50 jaar Hairstyling Cary Hoogstraat Mechelen

Hairstyling Cary blaast 50 kaarsjes uit

0 Shares

Kapsalon Cary viert 50 jarig bestaan

Hairstyling Cary in de Hoogstraat te Mechelen blaast als familiebedrijf 50 kaarsjes uit. Zaterdag ontvingen Cary (Karel) Verlinden, dochter Natasha en schoonzoon Danny Cools, een cadeaumand van Geert Milis als voorzitter van vzw Mechelen MeeMaken. Ik was er bij en had een gesprek met de feestvierders. 

50 jaar Hairstyling Cary Hoogstraat Mechelen

Het kapsalon van Cary zag het daglicht in 1968. Zelf heeft hij 40 jaar de ‘haartjes’ in handen gehad, tot hij 10 jaar terug de zaak overdroeg aan dochter Natasha. Zij heeft de knepen van het vak op 16 jarige leeftijd als leermeisje van haar vader geleerd. Later heeft Danny, haar wederhelft, zich de knipschaar mee ter hand genomen. Cary zelf kan nog geen afscheid nemen van zijn kapperszaak, en komt dan ook zo nu en dan nog wat helpen.
Een kapsalon, we kennen het allemaal, je komt er om je haardos fatsoenlijk te houden, maar ook om een praatje te maken. Geef toe, in een kapsalon wordt heel wat vertelt. Je ontmoet mensen uit alle lagen van de bevolking, je sluit er vriendschappen en er doen verhalen de ronde.

Ja natuurlijk” zegt Cary “Maar niets dan goede dingen. In een kapsalon hoor je van alles. De vrouwtjes komen hier van alles vertellen, je komt veel te weten, maar altijd leuke zaken

Het kappersvak of ‘coiffeurs stiel’ heeft hij geleerd in het Stedelijk Instituut Sierkunst en Ambachten (SISA) te Antwerpen, waar hij ‘haartooi’ heeft gevolgd. “Ja, ik had ook les kunnen volgen in Coloma, maar ik woonde toen als kind in Rijmenam. Mijn vader ging dan destijds bij een kapper in Bonheiden, waar de zoon van de coiffeur deze school aanbeval. 5 jaar later heb ik daar dan mijn diploma gehaald.

Nadien heeft Cary zijn studies verder gezet in het huidige Syntra, toen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. “Ik heb daar 2 jaar ‘patroonsopleiding’ gevolgd om de reden dat ik dan met een leerjongen of leermeisje mocht werken.”. Om ervaring te verwerven heeft hij onder andere één jaar bij een kapper in de Sint-Katelijnestraat gewerkt. Met het idee om een eigen kapper salon te starten, is Cary nog een jaartje bij DuPont De Nemours zijn uren gaan kloppen..

Cary heeft altijd genoten van de kappersstiel

Bij toeval reed hij op een dag door de Hoogstraat waar hij een pand te huur zag staan. “Ja” zegt hij (lacht) “Ik ben s anderendaags met mijn vrouw komen kijken, en we waren direct verkocht. Er waren toen al vier kappers in de Hoogstraat, en ik was dan maar de vijfde. We hebben er toen al onze spaarcenten ingestoken, en dit was het begin van onze eigen zaak” en voegt eraan toe “Ik heb er nog geen minuut spijt van gehad.”.

Cary Verlinden 50 jaar Hairstyling Cary Mechelen

Een eigen handelszaak starten is vandaag maar ook vroeger een risico, maar dat hield het koppel niet tegen.

Ja dat is zo. Wij deden aan de vooravond een receptie, en hoopten dat als we de dag erna, vrijdag, ons salon openden dat er toch minsten 1 klant zou komen. Onze centen waren op, en dan konden we een brood gaan kopen. Toen we de zaak voor de eerste keer openden, hadden we tot onze grote verbazing al 22 klanten. Zaterdag weer hetzelfde, dat was voor ons een fantastisch super weekend; Ik kon nu twee broden gaan kopen ” zegt Cary al lachend.

Dochter Natasha en Danny nemen de schaar van Cary over

Ik heb het vak als zestienjarige bij mijn vader geleerd. Intussen zit ik al 32 jaar in de kappersstiel. Maar wij gaan nog regelmatig op cursus om nieuwe technieken bij te leren en dit zowel voor kort als lang haar. ook de kleuren wisselen regelmatig.” vertelt Natasha Verlinden als zaakvoerder van Kapsalon Cary.

Natasha Verlinden Hairstyling Cary Hoogstraat Mechelen

Natasha kijkt alvast uit naar een mooie toekomst. Voor haar blijft het spannend, daar er in de haartooi ieder jaar zaken veranderen, en dus ook van de modetrends afhankelijk zijn.

Inderdaad, binnenkort hebben wij de opsteekkapsels voor onder andere communiekantjes en trouwers. Dat is voor ons als kapper dan weer iets anders wat we niet dagelijks moeten doen. Dat is altijd leuk om te doen” besluit Natasha

Ook Cary, al is zijn werkelijke voornaam Karel, bevestigt dat de kapperswereld steeds in verandering is.

Ja natuurlijk, ‘brushing’ bijvoorbeeld dat bestond in mijn beginperiode niet. Toen was het ‘Mise-en-Plis’ met rollekes, kleuren en ‘Permanent’. De brushing is pas opgekomen als ik ongeveer drie jaar mijn zaak had, ik ben dan ook hiervoor een opleiding gaan volgen..Dan in ‘73 was er plots een rage met ‘pruiken’, waarbij bijna al mijn klanten een pruik hadden. Dit was ongelooflijk, ik verkocht pruiken net als de bakker zijn broodjes. (lacht). Wij moesten toen die pruiken wassen, een mise-en-plis inzetten, en dan kwamen de dames die de dag erop afhalen” besluit Cary onze aangename babbel.

Bekijk nog meer video’s op mijn YouTube kanaal

Intussen was het al gezellig druk in het kapsalon. Alle klanten werden voor de feestelijke gelegenheid extra in de watten gelegd met een drankje en een hapje. De zaak van Cary is met dochter Natasha en schoonzoon Danny alvast verzekerd voor de toekomst.

Meer info van Hairstyling Cary op facebook
Hairstyling Cary, Hoogstraat 24, 2800 Mechelen / 015-413164

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.