Bestuur van vzw Mechelen MeeMaken klinkt met handelaars op nieuwjaarsreceptie

vzw Mechelen MeeMaken klinkt op nieuwjaarsreceptie

0 Shares

vzw Mechelen MeeMaken brengt handelaars samen

De handelaarsvereniging vzw Mechelen Meemaken organiseerde maandag voor de eerste keer zijn nieuwjaarsreceptie in Salons Van Dijck. vzw Mechelen MeeMaken is ontstaan door het samenvoegen van de vroegere zes handelscomités uit Mechelen. Hierdoor waait er sinds vorig jaar 2017 een nieuwe wind door de Mechelse winkelstraten.

Bestuur van vzw Mechelen MeeMaken klinkt met handelaars op nieuwjaarsreceptie

Intussen heeft Mechelen MeeMaken al enkele evenementen met succes georganiseerd. Zo kunnen we terugkijken op de Lente- en Herfstbraderie, de Kunstenroute, Black Friday en de koopzondagen in het kader van Mechelen Houdt Je Warm. Topper van 2017 was ongetwijfeld het Warm Welkom Weekend waar gebruik werd gemaakt van een rijdende catwalk.

Vandaag vieren we het éénjarig bestaan van de handelsvereniging Mechelen MeeMaken. Het bestuur en de mensen die hieraan meewerken, hebben het voorbije jaar enorm veel werk verzet. Ze hebben nieuwe events gelanceerd, Black Friday en een aantal extra koopzondagen georganiseerd.“ aldus Katleen Den Roover (schepen van Economie)

Nieuwe ideeën stimuleren het shoppen in Mechelen

Volgens voorzitter Geert Milis was het eerste jaar van vzw Mechelen MeeMaken een moeilijk jaar. Ter herinnering, vzw Mechelen MeeMaken is een vereniging die enkel bestaat uit handelaars. Deze mensen kunnen zelf beslissingen nemen, zonder tussenkomst van anderen, en dat is uniek in Vlaanderen.We hebben het inderdaad niet makkelijk gehad, maar we mogen wel fier zijn op al wat we in 2017 gerealiseerd hebben. Het nieuwe jaar gaat sowieso beter zijn omdat we geleerd hebben uit onze fouten. Voor dit jaar hebben we alvast veel nieuwe ideeën wat evenementen betreft.“ vertelt Geert Milis (voorzitter vzw Mechelen MeeMaken)

Geert Milis voorzitter Mechelen MeeMaken

Toch moeten we ons geen zorgen maken zegt Geert, zaken als de lentebraderie en het Warm Welkom Weekend blijven verder bestaan. “Ja, alles blijft verder gaan, alleen gaan we hier en daar wat aanpassingen doen en andere accenten leggen. Neem nu de rijdende catwalk, dat was een enorm succes, daar gaan we ook mits wat aanpassingen sowieso mee door.

Mechelaars blijven winkelen in hun stad trouw

Dat de vzw het goed doet blijkt uit cijfers, waar intussen iets meer dan zo’n 650 Mechelse handelaars zich aangesloten hebben. Op de eerste nieuwjaarsreceptie van Mechelen MeeMaken heeft de kersverse handelaars organisatie dan ook heel wat handelaars kunnen samenbrengen. “Ja, vandaag hebben we 320 handelaars op onze nieuwjaarsreceptie mogen verwelkomen. We waren er zelf een beetje van overdonderd dat er zoveel zijn op afgekomen” zegt een tevreden Geert Milis.
De Mechelse schepen van Economie kijkt alvast tevreden terug op het voorbije jaar. “Ik ervaar toch wel een nieuwe dynamiek, veel meer dan voorheen. De handelaars zijn sinds de opstart van Mechelen MeeMaken zeer sterk betrokken bij de events. Je voelt dat de handelaars nu tussen elkaar staan, en alzo elkaar aanspreken om mee op de kar te springen. Dat is een goede zaak, want hoe slagkrachtiger we met zijn allen aan de slag gaan, hoe beter om Mechelen als winkelstad op de kaart te zetten” vertelt Katleen Den Roover (N-VA)

De schepen van Economie voegt er nog graag aan toe dat statistieken aantonen dat de Mechelaars trouw blijven aan hun stad om te winkelen. Ook is aangetoond dat inwoners van buurgemeenten, maar ook bijvoorbeeld Leuven en Antwerpen, naar onze stad afzakken om te shoppen.

Stad Mechelen zoekt oplossingen voor leegstaande panden

Mechelen doet het dus goed als shoppingstad. Toch kent ook onze stad problemen van leegstaande winkelpanden. Ik schrijf wel ‘ook’, want Mechelen staat zeker niet alleen wat betreft leegloop van winkels. De vraag die wij ons als burgers stellen is hoe en waarom dit zich voordoet.

