Torentje Sint-Janskerk op 35 meter hoogte herplaatst

Torentje kijkt terug uit op de stad

0 Shares

Sint-Janskerk heeft zijn torentje terug

De Sint-Janskerk heeft zijn (viering)torentje terug nadat het eind november 2017 werd verwijderd voor herstelling. Net als toen werd het op maandag 19 maart op spectaculaire wijze op 35 meter hoogte met een kraan herplaatst.

Torentje Sint-Janskerk gerestaureerd

Sinds 2011 is de buitenrestauratie afgelopen, en nu met het plaatsen van het gerestaureerde torentje is de buitenzijde bijna volledig klaar. De binnenrestauratie loopt nog tot eind augustus van dit jaar.
Vandaag wordt de vieringtoren opnieuw op de toren gemonteerd. In de komende dagen worden de aansluitingen van de toren met het dak afgewerkt, de torenvloer met lood afgedekt en het geheel geschilderd. Nadien kunnen de stellingen die nu nog nodig zijn om de toren te bevestigen, afgebroken worden. Einde maart zal de buitenzijde van de kerk opnieuw in zijn geheel te bewonderen zijn”, vertelt een tevreden schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

De vieringtoren werd de afgelopen weken aan de voet van de kerk gerestaureerd. Ondertussen wordt er werk gemaakt van de binnenrestauratie. De werken van aannemer Renotec omvatten de restauratie van de muren, gewelven en vloeren, de vernieuwing van de elektrische installatie en de verlichting, instandhoudingswerken aan het houten meubilair en aanpassingen aan de verwarmingsinstallatie.

Sint-Janskerk deels te bezoeken

Tijdens de binnenrestauratie werd de kerk in twee werfzones opgesplitst. De werken in de eerste werfzone: het hoogkoor, de viering, de dwarsbeuken, de sacristie en de bijlokalen zijn afgerond. De werken aan de zuidelijke kapel, de biechtstoelen, de zijbeuken, de hoofdbeuk en het inkom gedeelte, zijn in uitvoering. De restauratie zal eind augustus van dit jaar klaar zijn, al wil de stad de kerk sneller toegankelijk maken voor het publiek.

Torentje Sint-Janskerk op 35 meter hoogte herplaatst

Vanaf 1 april wordt de kerk deels opengesteld. Een deel van de viering, het hoogkoor en de Sacramentskapel zijn te bezoeken. De blikvanger, het triptiek van Pieter Paul Rubens, die maandenlang afgeschermd was om schade te voorkomen, is opnieuw zichtbaar. Net als een groot deel van de waardevolle schilderijen van de kerk. Nu in deze zone de restauratiewerken achter de rug zijn, is deze prachtige en uiterst rijkelijke kerk een must om te bezoeken”, aldus de schepen van Monumentenzorg.

Vrijwilligers gezocht

De coördinator van de vzw Torens aan de Dijle is nog op zoek naar vrijwilligers voor de opstelling van de Mechelse kerken in de binnenstad, waaronder ook voor de Sint-Janskerk. Interesse of meer informatie over de werking: www.hofvanbusleyden.be/torens-aan-de-dijle.

In het kader van de meerjarige subsidieovereenkomst voor de verdere restauratie van de historische kerken in de Mechelse binnenstad, werd de interieurrestauratie van de Sint-Janskerk in augustus 2016 opgestart. De interieurrestauratie bedraagt ongeveer 2 000 000 euro (excl. BTW). Na aftrek van de premie van de Vlaamse overheid, investeert de stad zo’n € 300 000. De kerk behoort tot de acht historische kerken van de Mechelse binnenstad.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s stad Mechelen/Greet Geypen – Contact

0 Shares

3 comments

  1. Er zijn niet 8 maar 10 historische kerken in Mechelen inclusief de Minderbroederskerk en de Dominikanenkerk. die elk andere functies hebben maar toch kerken zijn. Daar zullen in de toekomst ongetwijfeld ook nog andere ‘museumkerken’ bij komen. Walter Roggeman

  2. Beste Walter, bedankt voor uw reactie. Tot vandaag heb ik steeds de info gehad van de stad uit dat er 8 historische kerken zijn. Naar mijn mening bedoelen ze hiermee, kerken die vandaag nog als kerk gebruikt worden. Maar uw info zal ik zeker in gedachten meenemen voor latere artikels. Indien u interesse moest hebben om eventueel mee te schrijven op mijn blog of website, dan ben je ten allen tijde welkom.

  3. Ik werk graag mee aan al wat Mechelen betreft. Mijn geliefde stad!
    Hartelijke groet,
    Walter Roggeman

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.