Proeven van 150 biersoorten op Bierfestival

96 Shares

7de Bierfestival Mechelen lokt 10.000 bezoekers

De 7de editie van het Bier Festival Mechelen klokt af met meer dan 10.000 bezoekers. Als je spreekt van een portie geluk, dan hebben Kevin Goos en Veronique Smolders het zeker gehad. Vorig jaar met natte voeten van de plensende regenbuien, dit weekend zwoel en zonnig, wat moet een organisator meer hebben om een bierfeest te doen slagen.

Mechels Bierfestival van start op Grote Markt te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Wie een passie heeft voor bier heeft zal de voorbije drie dagen naar hartenlust geproefd hebben van de 150 soorten gerstenat op het Mechels Bier Festival. Vrijdagavond klonk het geluid van geopende kroonkurken en schuimende tapkranen op het binnenplein van Brouwerij Het Anker. Dit was het startschot van een driedaags bierplezier met vrienden en familie aan of rond de toog. 

Exclusieve bieren bij Het Anker

Binnenplein Brouwerij Het Anker opent 7de Bierfestival Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Naar traditie brengen de bierbrouwers een ‘Limited Edition Beer Bar’, waar exclusieve brouwsels smaakvol over de tong gaan. Na wat rondneuzen en de biergeur gevolgd te hebben, heb ik beslist om mijn dorstige lippen aan het glas te plakken om te proeven van een Gouden Carolus Indulgence. Vraag me nu niet of het een Whisky Infused, Botanik, Hopscure of een Mbingu Gold was, daar was ik op dat moment niet mee bezig, enkel de smaak maakte me benieuwd. Lees verder onder de foto en maak kennis met Vlaamse bieren

Dj’s Kurt Verheyen en Radio Botanique draaien plaatjes op openingsdag Bierfestival Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Om het feestje helemaal compleet te maken klonken dansbare hits uit de speakers van dj-sets Kurt Verheyen en Radio Botanique. Blijkbaar slaat deze extra locatie aan bij het publiek want de opkomst wordt ieder jaar groter. 

Met schuimbaard speciaal bieren degusteren

Bier hier, bier hier, dat was de leuze op zowel zaterdag als zondag. Tussen de uitkijkende Sint-Romboutstoren en het stadhuis stroomde de Grote Markt zaterdagavond snel vol op zoek tussen het tentenpark naar het smaakvolste biernat. Met 40 brouwerijen en een aanbod van 150 speciaalbieren, was het geen makkelijke keuze en drong een sterke selectie zich op.

Bier festival Mechelen editie 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Herentalse Baskwadder alcoholische dorstlesser

De worp van een denkbeeldige dobbelsteen bracht me tot bij de stand van Leysen Brouwerij uit Herentals. In het verhaal van deze bierfabriek herken ik mezelf waar ook sprake is van een uit de hand gelopen hobby. Met vijf Baskwadder bieren, een blond Torenwachter bier, gebrouwen speciaal voor het zestigjarig bestaan van de toeristentoren, en als toetje en in primeur op het Bierfestival de eerste gin afgestoken uit eigen oudere bieren, viel hier heel wat te proeven.

Alles is begonnen in mijn studententijd, waar het altijd leuk is om wat biertjes te drinken“ vertelt zaakvoerder/brouwmeester Jorge Leysen Uit interesse hoe bier gemaakt werd zijn we rondleidingen gaan volgen en gestart met een opleiding. Ik ben dan gestart met drie traditionele bieren, en ondertussen zijn we gegroeid en brouwen we in de lente zelfs een bier met eigen hop” (meer binnenkort op het YouTube videokanaal)

Baskwadder bieren van Brouwerij Leysen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Leysen is sinds 1999 actief in het bier bereiden, waar in 2015 gekozen werd om een ambachtelijke brouwerij op te starten. Vandaag heeft men de keuze tussen een Baskwadder Blond (7%), een Tripel (7.8%) en een Baskwadder Dubbel (6.8%). Net als de meeste brouwerijen worden ook hier seizoensbieren op de markt gebracht tot zelfs ‘Bier op maat’.

Tieltse microbrouwerij De Poes steunt goede doel

Enkele standen verder ontdek ik Bierfirma De Poes uit Tielt. Op de befaamde World Beer Challenge Editie 2019 in Estoril (Portugal) kaapte De Poes maar liefst 4 medailles weg, het gaat dus snel als ik te weten kom dat De Poes nog maar vijf jaar terug het levenslicht zag. Logie Kristel vertelt me maar al te graag de achtergrond van deze brouwerij die kwaliteit van de Belgische bieren hoog in het vaandel draagt. 

Lekker biertje De Poes uit Tielt
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Alles is ontstaan bij Stijn die een bier zou brouwen op voorwaarde dat zijn vrouw het lekker zou vinden” aldus Logie Kristel als ambassadrice Brouwerij Feys. “Een andere voorwaarde was dat het een huisdier moest zijn. Er is dan ook gekozen voor hun poes die te zien is op het logo, een grijze kater met oranje oogjes. Het resultaat is een lekker bier dat vraagt naar meer” (meer binnenkort op het YouTube videokanaal)

Een nieuwigheid bij De Poes is Tielts Kloosterbier dat zowel blond als bruin op traditionele wijze bereid, op fles gezet wordt. De opbrengst van dit biertje wordt geschonken aan het 17de eeuwse Tieltse minderbroedersklooster. Meer info op hun website.

