Beeldhouwwerken Zeven Weeënweg toe aan restauratie

0 Shares

Restauratie van Zeven Weeënweg dringt zich op

De Zeven Weeënweg, de beeldhouwwerken aan de buitenzijde van de Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk zijn toe aan restauratie. ‘De staties’ zijn de zijn beeldhouwwerken (bas-reliëfs) rondom de kerk. Zij hebben een architecturale omlijsting die verschillende thema’s uit het leven van Maria afbeelden.

Zeven Weeënweg beeldhouwwerken zijn in slechte staat

Zes van de zeven staties werden in de 17de eeuw opgericht aan de buitenzijde van de kerk en in de aanpalende straten. In de 19de eeuw werden de staties gegroepeerd aangebracht tegen de buitenzijde van de kerk. Op dat moment werd ook een zevende statie opgericht.

In de jaren ’80 van vorige eeuw werden een aantal restauraties uitgevoerd. Doch deze restauratie campagne is niet zo heel duurzaam gebleken. Daarom dat wij de staties terug in ere willen herstellen. Ze bepalen tenslotte mee het uitzicht van de kerk”, aldus Greet Geypen als schepen van Monumentenzorg.

Stad laat onderzoek en proef restauratie uitvoeren

Gezien het complexe materiaalgebruik en de verschillende beelden, wil de stad in eerste instantie een uitgebreid materiaaltechnisch onderzoek laten uitvoeren van de zeven staties. Hiervoor loopt momenteel een aanbestedingsprocedure.
Op deze manier kan een beter inzicht verkregen worden wat betreft de gebruikte materialen en kan er een diagnosenota opgemaakt worden per statie. Aan de hand van de bevindingen van het materiaaltechnisch onderzoek en de verschillende testen, zal er op één statie een proef restauratie uitgevoerd worden”, aldus Greet Geypen

In het eindrapport zal de onderzoeker voor de overige zes staties, verschillende mogelijke restauratie opties weergeven. Na overleg met het agentschap Onroerend Erfgoed zal een definitief restauratie voorstel uitgewerkt worden.

Beeldouwwerken aan Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk

Het materiaaltechnisch onderzoek en de proef restauratie worden geraamd op 49.000 euro (incl. BTW). Voor deze werken zal de stad een onderzoekspremie aanvragen aan het agentschap Onroerend Erfgoed.

Aangezien de premie pas verkregen zal worden na de gunning van het dossier, wordt verwacht dat de werken in 2019 zullen worden uitgevoerd.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.