IJzerenleen wordt terrassenstraat

0 Shares

Ijzerenleen wordt terrassenstraat

Het was al aangekondigd, maar nu is het officiëel, vanaf woensdag 15 juni zal het verhoogde plein op de IJzerenleen nabij het Schepenhuis worden ingericht als terrassenzone. Dat betekent dat de twaalf parkeerplaatsen daar verdwijnen. De twaalf parkeerplaatsen op de parkeerstrook voor o.a. Ellis Gourmet Burger en kaaswinkel Schockaert blijven behouden en krijgen parkeersensoren, waardoor je al vanop de Korenmarkt zal kunnen zien of er plek is. De IJzerenleen wordt zo een echte terrassenstraat waar het dankzij het afgenomen verkeer en de aanwezige handel- en horecazaken nog aangenamer vertoeven wordt.

Bij elk streepje zon lopen de terrasjes in Mechelen in geen tijd vol. Sterker nog, bij mooi weer is het vaak zoeken naar een beschikbaar tafeltje. Daarbij lokt mooi weer ook altijd veel bezoekers naar de Mechelse binnenstad, die er komen wandelen, winkelen of vrije tijd beleven. Om al deze Mechelaars en bezoekers meer ruimte te geven, wordt het verhoogde plein op de IJzerenleen voor het Schepenhuis vanaf omgetoverd tot een terrasjesplein.

Shoppen en beleven, Mechelen wordt nog gezelliger

De omvorming van de IJzerenleen tot terrassenstraat is een onderdeel van het totaalplan ‘Mechelen Winkelstad’. We linken shoppen- en horecabeleving in Mechelen beter aan elkaar en maken meer plaats voor gezelligheid en sfeer op de IJzerenleen”, vertelt schepen van Economie Katleen Den Roover.

Rond het verhoogde plein zullen geen auto’s circuleren rond de terrastafeltjes, wat veel aangenamer is voor de klanten van o.a. Moochie, Ellis Gourmet Burger, café de Minnestreel.” Burgemeester Bart Somers treedt bij: “Dit masterplan moet Mechelen in de eerste plaats wapenen tegen veranderend koopgedrag en de concurrentie van e-commerce. Mechelen wil deze evoluties niet lijdzaam ondergaan, maar offensief inzetten op een volwaardig, concurrentiel en aantrekkelijk alternatief.

Ijzerenleen wordt terrassenpleinParkeerplaatsen in de nabije omgeving blijven er meer dan genoeg, in parking Grote Markt, parking Kathedraal (onder het Sint-Romboutskerkhof) of in parking Lamot. Die zijn alle drie slechts enkele minuten wandelen van de IJzerenleen.

Parkeersensoren

De twaalf parkeerplaatsen op de IJzerenleen aan de kant van o.a. Ellis Gourmet Burger blijven behouden. Deze zijn bedoeld voor mensen die een korte boodschap willen doen. Daarom zal je er maximum 30 minuten kunnen parkeren (eerste 15 minuten gratis;
€ 0,5 per half uur). De tijdelijke parkeerplaatsen worden voorzien van parkeersensoren, die detecteren of een parkeerplaats al dan niet bezet is. Ter hoogte van de Korenmarkt komt een informatiebord waarop het aantal beschikbare plaatsen op de IJzerenleen zal worden weergegeven. Zo weet je op tijd of er nog een plaatsje beschikbaar is en hoef je niet onnodig de IJzerenleen op te rijden. Auto’s die dat wel doen zullen kunnen draaien bij de afslag richting Centrumparking, maar doorrijden tot aan het Schepenhuis en daar draaien zal niet meer mogelijk zijn.

We willen graag vooruit naar een aangename, autoluwere binnenstad, maar willen dat op een doordachte manier doen en in overleg met de handelaars. Met deze plannen komt er een goed evenwicht tussen beleving en de mogelijkheid een snelle boodschap te doen. De parkeersensoren maken het verhaal helemaal af: door aan te geven of er nog plaatsen vrij zijn, vermijden we dat auto’s nodeloos de IJzerenleen inrijden”, zegt schepen van Mobiliteit Marina De Bie.

Van de twaalf beschikbare plaatsen worden er nog twee voorzien voor taxi’s, en twee voor mindervaliden. Deze vier zullen echter niet beschikbaar zijn tijdens de zaterdagmarkt. De Centrumpendel behoudt zijn vaste stop tegenover het Schepenhuis.

Mechelen blijft bereikbaar

Of je nu te voet, met de fiets, bus, trein of met de auto naar Mechelen komt, Mechelen blijft bereikbaar. Die boodschap wil het stadsbestuur duidelijk stellen, ook naar bewoners van de omliggende gemeenten. Daarom wordt er binnenkort een flyer bedeeld in de omliggende gemeenten om het shoppen in Mechelen te promoten en een duidelijk  overzicht te geven van de mogelijkheden om Mechelen vlot te bereiken. Verder krijgen alle handel- en horecazaken op de IJzerenleen een aparte flyer met info die ze aan hun klanten kunnen meegeven. En uiteraard wordt de gewijzigde toestand ter plaatse aangeduid met de nodige signalisatie.

Datum bericht : 27 mei 2016
Interviews :
Bart Somers (burgemeester)
Marina De Bie (schepen van Mobiliteit)
Katleen Den Roover (schepen van Economie)

0 Shares