Openboekdagen bij Standaard Boekhandel te Mechelen

Mechelen in de ban van Openboekdagen

0 Shares

Openboekdagen overrompelend succes

De Openboekdagen van het voorbije weekend, kunnen we met een boek op het hart een groot succes noemen. Ik noemde het zelf de ‘Mechelse Boekenbeurs’, maar men was me voor, en dit boeken evenement werd gedoopt tot ‘De Republiek der Mechelse Letteren’. Veel auteurs, veel signeerwerk, ja toegegeven, goed gekozen. Zaterdag en zonder twijfel zondag was het op de koppen lopen bij Standaard Boekhandel op de ijzerenleen te Mechelen. De Openboekdagen eindigden op maandagavond.

Openboekdagen bij Standaard Boekhandel Mechelen

Drie dagen lang stonden de deuren van Standaard Boekhandel wagenwijd open voor de boekenliefhebbers. Bij binnenkomst van de winkel werd iedere bezoeker getrakteerd op een hapje en een drankje. Als extraatje overhandigde de uitbater aan iedere klant bij een aankoop een kleine agenda 2018.

De Openboekdagen is al jaren een traditie, iets dat de liefhebbers ongetwijfeld weten te waarderen. De voornaamste drijfveer waarom boekenwurmen naar de Openboekdagen komen, is in de eerste plaats het ontmoeten van hun geliefde auteur.

Boeken nog steeds populair ook bij jongeren
In dit hedendaagse, snelle digitale tijdperk zou je denken dat boeken bijna is als een ‘vergeten groente’. Is dat wel zo, dat vroeg ik aan Mark Verstraeten, manager Standaard Boekhandel te Mechelen.

Er wordt nog zeer veel gelezen. Er wordt dikwijls gezegd dat kinderen en jonge pubers niet meer lezen, maar het tegendeel is waar. Wij hebben twee kasten boeken staan voor vijftien, zestien jarigen, en die lezen enorm veel. Er zijn dan ook veel kwalitatief goede titels beschikbaar. De laatste twee à drie jaar merken we ook dat diezelfde jongeren meer in de Engelse taal beginnen te lezen. Op taalgebied hebben wij in België wel een serieuze voorsprong. Onze kinderen kennen mede dankzij de scholen en tv programma’s beter Engels dan in andere landen, en Engelse boeken zijn ook goedkoper omdat ze in pocket verschijnen.” vertelt Mark

Mark Verstraeten Standaard Boekhandel Mechelen

Culinaire boeken gekoppeld aan demo’s en workshops

Culinair theesommelier Kristin Van Eetvelt, auteur van het boek ‘Thee bij gerechten‘, bezorgde de bezoekers een speciaal theemoment. Kristin is een topper als het op thee aankomt, en maakte dat ook met proevertjes en zachte theesoorten duidelijk dat de juiste theesoort, de smaak van onze gerechten kan verbeteren. Om op het vlak van boeken en voeding verder te gaan, kan ik nu al verklappen dat kortelings Sofie Vanrafelghem (biersommelier), in samenwerking met onze Mechelse brouwerij Het Anker, langskomt bij Standaard Boekhandel. Ook op zondag werd food en boeken gecombineerd met een workshop koken met de Thermomix. Deze demonstratie gekoppeld aan het boek ‘Nooit meer diëten, de Thermomix-editie’ van Sandra Bekkari, trok heel wat belangstellenden.

Mechelen Boven brengt schrijvers uit de stad samen

Onder het luik ‘Mechelen Boven!’ hadden diverse schrijvers plaatsgenomen aan de signeertafel. Wie of wat is ‘Mechelen Boven! ? Dat is de vraag die ik me stelde.

Mechelse auteurs op Openboekdagen Mechelen

Eigenlijk is het een beetje een idee van mezelf” zegt Mark VerstraetenIk merkte dat er in Mechelen heel wat auteurs wonen. Deze mensen zijn bezig met wat zich allemaal afspeelt in Mechelen, zowel geschiedkundig als andere onderwerpen. Luc Van Hoeylandt bijvoorbeeld, oprichter van uitgeverij Elena, heeft al heel veel gedaan voor Mechelse schrijvers, en ik vond het dan ook de moment om die mensen is allemaal samen te brengen. Ik moet zeggen, het was een zeer gezellige bedoening, zeker geslaagd”.

