Dag tegen Racisme en Discriminatie met Flashmob

H30 en J@M doen Flashmob voor shoppers

0 Shares

Reset Prikkelt brengt Flashmob op Botermarkt

Reset Prikkelt deed een geïmproviseerde Flashmob op woensdag 21 maart 2018 op de Botermarkt in het kader van ‘Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie’. Het zijn de jongeren van H30 en J@M die omstanders wisten te bekoren.bij hun eerste publieke toonmoment. De sfeer zat er al direct goed in. Het kon ook niet anders met een super enthousiaste bende meisjes.

Flashmob door H30 en J@M te Mechelen op Dag tegen Racisme en Discriminatie

Jorien De Laedt (medewerker H30) en Loubna Hahanach (medewerker J@M) maken we wegwijs in het gebeuren achter en voor de schermen van deze Flashmob en het Reset Project.

Samen organiseren wij het reset project, een sociaal artistiek participatieproject, waarbij wij jongeren proberen te leiden naar een interessant cultuur en vrijetijdsaanbod. Reste is een prikkel traject waarbij jongeren op woensdagnamiddag komen dansen. We proberen de jongeren mee te nemen als ambassadeurs, hun talenten te zien en daar iets mee te doen “ vertelt Jorien.

Yasmina El Harchi (17) en Imane Bentla (16) komen al van jongs af naar de kinderwerking bij J@M. Zij namen vorig jaar al deel aan de voorstelling van ‘Reset. Nadat ze bij de kinderwerking zijn terechtgekomen geven ze nu dansles bij H30.“ voegt Loubna er aan toe.

Ook schepen van Cultuur Björn Siffer volgt de ontwikkelingen bij deze Mechelse jeugdwerkingen.

Op deze manier kunnen jongeren geprikkeld worden in hun talent, leren ze nieuwe vaardigheden gebruiken en krijgen de ruimte om te experimenteren. Met kleine succesmomenten zoals deze flashmob krijgen jongeren de smaak te pakken om verder te gaan richting in artistieke productie.”

Prikkeldraad voor en door jongeren

‘PRIKKELDRAAD’ is een voorstelling gemaakt voor en door jongeren in het kader van het project RESET. Een voorstelling waarin jonge Mechelaars de toeschouwer meenemen in hun leefwereld. H30 Artistieke Werkplek, J@M vzw, Arsenaal/Lazarus, het Conservatorium en Cultuurcentrum Mechelen slaan de handen in elkaar om de talenten van deze jongeren te ontwikkelen.

Dag tegen Racisme en Discriminatie met Flashmob

Voor het derde jaar op rij gaan H30 en J@M met het project RESET op zoek naar een groep gemotiveerde jongeren met podium ambitie.

Dit jaar tekenen 9 jongeren present. Elk met hun eigen passies, talenten en verhalen. Hun kijk op de wereld, op het leven in onze diverse stad brengen ze op het podium. Fantastisch dat ook ARSENAAL LAZARUS en ons Conservatorium zich mee engageren en deze jongeren de artistieke bagage meegeven om hun verhaal nog beter te kunnen brengen.”, zegt schepen van Cultuur en Deeltijds Kunstonderwijs.

Jongeren zijn klaar na intens traject

Na een intens traject van 5 maanden, gevuld met repetities en workshops, is de groep klaar om hun ervaringen aan het publiek te laten zien. Georgina Teunissen van Arsenaal Lazarus en Evita Nossent, docent Woord van het Conservatorium Mechelen voorzagen masterclasses om de jongeren te prikkelen en klaar te stomen voor de performance.

We vertellen allemaal heel andere verhalen, maar het zijn wel stuk voor stuk verhalen met een boodschap. Het idee dat anderen daar iets van kunnen leren, vind ik wel tof”, zegt Khadija Soussi. Zelf heeft ze heel veel van de andere deelnemende jongeren geleerd, zowel inhoudelijk als van de manier waarop ze hun ding doen op het podium. “Het is leuk om tijdens de repetities je eigen grenzen te leren kennen. Kan ik het wel, of niet? Soms moet je die grenzen gewoon verleggen. Een hele leuke ervaring!”

De titel ´Prikkeldraad´ gaat ook over grenzen. Sommige stukken gaan letterlijk over prikkeldraad, want prikkeldraad kan ook een grens aanduiden. Aan het front bijvoorbeeld. Daarnaast kan je ook binnen je eigen persoonlijkheid grenzen ervaren.

Regie en inhoudelijk proces

Onder begeleiding van een ervaren duo diepte de Reset-groep het thema grenzen uit. Regisseur Mike Van Alfen en inhoudelijke coach Nadia Benabdessamad daagden de jongeren uit en sprokkelden verhalen uit hun leefwereld met vragen als: Wat zijn grenzen? Welke grenzen spelen een belangrijke rol ? Welke moeten worden doorbroken? Welke horen te worden gerespecteerd? Die verhalen en ervaringen bundelde Mike tot een boeiende en sappige voorstelling. “Jongeren hebben al veel en soms verrassende meningen en verhalen te vertellen over wat ze zien, voelen, denken en meemaken. De voorstelling geeft dus een inkijk op hun wereldbeeld en hun gevoelsleven”, zegt Björn Siffer (Groen)

Wij hebben vandaag op de Dag tegen Racisme de jongeren zelf de keuze gegeven om een activiteit te organiseren. Zij kozen voor deze flashmob, wat mooi kadert in de samenwerking en het bevorderen van het cultuur gebeuren in Mechelen.“ vertelt Younes El Yousfi (Coordinator van J@M)

J@M is een verzameling van alle kinder en tienerwerking in onze stad, die 4 jaar terug door een beslissing in het stadsbestuur zijn samengevoegd. “Inderdaad, wij organiseren in verschillende wijken in Mechelen activiteiten voor kinderen van 6 tot 10 jaar, tieners van 11 tot 15 jaar. De focus ligt zeer sterk op vrijetijdsbesteding met allerhande activiteiten op maat van de doelgroep. Wij zetten anderzijds zeer sterk in op het lager onderwijs en doen onder andere aan huiswerkbegeleiding” besluit Younes...

Wie deze jongeren aan het werk wil zien schrijft vrijdag 13 en zaterdag 14 april in zijn agenda. Dan geven deze negen creatieve breinen het beste van zichzelf op het professioneel podium van ons Cultuurcentrum. Dans, zang, slam poetry, theater, poëzie, … alles komt aan bod. Hedendaagse thematiek, persoonlijke verhalen en de problemen waar iedereen doorheen moet zijn een aantal rode draden in de voorstelling waarin vele jongeren zichzelf in kunnen herkennen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.