Mini-Expo voor Speelse Verzamelaars in Speelgoedmuseum

0 Shares

Speelse verzamelaars exposeren in Speelgoedmuseum

In het Speelgoedmuseum wordt deze maand de passie van vier enthousiaste speelse verzamelaars blootgelegd. De vier hebben een bijzondere interesse voor film-, tv- en stripfiguren. “Deze hardcore verzamelaars verdienen een pluim”, zegt Julie Van Camp van het Speelgoedmuseum.

Mini Expo Verzamelaars Film en Stripfiguren Speelgoedmuseum
Bedoeling van deze mini-expo is dat we deze verzamelaars aan het woord willen laten. In ons museum hebben we een grote en leuke collectie, maar we vonden het tof dat we deze mensen een forum geven om hun verzamelobjecten, waar ze met bloed, zweet en tranen achter gezocht hebben, te tonen aan een groot publiek. Voor ons is het immers ook belangrijk dat het immaterieel erfgoed wordt bijgehouden en niet verloren gaat. De verhalen achter het speelgoed van onze vier exposanten zijn de moeite waard. We laten de exposanten hun verhaal doen en het beeldmateriaal gaan we bewaren en digitaliseren voor ons museum. Dit zijn héél leuke verzamelingen waar mensen gelukkig van worden”, zegt een enthousiaste Julie.

Ivan Maes (52) uit Terhagen is verzamelaar van Batman-figuren. “Het zat er bij mij van kindsbeen af in. Maar na de film van Batman in 1989 heb ik mijn verzameling alsmaar uitgebreid. Vooral de laatste vijf jaar ben ik er intensief mee bezig. Ik heb een honderdtal heel aparte stuks, waaronder enkele schilderijen die ikzelf maakte. Bij mij staat alles thuis in vitrinekasten. It’s never enough!”, lacht Ivan, wiens kleinkinderen Lenie en Ryan ook al door de Batman-microbe gebeten zijn.

Koekiemonster, My little pony, … stuk voor stuk populair

Bart Verbraeken (24) uit Heist-op-den-Berg is een fan van Sesamstraat. “Op verjaardag en feestdagen wisten ze in de familie goed waar ze ze mij plezier konden mee doen. Ik verzamel al sinds ik mijn eerste Koekiemonster op reis in Spanje heb gekocht. Heb nu een 1500 stuks. Spijtig dat Sesamstraat intussen van de tv-schermen is verdwenen”, zegt Bart.

Verzamelaars zoeken en vinden Film en Stripfiguren in Speelgoedmuseum

Mande Walschot (29) uit Halle is fan van ‘My little pony’ en verzamelt de figuurtjes al meer dan 11 jaar. “Ik was als kind dol op pony’s. Altijd mee gespeeld. Heb er nu in totaal 1450 stuks, waaronder de eerste ‘My little pony’ uit 1983 en die zitten nog allemaal in de doos. Mijn verzameling is mijn leven. Al mijn geld gaat er naar toe”, knikt Mande.

Joeri (33) uit Kalmthout toont Suske en Wiske-strips. “De vonk ontstond omdat Studio Vandersteen sinds 1966 in mijn woonplaats gevestigd is. Ik heb in totaal zo’n 600-tal strips, waaronder ook Bessy’s en de Rode Ridder”, maar hier ze tentoonstellen is leuk”, vindt de Kalmthoutenaar.

De Mini-Expo Speelse Verzamelaars – Film & Strip, loopt nog tot 31 mei 2018 in het Speelgoedmuseum. .Meer op de website van het Speelgoedmuseum

Met dank aan Leo De Nijn voor tekst en foto’s

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.