Week van de Zorg Dementie Vriendelijk Mechelen

Week van de Zorg zet dementie in de kijker

97 Shares

‘Vaccinaties’ tegen dementie uitgedeeld op de Bruul

Maandag startte de Week van de Zorg met als thema ‘Het Brein’. Ter gelegenheid daarvan overhandigde stad Mechelen samen met Herman Wauters, zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers aan de Bruul ‘vaccins’ voor dementie aan voorbijgangers. Dit initiatief kadert in één van de initiatieven binnen dementievriendelijk Mechelen die als uitvalsbasis ’t moNUment, zeg maar inloophuis dementie Mechelen heeft.

Vaccin SaniMemorix op Week van de Zorg in stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Met deze campagne willen we mensen bewust maken van het belang van een gezonde levensstijl. Naast leeftijd blijkt immers ook een ongezonde levensstijl een grote impact te hebben op de kans op dementie” aldus Alexander Vandersmissen als schepen voor Senioren en Personen met een Beperking.

Preventiecampagne met aandacht voor ons Brein

Ons brein, is een heel belangrijk gegeven in een mensenleven. Door ouder te worden laat dit brein, of zoals wij zeggen ons geheugen, ons zo nu en dan in de steek. Dan spreken we meestal over ‘dementie’. En net dat onderwerp wil men gedurende de Week van de Zorg in de kijker zetten met een preventiecampagne.

Wij stellen vast dat dementie met de jaren toeneemt.” zegt Herman Wauters, expert Antennepunt Mechelen Expertisecentrum Orion (Lange Ridderstraat 20) ism Psycho Geriatrisch Netwerk (PGM) “Heel veel mensen zijn bang om op latere leeftijd dementie te krijgen. Vandaar dat we nu extra aandacht vragen enerzijds voor dementie, en anderzijds het risico dat je loopt om dementie te krijgen. Door een aantal maatregelen te nemen kan je het risico om zelf dementie te krijgen verlagen” aldus Herman Wauters. (meer kom je te weten op de video impressie).

PGM is een adviescentrum in dementie.Zij geven informatie, advies, vorming en projecten rondom dementie. Het aantal personen met dementie zal tussen 2018 en 2035 stijgen met ruim 42%. De belangrijkste oorzaak hiervan is de stijgende levensverwachting van de bevolking.

Experten zien vandaag dat er een sterke relatie is tussen cardiovasculaire gezondheid en cognitieve gezondheid. Kortom, wat goed is voor het hart is ook goed voor het brein. Ook wie lang sociaal en cognitief actief blijft, loopt minder risico op dementie. Het stadsbestuur zet vandaag al in op actief ouder worden. Er bestaat een uitgebreid aanbod aan sportieve activiteiten overdag of dansnamiddagen zoals Balcazar. Ook seniorenorganisaties en de lokale dienstencentra hebben een ruim aanbod aan beweging en sport. Met dementievriendelijke wandelingen en het maandelijks muziekmoment ‘Ik zal je altijd horen’ pikt ook  ’t moNUment in op actief leven. Met SaniMemorix willen we het belang van gezond leven extra in de verf zetten en mensen concrete tips geven” vertelt Alexander Vandersmissen. (meer kom je te weten op de video impressie)

Week van de Zorg Dementie Vriendelijk Mechelen

Doosje SaniMorex ‘vaccin’ tegen dementie

Voorbijgangers aan Bruul / Botermarkt werden aangesproken en ontvingen een weliswaar leeg doosje ‘SaniMemorix’ met info over dementie.

Vandaag willen we mensen overtuigen om op een andere manier te leven door een gezondere levensstijl te hanteren.” zegt Hilde De Weerdt als coördinator ‘t MoNUment en Dementie Vriendelijk Mechelen. “Er is geen medicijn tegen dementie, maar met dit vaccin doosje willen we de mensen proberen te prikkelen. In zijn omgeving wordt iedereen geconfronteerd met dementie. Het is belangrijk dat men weet dat er de laatste jaren een wetenschappelijk bewezen onderzoek geweest is. Met een gezondere levensstijl kunnen we dementie verlagen.” (meer kom je te weten op de video impressie)

Tekst, video en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

97 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.