Fair Forum in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot

Oxfam Fair Forum aan de dijleoever

0 Shares

Fair Forum bij Congrescentrum Lamot

Zaterdag was het verzamelen geblazen op het Fair Forum in het Congrescentrum Lamot aan de Haverwerf te Mechelen. Het is Oxfam die voor één dag dat alle vrijwilligers van de Oxfam Wereldwinkels samenbracht in Fairtrade gemeente Mechelen.

Fair Forum in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot

Reeds voor de middag stond de teller van het aantal bezoekers al op 500, en dat tot tevredenheid van de organisatie. Deze fairtrade beurs voornamelijk gericht op vrijwilligers uit de Oxfam Wereldwinkels, maar ook voor particulieren, wordt één maal per jaar georganiseerd.

Oxfam Wereldwinkels is een organisatie met maar liefst 8000 vrijwilligers die 235 winkels openhouden, maar ook mensen die acties op touw zetten, naar scholen stappen en nog zoveel meer” zegt Marijke Moyson ( Diensthoofd marketing & communicatie Oxfam Wereldwinkels)

Oxfam Wereldwinkels in fairtrade gemeente Mechelen
In het Congrescentrum Lamot hadden heel wat standhouders van Oxfam Wereldwinkels zich opgesteld. In Mechelen Centraal kon je als bezoeker terecht voor informatie, maar ook om in alle rust te genieten aan de leeshoek, of een eerlijk hapje te eten of te drinken.

Een verdieping hoger in zaal Alcazar had men een belevingsruimte ingericht waar aan infostands extra informatie te rapen viel. Ook onze stad had als 5 sterren fairtradegemeente een stand voorzien. Liefhebbers van een iets actiever bezoek konden zich onderdompelen in een Virtual Reality, Electrospel of een heus Fair Datingbureau.

De fairtrade producten voor Oxfam Wereldwinkels worden grotendeels aangekocht bij plaatselijke boeren en coöperaties in het zuiden. Zo weet men onder andere bij koffie of chocolade precies wat de afkomst is. Voor de aankoop van grondstoffen of producten is er een nauwe samenwerking tussen andere fairtrade organisaties in Europa.

Oxfam Wereldwinkels te gast in Lamot te Mechelen

Op één van de verdiepingen van de vroegere brouwerij was een gedeelte voorbehouden voor de handelaars van de wereldwinkels. Op deze afdeling, zaal Scala, beschikten de winkeluitbaters over de gelegenheid om het najaarsaanbod aan artisanale artikelen als serviezen, kleding en andere zaken te bekijken en te bestellen. Het is Oxfam Magasins du Monde dat de aankoop van niet voedings gerelateerde producten voor zich neemt.

Vrijwilligers bemannen dagelijks Wereldwinkels

Wij staan al een lange tijd samen in de winkel als vrijwilliger. Het is wel spijtig dat de meerderheid van de mensen nog steeds niet durft binnen te stappen in een wereldwinkel. We hebben goede producten, en de mensen die het produceren worden eerlijk betaald. Mensen zijn altijd welkom in onze Oxfam winkel, de prijzen zijn iets duurder, maar je hebt een eerlijk product, en wij kunnen alle informatie gegeven over kwaliteit en afkomst” zeggen Mit en Rie, vrijwilligsters uit de Oxfam Wereldwinkel in Rijkevorsel.

Virtual Reality op Fair Forum in Congrescentrum Lamot te Mechelen

Zo zie je maar dat vrijwilligers vandaag nog meer nodig zijn, dan vroeger, en dagelijks bergen werk verder zetten. Een evenement als Fair Forum is dan ook het ideale moment waar alle vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten. Hierbij was deze bijeenkomst ook het moment waar particulieren konden kennismaken met de mensen achter Oxfam.

Wij merken dat onze vrijwilligersbeweging ouder wordt. Het zijn allemaal mensen die vroeger actief gestart zijn, en intussen inderdaad al op een oudere leeftijd zijn gekomen. Helaas is de laatste jaren de instroom van jonge vrijwilligers gedaald, en moeten we noodgedwongen soms winkels sluiten, en dat is spijtig” besluit Marijke

Klanten moeten Oxfam Wereldwinkels nog vinden

Toch hoorde ik hier en daar positieve berichten, die bevestigen dat de aankoop van fairtrade producten in de lift zit. De drempel om binnen te stappen in een Wereldwinkel is echter nog een probleem. Nochtans zijn deze mensen de aangewezen personen om u als klant bij te staan met allerhande informatie over de aanwezige producten in de winkel, wat voor u als klant toch een meerwaarde betekent.

De volgende grote actie van Oxfam Wereldwinkels naar de klant toe start op 5 oktober Wereldwinkeldag. U wordt dan als klant van harte uitgenodigd om een lege koffie verpakking, om te ruilen voor een vol pakje Oxfam koffie.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.