Wie zeker niet op Openboekdagen mochten ontbreken zijn drie andere Mechelse auteurs waaronder Jan Smets, Marcel Kocken, Johan De Cock, Lode Melis en Herwig De Lannoy waarvan kortelings het boek ‘Stad in Omwenteling’ zal verschijnen ergens in november. Maar ook andere gekende en minder bekende auteurs maakten hun opwachting. Heel wat fans kwamen afgezakt naar openboekdagen voor o.a Sterre Carron (Puta), Patricia Jozef (Glorie), Lenny Peeters (Dochter), Goede Leysen met haar boek ‘Mood Food’. Ook aanwezig op de signeersessie was Marnix Peeters uit de Oostkantons, die het boek ‘In elke vrouw, schuilt haar moeder’ voorstelde.

Goedele Leysen signeert boek Mood Food

Fans alom voor de signeersessie van hun auteur

Ontmoeting met toffe mensen !!! Een babbeltje met Jan Smets en Rita Goyens mocht niet ontbreken , want voor die twee schrijvers kwam ik .En natuurlijk hebben ze mijn nieuwe aanwinst gesigneerd” en “Boek laten signeren door Rita Goyens” zijn maar enkele van de reacties van bezoekers aan de Openboekdagen.

Schrijfster Elise Wuyts op Openboekdagen

Foto Standaard Boekhandel / Elise Wuyts

Uit de Antwerpse gemeente Schoten mocht de boekhandel Elise Wuyts (De Studente), Zita Theuninck (Het wordt spectaculair Beloofd) en Rita Goyens met het historische boek ‘Ferdinand’ dat zich afspeelt in de jaren 1515 en 500 jaar later afspeelt in ons eigenste Mechelen.

Ook schrijvers en Leuvenaars Willy Bogaerts en zoon Steven kwamen met alle plezier hun nieuwste roman ‘Stille Mannen’ aan het publiek presenteren en signeren. ‘De Manipulator’ is het debuut thriller boek van Anne Daniel, een juriste uit Mechelen.

Kinderen wachten ongeduldig op de ‘Nachtwacht’
Toen ik zondag namiddag binnenstapte, merkte ik dat er veel gezinnen met kinderen in de boekenwinkel rondwandelden. Lange rijen wachtenden moesten geduld oefenen om de kids hun idolen te laten ontmoeten. Ik heb het over Keelin, Vladimir en Wilko, drie razend populaire acteurs uit ‘Nachtwacht’, een productie van Studio 100, over vampiers, weerwolven en elfen.

Kinderen zullen het allemaal beter begrijpen, want het zijn zij, al was bij sommigen een beetje wennen, die hun idolen met magische krachten wilden ontmoeten. De drie werden overstelpt met boeken, cd’s, speeldozen en andere merchandising om te signeren, en uiteraard de geliefde selfie te maken.

Nachtwacht acteurs signeren op Openboekdagen bij Standaard Boekhandel te Mechelen

Voor de kinderen was het wel een belevenis dat ze hun drie idolen konden ontmoeten. Bij binnenkomst hadden de drie acteurs zich verkleed in de personages uit de film, en daar merkte je wel dat sommige kinderen toch wel schrik hadden om er naartoe te gaan, maar dat maar van korte duur” besluit een tevreden organisator.

Jonge schrijvers maken hun debuut op Openboekdagen

Openboekdagen bij Standaard Boekhandel te Mechelen

De Openboekdagen, het was een succes. Opmerkelijk is wel dat er veel jonge schrijfsters met opmerkelijke debuten gekomen zijn. Mark noemt het graag ‘jonge schrijfsters aan de macht’. Uit mijn bezoek kan ik besluiten dat traditionele kookboeken niet meer de hype zijn, maar dat deze verschuift naar lectuur over gezonde ingrediënten om gezond te koken, als de nieuwe voedingsdriehoek. Wellicht is deze omwenteling te wijten aan Pascale Naessens die hier ongetwijfeld de trendsetter is geweest. Ook in stijgende lijn zijn literatuur, geschiedenis en zelfhulp boeken.

Uw reactie is onderaan dit artikel welkom. Klik op ‘Volgen‘ om gratis op de hoogte te blijven

Tekst Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best / Foto’s Verschueren Eddy en Standaard Boekhandel Mechelen

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.