Julia, een biertje met vrouwelijke toets

In Vlaanderen zijn weinig straatnamen genoemd naar vrouwen, dat werd onlangs bericht door verschillende media. Gelukkig bestaat er dankzij onderneemster Julie Claerbout met Kortrijkse roots, een streekbiertje dat luistert, of moet ik schrijven ‘smaakt’, naar de naam ‘Julia’.

Mathieu Lateur vertelt over aperitief biertje Julia
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het zijn de Belgian Brew Brothers bvba, allemaal zo’n beetje familie, die het brouwsel van ‘Julia’ sinds 2017 na een crowdfunding tot leven wekken. Een passie voor bier bracht al snel een samenwerking tussen Julie en haar schoonbroer Thibaut Lateur tot stand. 

Helaas was Julie zondag persoonlijk niet aanwezig op ons Mechels Bierfestival. Maar geen nood ook partner Mathieu weet het verhaal achter het aperitiefbiertje ‘Julia’ te verduidelijken.

Julia houdt van aperitieven” vertelt Mathieu Lateur Julia is verfrissend gebrouwen met natuurlijke ingrediënten en heeft een laag alcohol percentage waarmee ze alle zintuigen van de levensgenieters wil prikkelen. We hebben The Birth ons origineel bier met tropische toets en zachte afdronk. The Sunny Joy is een zomerse doordrinker met aroma’s van citrus en is dan ook een ideale dorstlesser” (meer binnenkort op het YouTube videokanaal)

Bieren Julia genaamd naar de poes
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Intussen gaat Julia in stijgende lijn verder en hebben al enkele prijzen weten te verzilveren. Met een productie van 20.000 liter van The Birth in 2018, en in de planning voor 2019 zo’n 50.000 à 60.000 liter, is het een Vlaamse onderneming waar we zeker nog van gaan horen. Wie meer wil weten over ‘Julia The Birth’ (5.7%) en ‘Julia Sunny Joy’ (4.2%) kan best surfen naar de website. Wie de markten van Belgunique bezoekt zal zich wellicht kunnen wagen aan een proevertje.

Nederlanders ontdekken bierfestival Mechelen

Bierfeesten vragen om muziek, en dat was er zeker op het mooiste plein van Vlaanderen. Zowel zaterdag als zondag hoorde ik niets dan positieve reacties op Blaasorkest Tiona uit Nederland. Deze orkestband zorgt al meer dan twintig jaar voor ambiance op tal van evenementen en feesten. Voor ons Mechels bierfeestje! een perfecte combinatie.

Nederlands Blaasorkest Tiona op Bierfestival Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Grote Markt trekt 10.000 bierlieghebbers naar het Bierfestival
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Zaterdagavond bleef droog en vooral opvallend zwoel. De echte bierliefhebbers flaneerden reeds om 18 uur langs de standhouders op zoek naar nieuwigheden tussen de blonde en bruine bieren. Niet alleen Belgische brouwers maar dit jaar ook drie Nederlandse (bovenburen) brouwers waren van de partij. De dorst bij de Mechelaars maar ook toeristen was zo groot, dat, en zo heb ik me laten vertellen, de Grote Markt om 23 uur nog overvol stond.

Bird Brewery brouwt vogels bier 

Opvallend veel belangstelling viel te bespeuren aan stand nr 32 bij de vierjarige Bird Brewery. Deze ambachtelijke brouwerij bevindt zich in de Nederlandse gemeente Diemen nabij Amsterdam. Uiteraard werd hier duchtig geproefd uit een assortiment van vier bieren als Zwaanzinnig, Datisandere koekoek, Datsmaaktnaar Meerkoet en Lekkerinde Kauw. Is het je opgevallen dat bij deze bierbrouwerij alles draait rond gevleugelde gasten van alle pluimage ? 

Ralph van Bemmel van Bird Brewery uit Nederland
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Sinds onze start zijn wij inmiddels één van de grotere brouwerijen in Nederland geworden “ verduidelijkt Ralph van Bemmel als Co-Founder & Biersommelier. “Ik ben geboren in Afrika en altijd geïnteresseerd geweest in vogels vandaar de toepasselijke naam Bird Brewery. Bier brouwen is leuk, maar we willen ook iets terug doen voor de natuur. Vorig jaar zijn we op het idee gekomen om bomen te planten voor elke liter die we schenken in de horeca. Zo hebben we al 25.000 bomen kunnen planten” (meer binnenkort op het YouTube videokanaal)

In totaal biedt Bird Brewery zes bieren aan die vast in het assortiment zitten, maar ook seizoensbieren en andere schuimmakers worden met passie gebrouwen.

Organisator Quali Drinks tevreden met 10.000 bezoekers

In de eerste plaats moet je op een groots bierfestival toch maar proberen nuchter op je benen te blijven staan. Ik heb het zondag namiddag gehouden op drie proevertjes want ik had nog een klassiek concert (Amazing Haydn) reportage op de agenda, en dan is het kwestie van het hoofd koel houden.

Organisatoren Bierfestival Mechelen – Kevin goos en veronique Smolders (Quali Drinks)
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Quali Drinks dat valt onder de vleugels van Kevin Goos en Veronique Smolders, ook gekend van De Vleeshalle, een smaakmarkt, hebben ook dit jaar alweer de Maneblussers een ongelooflijk mooi en vooral gezellig weekend bezorgd. Ik ben akkoord de late nazomer zat helemaal mee, maar je moet het toch maar doen om een evenement als dit in een centrumstad als Mechelen vlekkeloos te laten verlopen. We kijken nu al uit naar de achtste editie van het Bierfestival Mechelen. Proficiat !

Uw reactie is welkom onderaan dit artikel of op facebook

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

96 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.