Stad Mechelen en vzw Foundation Mechelen voeren samen met vzw Stop Darmkanker actie met Sint-Romboutstoren in blauwe kleur

Stop jij mee darmkanker ?

48 Shares

Sint-Romboutstoren kleurt blauw voor Stop Darmkanker

Waarom kleurt de Sint-Romboutstoren blauw ? Wie naar boven kijkt merkt dat de groene kleur op de Mechelse Sint-Romboutstoren vervangen werd door een ‘blauwe kleur’. De Stad Mechelen en Foundation Mechelen zetten samen met vzw Stop Darmkanker de ganse maand maart hun schouders onder de actie Stop Darmkanker.  blauw is de kleur van ‘het lintje’ het symbool van de strijd tegen de ziekte. Tijdens deze maand wil men een opvallend signaal geven waar niemand kan naast kijken.

Sint-Romboutstoren in blauw voor vzw Stop Darmkanker
Sint-Romboutstoren in de stad Mechelen kleurt blauw voor vzw Stop Darmkanker
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Dr Luc Colemont roept op tot actie

Bezieler achter dit initiatief is maag-darmspecialist Luc Colemont die gedurende 28 jaar in het Sint-Vincentiusziekenhuis Antwerpen werkte. Sinds drie jaar zet hij zich fulltime in voor de eigen vzw Stop Darmkanker. Iedere dag zet hij zich samen met een sterk team in om darmkanker een halt toe te roepen. Dit doet hij voornamelijk met lezingen doorheen Vlaanderen.

Er is nog teveel darmkanker in de wereld. Mensen zijn nog te onvoldoende geïnformeerd. Met onze vzw proberen we via acties meer informatie en voorlichting te geven” zegt Luc Colemont. “kennis delen, kan levens redden

1 op 20 vlamingen wordt geconfronteerd met darmkanker. Dagelijks krijgen 16 vlamingen te horen dat ze darmkanker hebben, waarvan er dagelijks 5 Vlamingen komen te overlijden. Dit is een serieus maatschappelijk probleem vertelt de dokter me. “Dit probleem kunnen we oplossen door vroegtijdig darmkanker op te sporen. Hiervoor bestaat er een bevolkingsonderzoek, waar helaas tot vandaag nog maar 50% van de bevolking aan meedoet. Dat moet absoluut meer” besluit Colemont

vzw Foundation Mechelen organiseert lezing in Congrescentrum

Foundation Mechelen vzw organiseert op zondag 31 maart 2019 in de aula van het Lamot Congrescentrum om 10.30 uur een ‘matinee voorstelling’. Met een voordracht over deze ziekte zal Dokter Luc Colemont inzicht in de ziekte geven, maar vooral de noodzaak aan preventie toelichten. Daarnaast komen een aantal mensen uit het boek hun ervaringen met de aanwezigen delen.

Stad Mechelen en vzw Foundation Mechelen voeren samen met vzw Stop Darmkanker actie met Sint-Romboutstoren in blauwe kleur
Stad Mechelen en Foundation Mechelen samen met Dokter Luc Colemont voor de blauw gekleurde Sint-Romboutskathedraal
Op de foto v.l.n.r David Gybels- Piet Den Boer – Bart Somers – Luc Colemnont – Jan Simons
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Voorzitter van Foundation Mechelen, Piet den Boer, bracht samen met Dr. Luc Colemont, eind vorig jaar het boek ‘Helden met darmkanker’ op de markt. Het boek, met twintig pakkende getuigenissen van bekende en minder bekende Vlamingen die door deze ziekte getroffen werden, is ondertussen een bestseller geworden.

Luc is voor mij een held. Als ik met deze man een boek mag schrijven wat mensen aanzet tot een test te doen, en tot resultaat te komen, is dit alleen maar mooi” vertelt Piet Den Boer.

Dokter Luc Colemont en Piet Den Boer Stop Darmkanker
Dokter Luc Colemont en Piet Den Boer schreven samen boek ‘Helden met Darmkanker’
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Jammer genoeg kent niet ieder verhaal een goede afloop. Maar het toont wel de moed van deze mensen, met een sterk signaal aan ieder van ons om zich preventief tijdig te laten testen. Vandaag sterven nog te veel mensen aan darmkanker, meestal omdat de diagnose in een te laat stadium gesteld wordt.

Wij hopen minstens 300 mensen op 31 maart in Lamot te verwelkomen. Kom er naartoe, want het is super interessant. Elk mensenleven wat we hiermee kunnen redden, is mede dankzij u” besluit Piet Den Boer.

Inschrijven voor de lezing op 31 maart om 10.30 uur kan hier Uw reactie op dit artikel is onderaan welkom

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

48 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.