Handelaars klinken op het nieuwe jaar in Salons Van Dijck

Inderdaad, in onze stad ligt het moeilijk bij de Borzestraat en de Geitestraat. Ook de ijzerenleen en het laatste stuk van de Bruul kennen in mindere mate leegstaande winkelpanden. Maar hoe gek het ook klinkt straten als de Hoogstraat daar is geen leegstand. Maar als we gaan kijken in Vlaanderen, dan komt Mechelen er zeker nog goed uit” aldus de voorzitter.

Schepen Katleen Den Roover voegt hier nog aan toe “Wij hebben inderdaad panden die leegstaan, waarbij ik denk aan het handelspand van Media Markt. Samen met de projectontwikkelaar drijven wij de inspanningen op om een oplossing te vinden. Ook de Geitestraat is een zwak punt, waarbij ik hoop dat het nieuwe subsidiereglement, dat inzet op het samenvoegen van winkelpanden, een hefboom effect kan hebben.

Ook hier bevestigt de schepen dat de as Brusselpoort tot Ijzerenleen, en de Onze-Lieve-Vrouwestraat, er allemaal ongelooflijk op vooruit gegaan zijn. Uiteraard zullen de torenhoge huurprijzen van winkelpanden ook een doorslag geven dat winkels hun deuren sluiten. Helaas kan een stadsbestuur of handelsorganisatie hier geen invloed op uitoefenen, we leven in een vrije markteconomie, en dat is een spijtige zaak voor de handelaars die alleen maar het beste van zichzelf willen geven.

Schepen van Economie Katleen Den Roover (N-VA)

Kortom, in deze toch niet makkelijke tijden, zullen handelaars zich meer en meer moeten verenigen. Daarom is het belangrijk dat zij samen hun schouders actief onder vzw Mechelen MeeMaken zetten. Met zijn allen samen, stad, middenstand en vez bouwen we samen aan een gemeenschappelijk verhaal. Door Mechelen als winkelstad op de kaart te zetten, kunnen we daar met zijn allen de vruchten van plukken..

Partners en sponsors ondersteunen handelaars

Na de onvermijdelijke maar toch wel interessante speeches, kregen de bezoekers nog ruim de tijd om samen te praten bij een hapje en een drankje. Evelien Morreel, projectmedewerker bij de vzw, nodigde na de toespraken de handelaars uit om langs te gaan bij enkele partners die zich hadden opgesteld in de feestzaal. Zo kon men poolshoogte gaan nemen bij Fortio, dat bedrijfsbegeleidingen aanbiedt met ondermeer workshops. Joyn is een city marketing platform die een individueel getrouwheids spaarprogramma aanbieden voor de winkeliers en hun klanten.

Partners ondersteunen nieuwjaarsreceptie vzw Mechelen MeeMaken

Ook Telenet, partner van vzw Mechelen MeeMaken was aanwezig en verstrekte handelaars de nodige info over digitaal ondernemen. We hebben ze al gezien in de Mechelse winkelstraten, de Eco-koeriers. Handenvrij shoppen in onze stad zit nog steeds in de lift, en dat merken ze bij deze fietsende koeriers maar al te goed. Aan de stand van stad Mechelen viel dan weer een gros aan algemene informatie op te halen. Kortom, de aanwezige handelaars werden ruimschoots bediend op hun wenken, en ontvingen na de receptie allemaal nog een t-shirt met opschrift ‘#2800love’ een hashtag die Mechelen als winkelstad mee moet helpen promoten. Om af te sluiten wil ik nog vermelden dat de vzw de steun heeft van de Europese Unie, het Agentschap Innoveren & Ondernemen (?) en EFRO (?) (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

Handelaars samen op nieuwjaarsreceptie te Mechelen

Als we even kijken naar de nabije toekomst, dan gaan we zeker het werk van vzw Mechelen MeeMaken in het straatbeeld opmerken. In aanloop naar Valentijn op 14 februari, heeft het stadsbestuur al mooie decoratieve elementen aangebracht in het stadscentrum. Aan het stadhuis staat de liefdesboom, op de hoek van het Schepenhuis kijkt een ‘lieftallig beertje’ uit op de ijzerenleen.

De apotheose voor Valentijn is weggelegd voor de handelaars organisatie. Op Valentijnsdag verzekert men mij, zal er iets speciaals op de ijzerenleen te zien zijn. Het heeft iets te maken met een foto wall, selfies en prijzen winnen. Kijk maar is rond en je ontdekt nu en de komende weken mooie sfeervolle dingen in de stad.

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.