Mechelen erkend als toeristisch centrum

59 Shares

Meer koopzondagen in kernwinkelgebied 

Mechelen krijgt eindelijk zijn erkenning als toeristisch centrum,iets dat het al jaren verdiend. De erkenning van Mechelen als toeristisch centrum biedt het Mechels kernwinkelgebied meer mogelijkheden tot koopzondagen

Mechelen als toeristisch centrum en winkelstad

Recent steunde de Vlaamse regering  de vraag van de stad Mechelen om gedeeltelijk erkend te worden als toeristisch centrum. Het positief advies werd bekrachtigd door federaal minister van Werk en Middenstand Kris Peeters. Deze erkenning is ook een middel om het Mechels kernwinkelgebied slagkrachtiger als winkelstad op de kaart te zetten.

Wisselwerking lokale economie en toerisme

Om in aanmerking te komen als toeristisch centrum moet worden voldaan aan bepaalde voorwaarden. Het toeristisch onthaal moet verzekerd worden, het toerisme dient van essentieel belang te zijn voor de lokale economie en er is een toevloed van toeristen door het bestaan van toeristische attracties.




Uit de analyse van Toerisme Vlaanderen, onder de bevoegdheid van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), blijkt dat de stad Mechelen daaraan ruimschoots voldoet.

De aanvraag voor de erkenning gebeurde specifiek voor de binnenstad en de stationsomgeving. Het is ook in deze zone dat de wisselwerking tussen economie en toerisme het grootst is”, zegt Katleen Den Roover (schepen van lokale economie)

Dit zal een extra boost geven aan het toerisme en de internationale uitstraling van de stad Mechelen.” zegt Johan van Overtveldt (N-VA)

Mechelen promoten als winkelbestemming

Voor onze stad biedt deze erkenning als toeristisch centrum heel wat mogelijkheden. Zo kunnen er meer koopzondagen georganiseerd worden, wat Mechelen als winkelstad meer op de kaart kan plaatsen.  

Winkelen op de braderie of koopzondagen te Mechelen

We gaan niet in het wilde weg meer koopzondagen organiseren maar doen dit in overleg met VZW Mechelen Meemaken op afgesproken zondagen. Zo kan het handelsapparaat van de binnenstad met verenigde kracht gebruik maken van de mogelijkheden van deze erkenning” vertelt de Mechelse schepen.

Mechelen zit al enkele jaren in de lift wat de ontvangst van toeristen uit binnen- en buitenland betreft. Nu kan men in onze stad nog beter inspelen op niet enkel onze historische en culturele troeven, maar ook als stad waar het gezellig winkelen is. De Mechelse attracties ontvingen deze zomer aanzienlijk meer bezoekers dan vorig jaar, de bezetting van de Mechelse hotels lag 13 procent hoger en de website visitmechelen.be kreeg 37 procent meer bezoekers dan vorig jaar.

Haast elk weekend, ook op zondagen, is er in de Mechelse binnenstad wel een of ander evenement dat mensen naar het stadscentrum lokt. Dat komt ook ten goede van de handelaars en de horeca. De erkenning als toeristisch centrum is dan ook absoluut een pluspunt voor de lokale economie. Meer mensen gaan winkelen op zondag en we moeten daar kunnen op inspelen” stelt Mechels schepen van Economie Katleen Den Roover.

Uw reactie op dit artikel is hieronder welkom

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best



Booking.com

59 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.