Restauratie werken Sint-Janskerk te Mechelen

Interieur Sint-Janskerk volop in restauratie

0 Shares

Restauratie Sint-Janskerk bereikt hoogtepunt

De Sint-Janskerk aan de gelijknamige Sint-Jansstraat te Mechelen wordt sinds 2008 gerestaureerd. De buitenrestauratie van de kerk gebeurde in de periode 2008 – 2011. Ook het prachtige interieur moest dringend aangepakt worden, en deze werken schieten nu goed op. De eerst fase opgestart in augustus 2016, bereikte vandaag letterlijk haar hoogtepunt met het terugplaatsen van een groots schilderij bovenaan het gewelf van de viering.

Restauratie werken Sint-Janskerk te Mechelen

De Sint-Janskerk, de kerk van de ‘twee Jannen’, Sint-Jan-Baptist en Sint-Jan-Evangelist heeft een grote erfgoedwaarde. Eén van de kenmerken van deze in oorsprong gotische kerk, is het rijkelijk interieur en de kunstobjecten die het herbergt.
Aan het merendeel van de oorzaken kon een oplossing geboden worden tijdens de laatste exterieur restauratie uit 2011. Doch enkele werken zoals ingrepen aan de dakconstructie en de vieringtoren, waren noodzakelijk om het interieur van verdere schade te behoeden en werden recent uitgevoerd”, weet Greet Geypen, schepen van Monumentenzorg.

Het beeldbepalend meubilair in de gotische kerk, dateert voor het grootste deel uit de periode tussen 1722 en 1793. De kerk bezit ook enkele uiterst waardevolle voorbeelden van Mechelse en Antwerpse barok schilderkunst. Het bekendste werk is de triptiek ‘De Aanbidding der Wijzen’ van grootmeester Pieter Paul Rubens. Maar ook andere uiterst waardevolle stukken bevinden zich in de kerk.

Vakkundige restauraties van schilderijen

Enkele schilderijen zijn ter plaatse gebleven tijdens de interieurrestauratie maar werden nauwlettend beschermd tegen mogelijke schade. Van de grote schilderijen in het hoofdaltaar en het Sacramentsaltaar werd er een grondig conditierapport opgemaakt.

Een drietal schilderijen werden vakkundig gerestaureerd tijdens de huidige interieurrestauratie. Dit omvatte het grote schilderij van de viering met als voorstelling ‘de doop van Christus’, geschilderd door Egidius Jozef Smeyers. Ook twee andere, kleinere werkjes zijn meer dan waarschijnlijk van zijn hand. Deze schilderijen werden gerestaureerd in het atelier van Johan Van den Eede.

De langdurige en zorgvuldige aanpak van de kerkfabriek Sint-Jan-Baptist en Sint-Jan-Evangelist maakt dat alle schilderijen van deze kerk in goede staat zijn. Sinds 1999 werden er eenvoudige conservatie behandelingen, doorgedreven behandelingen en uitvoerige restauraties uitgevoerd aan 47 schilderijen.

Nu aannemer Renotec de restauratiewerken van fase 1 aan het afronden is en een groot deel van de kerk zijn uiteindelijke afwerking heeft gekregen, werd ook het grote schilderij van Egidius Jozef Smeyers opnieuw op zijn plaats bovenaan het gewelf van de viering gehangen. In deze eerste fase werd ook de sacramentskapel, de sacristie, het hoogkoor en de viering gerestaureerd.

Torens aan de Dijle zoekt vrijwilligers

Voorzien wordt dat de renovatiewerken klaar zijn in 2019. De stad heeft wel de intentie om ergens april of mei de Sint-Janskerk opnieuw toegankelijk maken voor het publiek.
Het schilderij van Rubens en andere pareltjes van de Sint-Janskerk zullen dan opnieuw te bezichtigen zijn in het gerestaureerde interieur. De nieuwe coördinator van de vzw Torens aan de Dijle is momenteel volop op zoek naar vrijwilligers voor de opstelling van de Mechelse kerken in de binnenstad, waaronder  ook de Sint-Janskerk. Interesse of meer informatie over de werking: www.hofvanbusleyden.be/torens-aan-de-dijle.

De interieurrestauratie bedraagt ongeveer 2 000 000 (excl. BTW). Na aftrek van de premie van de Vlaamse overheid, investeert de stad zo’n € 300 000. De kerk behoort tot de acht historische kerken van de  Mechelse binnenstad.

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Foto’s stad Mechelen

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.