Akoestische gordijnen in concertkerk Sint-Pieter en Paulkerk

Akoestische gordijnen voor Sint-Pieter en Paulkerk

68 Shares

Barokke kerk in Keizerstraat als concertruimte

Akoestische gordijnen in Sint-Pieter en Paulkerk te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In de Sint-Pieter en Paulkerk nabij de Veemarkt heeft men akoestische gordijnen geïnstalleerd. Deze geluidsabsorberende elektrisch op afstand bediende gordijnen garanderen een betere geluidskwaliteit. Door een samenwerking met Stad Mechelen en Kerkfabriek Sint-Pieter, is men in het kader van het kerkenbeleidsplan, tot een akkoord gekomen om de Sint-Pieter en Paulkerk als concertkerk en voor culturele activiteiten te gaan gebruiken.

In de Sint-Pieter-en-Paulkerk kunnen voorstellingen plaatsvinden die passen bij het serene karakter van een kerk, zoals jazz-optredens of evenementen met klassieke muziek. Mechelen beschikt nu over een extra concertruimte met een capaciteit van 300 personen en dit alles in een uniek, historisch kader én aangepast aan de moderne technische noden”, aldus schepen van Cultuur Björn Siffer

Wekelijkse concerten

Uiteraard moeten we geen Tomorrowland of decibels overschrijdende fuiven verwachten in deze prachtig gerenoveerde kerk. In de nog steeds gewijde gebedshuis worden al enkele jaren, met uitzondering van huwelijken, doopsels en uitvaartdiensten, geen liturgische kerkdiensten meer gehouden. Tweewekelijks vindt er wel een viering plaats van Ethiopische christelijke Gemeenschap uit Vlaanderen en Nederland.

Sint-Pieter-en-Paulkerk te Mechelen
Sint-Pieter en Paulkerk aan de Veemarkt te Mechelen wordt concertkerk
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Dit jaar nog staan al 12 voorstellingen op de agenda, waarvan het eerste ‘De Beren Gieren’ naar een organisatie van Kunstencentrum Nona dat plaatsheeft op 4 oktober. Kort daarna volgt een jazzconcert in samenwerking met Cultuurcentrum op 12 oktober 2019. Ook het Haydn Genootschap, Chiro Libertus, Samana en het OKRA-koor en andere organisaties en verenigingen zijn reeds kandidaat om hier concerten te organiseren. De stad Mechelen hoopt op één of twee concerten wekelijks hier te kunnen organiseren.

Restauratie Sint-Pieter en Paulkerk

In 2015 werd de restauratie van de binnenschil van de Sint-Pieter en Paulkerk afgerond. Daarmee was echter het einde van de restauratie van het waardevolle barok interieur van de kerk nog niet voltooid. Zo staat er nog de restauratie van het kerkmeubilair, het orgel en van de schilderijenreeks ‘Het leven en de wonderen van de Heilige Franciscus Xaverius’ op het programma.

Het orgel en schilderijen van Sint-Pieter en Paulkerk zijn toe aan restauratie
Foto Verschueren Eddy (mechelen op zijn Best)

Een offerte is onderweg om ook de ondergrondse crypte te restaureren en opnieuw toegankelijk te maken voor het publiek. Volgens de woordvoerder liggen er 186 jezuïeten paters in deze crypte begraven. 

Akoestiek optimaal met geluidsabsorberende gordijnen

Akoestisch gezien is een kerk bijna nooit een topper. Door de kerk te gaan gebruiken als extra concertzaal diende men de geluidskwaliteit te verbeteren. 

Akoestische gordijnen in concertkerk Sint-Pieter en Paulkerk
23 ramen en 2 loges bevatten akoestische rolgordijnen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In eerste instantie heeft men reeds nieuwe stoelen geplaatst met een geluidsabsorberend kussen aan de onderzijde van de zitschelp. De tweede stap zijn de akoestische transparante rolgordijnen. Wanneer ik deze morgen de kerk binnenstapte, en rondkeek, kon ik de gordijnen nergens spotten. Pas wanneer schepen Siffer via de afstandsbediening de gordijnen in werking zette kwam de aap uit de mouw. 

Normaal verwacht je dat rolgordijnen van boven naar beneden glijden, maar hier is het net andersom. De gordijnen hebben eigenlijk een dubbele functie, want ze zorgen enigszins voor een lichte verduistering. Al bij al is hun functie de nagalmtijd verminderen. En net dat doen ze erg goed. We hoorden duidelijk het verschil wanneer alle ramen verduisterd waren.

Het is de firma No-Noise by Form+ uit Moorslede die de installatie uitvoerde. Via dit systeem hebben ze de nagalmtijd van 4.5 sec kunnen verlagen naar 2.5 sec, wat nog nauwelijks nagalmtijd oplevert. De kostprijs bedraagt zo’n 150.000 euro. In totaal zijn er rolgordijnen geplaatst aan 23 ramen en aan de 2 loges op de verdieping aan weerszijden van het koor.

De gordijnen zijn uitgevoerd in een hoogwaardig doek met geluidsabsorberende eigenschappen. In functie van het multifunctioneel gebruik is daarmee de akoestiek van de kerk merkbaar verbeterd. Door deze investering zal een ruimer publiek kunnen genieten van dit historische monument”, aldus schepen van Monumentenzorg Koen Anciaux.

Multifunctioneel gebruik

Door de kerk een multifunctioneel gebruik toe te wijzen heeft men voor dit erfgoed een nuttige bestemming gegeven. Ook enkele andere kerken in de stad zullen op termijn een herbestemming krijgen. De kerkfabriek zal de ruimte verhuren aan een overeenstemmende marktprijs die vastgelegd werd op 350 € per activiteit. Programmamakers kunnen uiteraard voor hun activiteiten inkom vragen om het evenement te financieren. Programmatoren Kunnen voor hun aanvraag terecht bij vzw Torens aan de Dijle. In ruil voor de publieke investering staat de kerk vijf dagen per jaar ter beschikking van de stad, voor het organiseren van activiteiten.

Wie meer wil weten over komende concerten in Mechelen kan ze vinden in de agenda van UIT in Mechelen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

68 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.