Dag van de Jeugdbeweging op Grote Markt te Mechelen

Jeugdbewegingen palmen Mechelen in

4 Shares

Dag van de Jeugdbeweging voor 24 uur

Dag van de Jeugdbeweging, is een jaarlijks terugkerend evenement in Vlaanderen. De zon stond nog niet aan de horizon, maar wel honderden jongeren op de Grote Markt, klaar voor de Dag en nacht van de Jeugdbeweging.

Dag van de Jeugdbeweging op Grote Markt te Mechelen

Vrijdagmorgen, klokslag 6 uur werden de vlaggen gehesen van de acht jeugdbewegingen samen. Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD, Jeugd Rode Kruis, JNM, KLJ, KSA en Scouts & Gidsen Vlaanderen. De jongeren kwamen voor en na schooltijd, springen, dansen, praten en vooral spelen op het mooiste plein van Vlaanderen.

Groepen jongeren ontbijten samen op de Grote Markt
Heel wat mensen van de jeugdbewegingen stonden reeds om 04.00 uur paraat om alles klaar te zetten voor de start van het feest. “Een pijnlijke wekker” zegt leider Johannes. Met een gratis ontbijt van 1 500 koffiekoeken en een warm drankje, werden alle leden van de jeugdbewegingen verwelkomd.

De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow van radiozender MNM bracht met een live-uitzending, de stemming er helemaal in. Net voor 9 uur eindigde de radio uitzending met ‘Mooi weer vandaag’ een schlager van Bart Kaëll, waar iedereen uit de bol ging en uit volle borst meezong.

Ik heb heel mijn leven bij de scouts gezeten in Dendermonde. Ik heb niks tegen de chiro, maar geef mij toch maar de scouts. Maar het feestje deze morgen in Mechelen was zalig, het kon niet beter” weet Julie Van den Steen (presentator MNM) me te vertellen. Er is vandaag ook een wereldrecord gevestigd door met 993 leden het lied ‘Vrolijke Vrienden‘ samen te zingen.

Radio MNM live op Dag van de Jeugdbeweging te Mechelen

We kennen ze allemaal, de uniformen van de scouts, de chiro en andere jeugdbewegingen. De meisjes en jongens waren talrijk aanwezig in onze stad, ook de winkelstraten werden gekleurd door dit jonge volkje..

Omdat deze activiteit de samenwerking tussen verschillende jeugdbewegingen bevordert en het imago van jeugdvriendelijke stad versterkt, organiseert de jeugddienst dit in samenwerking met de Jeugdraad. We dragen met plezier ons steentje bij om één dag per jaar, de jeugdverenigingen eens extra in de kijker te zetten. Zo kan iedereen zien dat het jeugdwerk in Vlaanderen en zeker ook in Mechelen springlevend is” vertelt Greet Geypen (schepen van Jeugd).

Lunchpauze met picknik, dans, zang en massaspel

Op de middag mochten de leerlingen de schoolbanken verlaten, en trokken voor een tweede maal richting Grote Markt. Het feest werd verdergezet met een megapicknick. In rijen stond de uitgelaten menigte aan te schuiven voor een gratis broodje hotdog. Kleurrijk uitgedoste superheldenleiders’, het thema van dit jaar, verenigden zich tussen de groepen jongeren. Het is geweten, jeugdbewegingen brengen het beste naar boven bij de jongeren. Tijdens deze middagpauze werd er dan ook veelvuldig gepraat, gewonnen en gespeeld. Een springkasteel, hindernissenparcours en een portie gymnastiek, waren maar enkele van de activiteiten, die de organisatie had voorzien.

Dag van de Jeugdbeweging met gratis ontbijt te Mechelen

Een jeugdbeweging verdiend het om al is het maar één keer per jaar in de kijker te staan. Zo kunnen we mensen ook laten zien wat we doen, en wie we eigenlijk zijn. We willen zo ook dat de ouders hun kinderen naar ons brengen zodat wij ze positief kunnen entertainen op zondag of het weekend. Eén van onze doelen is ook de kinderen normen en waarden meebrengen die ze in de rest van hun leven verder kunnen gebruiken “ vertelt Johannes Beyens ( leider jeugdbeweging FIFI)

Zo kom ik te weten dat scouts zich grotendeels toeleggen op het praktische en avontuurlijke, zoals leren sjorren, op kamp gaan, … Bij chiro draait alles dan weer meer rond sport en samenspel, leren in groep omgaan met elkaar. Andere jeugdbewegingen doen het ieder op hun manier, maar uiteindelijk komt het allemaal een beetje op hetzelfde neer.

Het weekend plezant inzetten met de snelste bananenchips eter, of een ware stoelendans, een optreden van voormalig stadsartiest Yannis, het was er allemaal.

Nacht van de Jeugdbeweging sluit af met fuif in De Loods

Deze Dag van de Jeugdbeweging eindigt naar aloude traditie met een knaller van een fuif in de net vernieuwde ‘De Loods’, die door de stad Mechelen gratis ter beschikking werd gesteld. De dj’s van dienst waren ook niet van de minste Dj Bobby Ewing, de helft van Discobar Galaxy en Ricky Dick Soundsystem, de helft van Radio Botanique draaiden samen met C-Man die vorig jaar nog op Maanrock speelden.

Dag en nacht van de Jeugdbeweging

In Mechelen gaan wekelijks 3.000 kinderen naar 1 van de bijna 30 jeugdbewegingen. Daar zijn meer dan 200 leidinggevenden in actief die hen wekelijks begeleiden. “In Mechelen is er zelfs een unieke jeugdbeweging, Jamaswapi, met eigen geschiedenis die je nergens anders in Vlaanderen kan terugvinden.” besluit een tevreden Johannes.

Met dit feest wil men in de eerste plaats de leiding van jeugdbewegingen extra bedanken voor hun inzet doorheen het jaar. Het was leuk me even onder deze massa super vriendelijke en enthousiaste jongeren te bevinden. Hebt u een reactie op dit artikel, pen het dan onderaan neer.

Meer info op de website van Dag van de Jeugdbeweging

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

4 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.