Huis van de Mechelaar verwelkomt 85000ste bezoeker

0 Shares

Huis van de Mechelaar 85000ste bezoeker op afspraak

Op woensdag 18 mei 2016 verwelkomde het Huis van de Mechelaar z’n 85 000ste bezoeker op afspraak. De werking op afspraak startte in maart 2015. Els Janssens maakte de 85 000ste afspraak en werd symbolisch in de bloemetjes gezet, naar analogie met de kaap van 85 000 inwoners die Mechelen intussen overschreden heeft. Waar de werking op afspraak in het begin voor de burgers even wennen was, zien de meesten er nu de vele voordelen van in.

Huis van de Mechelaar 85 000 ste bezoekerEls Janssens kwam vandaag met haar zoon Mattiz en dochter Jade langs op afspraak voor twee kids-ID’s. Schepen van Burgerzaken Marc Hendrickx overhandigde de vrouw een bloemetje.

Els Janssens: “Leuk, dat had ik nooit verwacht! We gaan deze zomer op vakantie, dus hadden we nog twee kids-ID’s nodig. Ik vind de werking op afspraak een hele verbetering. Vroeger moest je soms erg lang wachten voordat het aan jou was, nu is het haast direct je beurt en loopt alles heel vlot.

Snel en efficiënt verder geholpen

Wie in het Huis van de Mechelaar moet zijn, moet daar sinds maart 2015 een afspraak voor maken. Dat kan online 24/7, telefonisch of aan het onthaal zelf. Twee uur voor de afspraak krijgt de burger een sms ter herinnering. De werking op afspraak biedt veel voordelen:

  • De Mechelaar kan langskomen wanneer het hem of haar het beste past;
  • De Mechelaar hoeft niet meer in de rij te staan, maar wordt direct geholpen. De wachttijd is korter en de spreiding van afspraken beter;
  • Bij het maken van de afspraak komt de Mechelaar te weten welke documenten of informatie hij of zij moet meebrengen. Ook de loketmedewerkers kunnen de nodige documenten of een dossier al voorbereiden. Hierdoor brengt de Mechelaar minder tijd door aan het loket en wordt hij of zij vlotter geholpen.

Voor een beperkt aantal zaken, zoals de aankoop van vuilniszakken, inzage documenten, indienen of ophalen van documenten, ophalen afvalkalender of infogids, inwinnen van algemene informatie of spoedprocedures, kunnen de Mechelaars wel nog gewoon langskomen zonder afspraak.

Sinds de start wordt de werking op afspraak continu geëvalueerd en bijgestuurd. De processen front- en backoffice en de communicatie werd geoptimaliseerd. Bijkomend werden er opleidingen gegeven aan alle actoren die opleidingen geven aan anderstalige en minder computervaardige Mechelaars (bvb. medewerkers armoedevereniging De Lage Drempel, Huis van het Nederlands en CBE Open School).

Voor veel burgers was de nieuwe werking even aanpassen, maar intussen zien de meesten er ook de voordelen van in. Regelmatig komen ook andere lokale besturen naar Mechelen om meer te leren over de nieuwe werking en kennis rond het project te delen”, aldus nog schepen Marc Hendrickx.

Vraag op tijd je reispas en kids-ID aan

Met de zomervakantie in het vooruitzicht roept de stad haar burgers op om, net zoals Els Janssens, op tijd kids-ID’s en internationale paspoorten (reispassen) aan te vragen. Dat kan via afspraak in het Huis van de Mechelaar. De aanvraagtijd voor een kids-ID bedraagt maximum drie weken. Voor een reispas geldt één week levertijd. Je doet er dus goed aan om er op tijd aan te denken, want een spoedprocedure kan oplopen tot 176,90 euro voor een kids-ID (i.p.v. 6,20 euro) en tot 255 euro (i.p.v. 74 euro) voor een reispas voor volwassenen.

Datum bericht  : 18 mei 2016
Interviews :
Marc Hendrickx (schepen van Burgerzaken)
Els Janssens ( 85 000ste bezoeker op afspraak Huis van de Mechelaar)

0 Shares