Markt op zaterdag in Mechelen

Actieplan na hygiëne klacht zaterdagmarkt

0 Shares

Mechelse zaterdagmarkt onterecht negatief beklad

Na een negatief bericht dat op de Mechelse zaterdagmarkt het met hygiëne niet zo nauw zou genomen worden, komt er een actieplan. Enkele weken geleden verschenen in bepaalde media berichten dat het slecht zou gesteld zijn met de hygiëne op de Mechelse zaterdagmarkt. Die berichten verschenen op basis van een persbericht opgesteld door kamerlid Els Van Hoof op basis van een antwoord op een parlementaire vraag. Schepen van Economie Katleen Den Roover stelde zich sterke vragen bij de resultaten en berichtgeving en gaf aan de zaak te onderzoeken.

Hygiene klacht zaterdagmarkt Mechelen ongegrond

Als schepen van Economie  maakte ik meteen ook duidelijk dat het ging over controles van de ambulante handel in het algemeen en niet perse de zaterdagse markt. Tevens wenste ik duidelijkheid over de steekproeven: hoeveel, waar, wanneer” zegt schepen van Economie Katleen Den Roover (N-VA).

Stad trekt haar conclusies na onterechte klacht

Inmiddels ontving de Stad Mechelen antwoorden op haar vragen van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. De stad analyseerde de ontvangen gegevens en trok haar conclusies.
Ten eerste blijkt dat het FAVV relatief weinig controles uitvoerde in Mechelen, en dit in vergelijking met een aantal andere steden. In 2015 werden 12 steekproeven uitgevoerd. In 2016 gaat het om 11 steekproeven. In een aantal andere steden werden tientallen steekproeven uitgevoerd. Een grote algemene controle kan negatieve resultaten in zich opnemen.

Ten tweede blijkt dat op de Mechelse zaterdagmarkt geen enkele controle werd uitgevoerd. Dit maakt dat de uitspraak dat de Mechelse markt de slechtste hygiëne had compleet uit de lucht gegrepen is. Dit werd helaas in de media wel gecommuniceerd, op basis van het persbericht door eerder genoemd kamerlid..

Ten derde blijkt dat de steekproeven werden uitgevoerd bij festivals, evenementen, eventlocaties, individuele ambulante kramen, enz…

Mechelen gaat via actieplan zelf controleren

Omdat elke uitbating van een kraam dat niet werkt volgens de wettelijke normen qua voedselveiligheid en hygiëne er één teveel is, wordt een actieplan uitgewerkt om deze ook actief door de stad te laten opsporen en om de samenwerking met het FAVV te verbeteren”, stelt Mechels schepen Katleen Den Roover.

Zaterdagmarkt in de stad Mechelen

Mechelen draagt de voedselveiligheid en hygiëne hoog in het vaandel. Zo wordt bij het toekennen van de horecavergunning reeds systematisch een controle uitgevoerd door een voedselinspecteur.

De stad heeft naar aanleiding van dit negatief bericht beslist om In de toekomst zelf een controleur op pad sturen. Deze zal bij wijze van steekproef kramen controleren, en dit zowel op de zaterdagse markt als bij evenementen.

“We stellen het FAVV voor om ook in Mechelen meer te controleren dan de laatste jaren het geval is. Jaarlijks zullen de controles van het FAVV op Mechels grondgebied opgevraagd worden. Kramen die niet in orde bevonden zijn, zal gevraagd worden welke maatregelen ze genomen hebben om wel in orde te zijn, alvorens ze toestemming krijgen om op Mechels grondgebied actief te zijn. Samen met Markta reken ik er op dat de media die destijds sensationele berichten brachten als zou de hygiëne op de zaterdagmarkt slecht zijn, nu ook hun conclusies trekken”, besluit de schepen van Economie..

Markta tevreden over opgevraagde gegevens

Markta, de Nationale Groepering van Ambulante Handel, dankt de schepen van Economie voor het opvragen van alle gegevens.

Wij vermoeden reeds dat deze controles niet op de markt hadden plaatsgevonden. Het feit dat de markt recent niet werd gecontroleerd, danken we aan eerdere controles, waar de resultaten in orde waren. Daarnaast zijn we ook eenvoudig te controleren. Wij staan immers wekelijks op dezelfde plaats. Onze klanten komen ook wekelijks terug en zijn niet gebaat met slechte waren. We betreuren dat de pers de moeite niet heeft genomen om hun berichtgeving te controleren en gemakshalve alle ambulante handelaars over dezelfde kam te scheren.” aldus Luc Mariën (voorzitter van Markta) bij de Mechelaars gekend als Luc Vis.

De zaterdagmarkt in Mechelen is zeer populair bij Mechelaars en toeristen die onze stad bezoeken. Het is dan ook één van de grootste wekelijkse markten in Vlaanderen.

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.