11de editie De Langste Veggietafel in stad Mechelen

11de editie De Langste Veggietafel is topper !

36 Shares

1500 bezoekers op Langste Veggietafel in Mechelen

vzw EVA Mechelen organiseerde op donderdag veggiedag voor de 11de keer De Langste Veggietafel. Zo’n 1500 Mechelaars en bezoekers van ver buiten de stadsgrenzen namen plaats aan de lange tafels op de Grote Markt.

1500 bezoekers op de 11de editie De Langste Veggietafel te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Dit is een hoogtepunt bij EVA Mechelen voor dit jaar”, vertelt een super tevreden Gitte Van Den Bergh als vrijwilligster bij vzw EVA Mechelen. “Intussen hebben ook andere afdelingen in Vlaanderen de trend gevolgd, en organiseren ook De Langste Veggietafel in andere steden
(Wil u meer te weten komen, kijk dan naar de video onderaan)

Ontstaan in Mechelen, en intussen al een begrip in Vlaanderen. De Langste Veggietafel is duidelijk een succes. Voorbije donderdag was de start van het nieuwe seizoen van dit prachtige initiatief, en alweer in Mechelen.

vzw EVA Mechelen hoopt op minder vlees consumptie

Intussen volg ik al enkele jaren het team van EVA in onze stad, en weet dan ook hoe hard zij zich inzetten om mensen minder vlees te doen eten. Eén van hun belangrijke doelstellingen is mensen te overtuigen om meer groenten te eten. Aan de stand op de Grote Markt vergaarden voorbijgangers dan ook heel informatie rond veganisme.

Inmiddels was het al gezellig druk aan alle tafels op de Grote Markt. Het was dikwijls zoeken naar een vrij plaatsje, en dat betekent dat het concept werkt. Mensen brachten van thuis uit vegetarische gerechten mee, liefst in afvalarme verpakkingen, of gingen ze halen aan één van de foodstands. Net als vorig jaar bereidde COLOMA Plus in de grote tent weer lekkere gerechten, waar 10 gelukkigen een heus VIP-diner bereid door chef-kok Bjorn Matheusen en de studenten van COLOMAplus in de wacht konden slepen. De kinderen mochten zich terwijl amuseren aan de aanwezige animatie standen. Op de achtergrond klonk live muziek wat het plaatje helemaal compleet maakte.

Veguru Foodblogger inspireert

Op het mooiste plein van Vlaanderen ontmoette ik Gunther Vermeulen. Hij is een verwoed foodblogger of moet ik zeggen en schrijven veggie-blogger, het maakt niet uit. Als ik Gunther vraag of we zelf vegetarische lekkernijen kunnen bereiden die smaakvol zijn, dan krijg ik resoluut, een ja. “Vandaag heb ik hier ‘Chili sin Carne’ gemaakt, waar ik het vlees vervangen heb door bruine linzen. Die geven heel veel proteïne, smaak, binding en textuur.” Wie meer wil weten kan ik ten zeerste aanbevelen om verder te kijken naar onderstaande video, of naar het Veguru blog te surfen.

Foodblogger Gunter Vermeulen brengt smaakvolle veganistische gerechten op tafel
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Bite-Back

Een andere informatiestand was deze van de vzw Bite Back. Hier was het in lange rijen aanschuiven. Ik ging dan ook mijn licht opsteken, en sprak met vrijwilligster Wendy Dresen. “Wij zijn een dierenrechtenorganisatie, en dan vooral voor landbouwdieren.” vertelt Wendy “Wij willen bij mensen het bewustzijn creëren van wat er gebeurd met die dieren voordat ze op hun bord belanden”. Ondertussen vond de gids ‘Maak een Verschil’ gretig belangstellenden. Ook hier kan ik u ten zeerste aanbevelen om onderstaande video te bekijken, want beeld vertelt nog altijd meer dan duizend woorden. Ja toch ?

11de editie De Langste Veggietafel in stad Mechelen
Succesvolle edite De Langste Veggietfael op de Grote Markt te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Onderwijl mocht ik proeven van ‘de hotdog’ waarvoor iedereen geduldig stond aan te schuiven. Ja zeker zeer geduldig want de mensen aan de bediening hadden de handen vol om iedereen zo snel als mogelijk te bedienen. Ik moet zeggen, de hamburger, bereid door Loving Hut Leuven met enkel groenten smaakte voortreffelijk.

Plantaardig eten zit duidelijk in de lift. Er werd rijkelijk veel gegeten want op korte tijd waren de voorziene stocks aan vegetarische gerechten uitverkocht. Het was alweer dankzij de vele vrijwilligers en organisatoren een fijne, en vooral warme en zonnige, donderdagavond.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

36 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.