Wijn en kaasavond op eindejaarsdrink Horeca Groot Mechelen

Horecaondernemers op wijn en kaasavond

0 Shares

Eerste Eindejaarsdrink Horeca Groot Mechelen

Horeca Groot Mechelen en Winterbar Mirage organiseerden voorbije dinsdag een Wijn en Kaasavond. Maar liefst 103 wijnen mochten in combinatie met diverse soorten kaas van Schockaert Kaas geproefd worden.

Christian Michiels voorzitter Horeca Groot Mechelen

Wij komen vandaag voor de eerste keer samen om ons te verenigen. De horeca mensen kunnen onderling elkaar leren kennen en van elkander leren “ aldus Christian Michiels als voorzitter van Horeca Groot Mechelen.

Wat ik dikwijls hoor bij de Mechelaars is dat er te weinig horecazaken zijn in onze stad. En dat klopt wel tijdens de weekends, want dan is alles volzet. Maar tijdens de weekdagen is het heel wat minder. Maar ik zie het rooskleurig in want de stad zit in een ongelooflijke boost. De toeristische dienst en Meet in Mechelen leveren geweldig goed werk. Je ziet het aantal gidsen stijgen, en dus ook de groepen toeristen. Dat brengt met zich mee dat deze mensen moeten eten en drinken, ik kijk dus heel positief naar de toekomst toe” aldus de voorzitter; (Het volledige interview kortelings op video te beluisteren)

Het eerste deel van de avond was voorbehouden aan horeca ondernemers uit Horeca Groot Mechelen dat omvat Mechelen, Willebroek, St-Kat-Waver en Bonheiden. Er zijn in die regio naar schatting 688 (cijfer Guidea 2017) horecaondernemers (van broodjesbars tot grote hotels) waarvan er 135 lid zijn van hun sectorfederatie. Het is voor het eerst dat Horeca Groot Mechelen zijn ‘New Years Drink’ organiseerde.

Tien verschillende wijnhandelaars stelden hun producten voor aan de horeca ondernemers. Zo waren er Belgische wijnen uit Haspengouw, Heuvelland en Voeren. Onder de buitenlandse wijnen een ruime keuze uit landen als Frankrijk, Italië, Georgië, Spanje, Duitsland, Slovenië, Zuid-Afrika, Portugal, Libanon, …De wijnen, champagnes, amaretto’s en limoncello’s varieerden sterk in prijs naargelang de kwaliteit.

Jonge ondernemers stappen in de horeca

Men zegt me altijd dat een stukje brood en kaas onontbeerlijk met wijn verbonden zijn. Is dit een mythe of is het waarheid, en hoe bepaal je welke kaas bij welke wijn hoort. Die vraag stelde ik door de drukte heen aan Sophie Schockaert, zus van Ann, beiden zaakvoerders van de gekende kaashandel op de ijzerenleen.

Er is één simpele regel, hoe zachter de kaas, hoe zachter de wijn. Hoe sterker de wijn, hoe sterker de kaas“ vertelt Sophie Schockaert . “Daarin kun je nog heel veel variëren al naargelang wat je weet over wijn. Er zijn veel soorten wijnen, ook zeer complexe, en dan gaan wij op zoek naar complexe kazen”. (Het volledige interview kortelings op video te beluisteren).

In 2015 hebben beide zussen de zaak overgenomen van hun vader Harry Schockaert (72). Sophie en Harry hadden voor de gasten een overheerlijk en voortreffelijk kaasbuffet uitgestald. Sophie geeft nog mee dat kaasboerin zijn een zwaar beroep is “Het zijn dikwijls zware wielen om als vrouw te dragen, maar het is elke dag zalig om te doen

Horeca Vlaanderen is de sectorfederatie van alle horecaondernemers in Vlaanderen. Dit is de overkoepelende instantie waar horecaondernemers juridisch advies kunnen krijgen, waar de belangen van horeca verdedigd wordt, waar ondernemers opleidingen kunnen volgen, een groot netwerk krijgen, …

Wijn en kaasavond Horeca Groot Mechelen in Winterbar Mirage Mechelen

Het gaat goed in Mechelen met de horeca“ vertelt Jasper Benn, één van de uitbaters van Cultuurcafé Kuub aan het Cultuurplein. Het zijn allemaal jonge ondernemers die in 2016 het café met de Gouden Kubus geopend hebben.”We werken steeds meer en meer samen. Er zijn veel jonge zaken, maar ook anciens die meetrekken. Meer en meer mensen tonen interesse, ondanks dat iedereen weet dat het in de horeca niet makkelijk is.” (Het volledige interview kortelings op video te beluisteren)

Horeca Vlaanderen ondersteunt horecaondernemers

Onder Horeca Vlaanderen vallen 38 lokale beroepsverenigingen, waaronder Horeca Groot Mechelen. Een lokale vereniging wordt geleid door horecaondernemers uit die regio. Zij organiseren netwerkevents, vergaderen over lokale thema’s, organiseren opleidingen, zijn het aanspreekpunt voor lokale horecaondernemers en zijn ook de spreekbuis naar andere instanties zoals een lokale overheid bijvoorbeeld. Horeca Groot Mechelen zorgt voor meer dynamiek, samenwerking en krachtigere horeca in die regio.

Wine and Cheese for Life

Winterbar Mirage breidde een verlengstuk aan de netwerkbijeenkomst van de horeca uitbaters met ‘Wine and Cheese for Life’. Vanaf 20 uur was iedereen welkom. Voor slechts 15 euro mochten bezoekers de hele avond lang genieten van wijnen en kaas. In het kader van ‘De Warmste Week’ schenkt men alle opbrengst naar een goed doel. Deze wijn- en kaasavond werd dan ook druk bezocht, wat alweer bewijst dat wij Belgen echte Bourgondiërs zijn.

Wij hebben hier vandaag de créme de la créme van wijnhandelaars en Schockaert Kaas, een begrip in Mechelen. Zij hebben speciale wijnen en kazen uitgekozen, waarvan ze ieder op zich een apart verhaal hebben. Ieder heeft zijn verhaal, zijn story. Het is ook het moment dat ‘Moeder en Kind’ het standbeeld dat daar staat, graag levend zou zijn om te kunnen proeven van alle deze mooie dingen die met passie gemaakt zijn” zegt Wim Voss (Winterbar Mirage)

Wat we nu al in onze agenda voor volgend jaar 2019 mogen schrijven is een nieuw culinair project ‘Bourgondisch Mechelen’. Hier zal ik volgend jaar meer kunnen over berichten. Het was een fijne leerzame avond, waar ik vooral veel nieuwe mensen uit onze stad heb leren kennen. Wordt vervolgd …

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.