Week van de Zorg Koen Anciaux te Mechelen

Mechelaars leren reanimeren op Dag van de Zorg

0 Shares

Marathon reanimeren aan Veemarkt en Station

In het kader van de Week van de Zorg en Dag van de Zorg nu zondag 18 maart, vond woensdag 14 maart een grote manifestatie plaats op de Veemarkt en aan het station. Ook in andere plaatsen in heel Vlaanderen werd een reanimatiemarathon georganiseerd. Als BV’er mocht de actie in Mechelen ook Hilde Van Haesendonck, bekend van de serie Familie, begroeten..

Week van de Zorg in hart veilige stad Mechelen

De Stad Mechelen, het Rode Kruis, Thomas More Mechelen en KITOS Duffel, stonden op de Veemarkt paraat om alle voorbijgangers de basis kneepjes van reanimatie aan te leren. Met deze marathon wil men zoveel mogelijk mensen bereiken en over de drempel helpen, mocht het ooit nodig zijn, een leven kunnen én durven te redden.

Als Mechels politicus nam Koen Anciaux, samen met medewerkers van de uitvoeringsdiensten van de stad en de gemeenschapswachten het voortouw van een demonstratie reanimeren.
Via deze actie dragen we bij aan de bekendheid van het project ‘Hartveilige stad’. We hebben de afgelopen jaren met succes inspanningen geleverd om aan de ‘Hartveilige stad’ criteria te voldoen en dragen deze label met trots. We blijven aftoetsen in welke gebouwen, clubs en andere openbare plaatsen we het best een AED kunnen plaatsen. Daarnaast zetten we in op betere bekendheid wat betreft de locaties van de AED’s”, zegt schepen Koen Anciaux.

De belangstelling van toevallige voorbijgangers was alvast groot. De studenten verpleegkunde van de genoemde scholen wisten de mensen te overhalen voor een korte reanimatie initiatie.

Wij geven hier vandaag initiatielessen omdat we zoveel mogelijk Mechelse burgers willen bereiken. Reanimeren behoort tot de basis die onze studenten krijgen, maar we vinden het niet alleen belangrijk dat ze het zelf kunnen, maar dat ze het ook anderen kunnen leren. Het komt helaas veelvuldig voor dat mensen niet reageren bij een noodgeval, en dat is jammer want daar gaan levens aan verloren. Het is zeer belangrijk dat mensen vertrouwen krijgen om het te doen, en als het nodig is dat ze over gaan tot actie“ vertelt Annelies De Bruyne als docente Bachelor Verpleegkunde aan Thomas More Mechelen. (?)

Annelies De Bruyne van Thomas More Mechelen

Mechelen is een ‘hart veilige stad’

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 tot 10 procent van hen overleeft dit. Stad Mechelen is al jaren in het bezit van de label ‘Hartveilige stad’. Via het gezamenlijke project “Hartveilige stad” willen Mechelen en het Rode Kruis de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk maken. Het stadsbestuur zet in op meer opleidingen en promotie. Door te investeren in de skills van haar medewerkers, investeert de stad ook in de veiligheid van elke burger.

Week van de Zorg Koen Anciaux te Mechelen

Reeds 500 personeelsleden van de stad hebben de afgelopen jaren de opleiding gevolgd om te leren reanimeren en een AED toestel te gebruiken. Ook werden opleidingen reanimeren voor sportclubs aangeboden. “Deze cursussen bestaan uit reanimeren, uitvoeren van mond-op-mondbeademing en hartmassage. De kosten hiervoor zijn geraamd op 2.700 euro voor de komende twee jaar. Dit jaar zal stad Mechelen terug een 100-tal personeelsleden opleiden”, zegt schepen Koen Anciaux.

Ook de studenten verpleegkunde van Kitos HB05 (?) uit Duffel zette zich ten volle in om de belangstellenden meer info te verstrekken hoe te reanimeren.

Julie Van Den Wyngaert van Kitos HB05 Duffel

Een keer per maand lassen wij een moment in om samen met de leerkrachten het reanimeren in te oefenen. Reanimeren is zeer belangrijk omdat het heel wat levens kan redden. De meeste mensen weten wel hoe ze moeten reanimeren, maar durven er meestal niet aan te beginnen” zegt Julie Van Den Wyngaert als laatstejaars studente verpleegkunde.

Meer dan 50 AED toestellen in Mechelen

In Mechelen zijn meer dan 50 AED-toestellen aanwezig op verschillende locaties, waarvan twee op openbaar domein, namelijk aan de Zeeridder (stadsgebouw) en aan het congresgebouw Lamot. Verder is elke sporthal voorzien van een AED-toestel alsook de vijf lokale dienstencentra en de twee woonzorgcentra van het Zorgbedrijf Rivierenland. Zoals toegezegd is het aantal AED’s in de stad de laatste jaren uitgebreid. In totaal kwamen er in de afgelopen twee jaar 20 AED toestellen bij.  Op deze manier dragen we bij tot een hartveilige stad.

Wat is een AED toestel ?

Een Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient wanneer zich levensbedreigende hartritmestoornissen voordoen. Het toestel analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Dit is de enige doeltreffende behandeling voor een plotselinge hartstilstand. De toestellen zijn gebruiksvriendelijk en volledig veilig. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de advies stem van het toestel de hulpverlening. Het toestel kan en zou door iedereen gebruikt moeten worden in geval van hartstilstand.

Hilde Van Haesendonck alias Jenny uit Familie

De actie naar aanleiding van de Week van de Zorg werd ook ondersteund door de acteurs van de gekende VTM soap ‘Familie’. Voor de gelegenheid was actrice Hilde Van Haesendonck aanwezig op de Veemarkt.

We staan daar niet altijd bij stil, maar kunnen reanimeren is zeer belangrijk. Als we iemand tegenkomen die hulp nodig heeft, dan durven we dat niet makkelijk. We denken dan dikwijls dat we iets fout gaan doen, maar het kan dikwijls levensnoodzakelijk zijn..Daarom steunen wij met ‘Familie’ maar al te graag dit project” zegt Hilde (als Jenny in Familie)

Tekst, foto’s en video  Verschueren Eddy / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.