zindelijk worden.. Wat doe je dan met de overblijvende hygiëne hulpjes ? Juist verzamelen bij de inzamelboxen.

In eerste instantie komen de pamperboxen te staan bij het Huis van het Kind (Sociaal Huis), het Huis van de Mechelaar, 3 consultatiebureaus voor het Jonge Kind en 3 stedelijke kinderdagverblijven

Er komt een mogelijke uitbreiding naar andere locaties zoals de mutualiteiten, zelfstandige kinderdagverblijven, speelgoedwinkels of kinderkledingwinkels. Voor de uitrol van dit project geeft het Sociaal Huis een bedrag uit van 10.000 euro”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter Sociaal Huis.

Ophaling pampers voor de Pamperbank

Eén keer per maand worden de ingezamelde pampers opgehaald bij de voornoemde inzamelplaatsen. De ingeleverde overschotten aan ongebruikte luiers worden in pakketjes van 15 stuks verpakt, en verkocht voor 1 euro aan kwetsbare gezinnen. De diensten van het Sociaal Huis staan in voor de ophaling en de verpakking.

Pamperbox voor de pamperbank te Mechelen

Hulpverleners die een kwetsbaar gezin begeleiden met kinderen tussen 0 en 3 jaar, kunnen ‘Pamperbank’ contacteren met de vraag of pampers beschikbaar zijn in de gevraagde maat.

In de beginfase wordt dit concept uitgetest via maatschappelijk werkers van het Sociaal Huis. Indien er voldoende pampers ingezameld worden, kan dit op termijn uitgebreid worden naar hulpverleners van andere diensten zoals bijvoorbeeld het Steunpunt Asiel & Migratie, Inloopteam De Nieuwe Weg of Kind&Gezin.

Oproep tot sponsoring en samenwerking

Het Sociaal Huis doet om dit project te doen slagen ook een oproep om dit project mee te ondersteunen. “Wij zijn van plan om naast deze inzameling pampers aan te kopen via sponsoring van bedrijven, giften of crowdfunding. Het is momenteel moeilijk in te schatten hoeveel pampers er ingezameld zullen worden, maar hierbij doe ik alvast een oproep tot samenwerking”, zegt schepen Koen Anciaux.

Dit intiatief is mede mogelijk door de steun van de lokale overheid en Sociaal Huis Mechelen.

Tekst Verschueren Eddy / Foto Sociaal Huis Mechelen

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.