Mengelmoes Cultuurcentrum Mechelen

Een mengelmoes van kinderen en ouders

0 Shares

Een Mengelmoes van jong en oud

Woensdagmiddag was ik op bezoek bij de tweede editie van Mengelmoes. Heel wat kinderen vergezeld door mama en of papa, maar ook grootouders, kwamen onder begeleiding van de Jeugddienst, samen zingen en spelen in Cultuurcentrum.

Mengelmoes Cultuurcentrum Mechelen

Mechelen zet sterk in op een wisselwerking tussen jong en oud. Eén van die projecten is Mengelmoes. Ik erbij, en het was een plezier om deze diverse generaties, samen bezig te zien bij de muzikale activiteit. Mengelmoes brengt vier woensdagen een ander thema. Dingen van elkaar ontdekken is de rode loper. Denk maar aan speelgoed dat oma in haar kinderjaren gebruikte, maar ook kan mama en oma of opa kennis maken en misschien wel deelnemen aan hiphop.

Kinderburgemeester stad Mechelen Walid

Mengelmoes is echt geweldig. Kinderen kunnen nu dingen leren van vroeger, en mijn oma kan leren van dingen van mij. Het is tof dat wij samen kunnen dingen bedenken. Zelf zou ik graag in Mechelen een reusachtig Lego ventje zien, waarin we kunnen klimmen, een gigantische Lego (lacht)” vertelt een super blije Walid El Hadouz, kersverse Kinderburgemeester te Mechelen.

Maija’s droom wordt werkelijkheid

Mengelmoes is een initiatief van de Kinderraad, en ontstaan uit een gedachte van Maija Mans, ex-kinderburgemeester, vandaag Kindersecretaris.

Ik vind Mengelmoes zeer leuk, vandaag hebben we gezongen, gedanst en gespeeld. Ik vindt ook dat het echt nodig is dat kinderen en ouderen samenkomen. Met dit idee ben ik in de Kinderraad geraakt. Ik hoop ook dat er ooit een ontmoetingscentrum komt waar mensen en ook kinderen samen spelletjes en andere dingen kunnen doen. Ook mijn oma is er nu bij, en ook zij vindt het zeer tof, en kijkt nu al uit naar de volgende keer” vertelt Maija.

Kindersecretaris Mechelen Maija

Wat staat er verder nog in dat Kindercharter? Onder meer een ‘energie speeltuin’ waarin de speeltoestellen energie opwekken als je erop speelt, een speel-o-theek (uitleendienst voor speelgoed), veiligere schoolomgevingen, propere parken en een kinderfuif.

Mechelse kinderraad bestuurt mee de stad

Kinderraad is een groep jongeren die om de twee jaar verkozen worden, en dan een beetje de stad mee mogen besturen. “In de Kinderraad maken ze elke twee jaar een Kindercharter op met actiepunten die ze in de loop van die twee jaar willen verwezenlijken. Eén van die punten was activiteiten organiseren waarbij kinderen en oudere mensen samen iets organiseren, en dat is uitgemond in Mengelmoes” vertelt Greet Geypen (schepen van Jeugd)

Spelletjes en zingen op Mengelmoes

Het is de Kinderraad die maandelijks vergadert over de aanpak van alle activiteiten. Dit is een breed pakket waaronder ook de financiële kant, de organisatie, en nog zoveel meer. “Uiteraard worden zij, de kinderen hierin begeleidt door medewerkers van de stad. De kinderen zijn wel bij het hele proces betrokken” zegt de Jeugd schepen.

Kinderen zingen samen met ouders en grootouders

Diogo (11) is één van de kinderen op Mengelmoes. Het zijn mama Katleen (48) en oma Hilde (76) die samen met hem deelnamen.

Ik vond het vandaag heel leuk. We hebben al samen gezongen op muziek, maar ook moesten we dan een ballon in onze mond steken, en doen dat we een fietspomp waren.” aldus Diogo die aan zijn vijfde schooljaar bezig is in Basisschool (W)onderwijs te Zemst maar wel in Mechelen-Zuid woonachtig zijn.

Katleen, zoon Diogo en oma Hilde op Mengelmoes

Ook oma Hilde was zeer enthousiast dat ze samen konden deelnemen. “Het is wel iets helemaal anders dan gewone spelletjes spelen, maar wel plezant. Het was niet alleen zingen maar eigenlijk gebaseerd op ritmische spelletjes, het zat heel goed in elkaar”.

Ook Diogo’s mama Katleen is vol van lof over Mengelmoes. “Ik vindt het een zeer goed initiatief van de stad Mechelen uit. Bovendien is het leuk dat we is tijd maken om samen iets te doen. Thuis ben je dikwijls bezig met andere zaken, en dan komt dat er niet altijd van. Hier de verschillende generaties bij elkaar, ja het is echt wel leuk

Niets moet, alles mag en met veel plezier
In oktober konden de kinderen en de ouderen op de activiteit van Mengelmoes, met elkaar gezelschapsspelletjes spelen. Alles gebeurt met veel plezier, humor en begrip voor elkaar. Kortom niets moet, alles mag en het is bovendien leuk voor iedereen. Het idee van de Kinderraad kwam mede tot stand door de ouderenadviesraad SARS.

We merken dat het ouderen deugd doet om met jongeren samen te werken, te spelen of te genieten. Maar ook omgekeerd leren de jongeren veel van de ouderen bij. Het is mooi om te zien hoe zo’n unieke samenwerking tussen jong en oud, zijn vruchten afwerpt en voor instant plezier zorgt. Uiteindelijk krijgen ze op deze manier ook meer respect voor elkaar”, aldus schepen van Welzijn en voorzitter van het Sociaal Huis, Koen Anciaux.

Wil jij ook deelnemen aan Mengelmoes ? Fijn zo, ik kan het u ten zeerste aanraden. Je kan individueel of als duo (oud en jong) inschrijven via UiT in Mechelen. De derde editie gaat door op woensdag 21 maart 2018 van 14.00 tot 16.00 uur, en staat in het teken van breien en knutselen. Op 18 april 2018 gaan jong en oud dan weer dansen in de Kruidtuin

De ouderenadviesraad SARS geeft adviezen aan het lokaal beleid en organiseert samen het Sociaal Huis evenementen voor ouderen, zoals de seniorenweek van 20-24 november a.s. Haar leden zijn Mechelse seniorenverenigingen.

Inschrijven: via uitinmechelen.be of aan de UiT-balie, Hallestraat 2-6 of via 070 22 28 00. Per activiteit kun je een maand op voorhand inschrijven Deelnemen kost € 4, of € 1 voor UiTpassers met kansentarief. Schrijf je met twee generaties samen in, dan geniet je van 20% reductie. Hiervoor neem je deel aan een begeleide activiteit en geniet je van een hapje & drankje.

Heb jij een vraag voor de Kinderraad ? Stel ze via kinderstad.mechelen.be/vraag-aan-de-kinderraad

Uw reactie op dit artikel is hieronder welkom

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.