Open Predikheren bibliotheek Mechelen

Voorproeven van nieuwe Predikheren bibliotheek te Mechelen

92 Shares

Open Predikheren focust dit weekend op cultuur

Verleden weekend opende het gerenoveerde Predikherenklooster even de deuren voor het grote publiek. Dit weekend startte het Cultuurcentrum het culturele seizoen op, en dat doen ze op de Open Predikheren. Er staan dan ook leuke dingen op de agenda waaronder kinderactiviteiten. Als bezoeker krijg je nogmaals de kans op een voorproevertje van onze nieuwe bibliotheek, de hotspot van de toekomst.

Nieuwe bibliotheek in Predikherenklooster te Mechelen

Zaterdag ben ik reeds poolshoogte gaan nemen in het Predikherenklooster, en ik moet zeggen en schrijven, er was veel publieke belangstelling. De gratis rondleidingen krijg ik aan de balie te horen zijn uitverkocht, maar geen nood, als Mechelaars stappen we zo binnen om in alle vrijheid rond te kuieren en de pracht van dit unieke gebouw te ontdekken.

Met 3350 bezoekers was het eerste weekend Open Predikheren onmiddellijk een schot in de roos. De mensen verwachten veel van deze nieuwe culturele hotspot. Dit weekend  staat er een filosofisch café, performances in de verschillende vertrekken van het gebouw, een film, … op het programma. Een programma dat zich ook richt op gezinnen met kinderen”zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

Doorlopende activiteiten in het oude klooster

Bij binnenkomst werden de kids aangenaam ontvangen in de inkomhal. Op het kloosterplein, kun je vanaf 2019 genieten van een culinair hapje en een drankje. Sterrenchef Ken Verschueren zet zijn schouders onder de uitbating van de barista bar en brasserie, genieten tussen de muren van het klooster en de kloosterkerk, zonder twijfel een meerwaarde voor Mechelen.
Verschillende doorlopende activiteiten in het gebouw werden ook op maat van de jongsten bedacht. Zo kunnen kinderen van 9 tot 11 jaar deelnemen aan een leuke schattenzoektocht doorheen het gebouw en een eeuwenoud geheim in Het Predikheren ontdekken. Of ze bezoeken het mini filmfestival voor kinderen. Hier worden allerlei leuke kortfilmpjes uit de collectie van de jeugdbibliotheek getoond”, weet Jeugdschepen Greet Geypen.

Kuierend door de gangen snuif je de geur van boeken en langspeelplaten. De eerste blik die ik kon werpen op de toekomstige bibliotheek, was indrukwekkend. Hier is duidelijk al heel wat werk verricht. Bezoekers snuffelen rond in de reeds honderden boeken die hier staan opgesteld. Muziekliefhebbers kunnen zich likkebaarden aan de tentoongestelde platenhoezen uit vervlogen tijden.

Kunstwerken ontdekken tussen de boekenkasten

Ik begeef me een verdieping hoger, waar een doos klaar staat met blauwe plastieken overtrekjes om over je schoenen te trekken. Kwestie van de pas aangelegde vloer niet te beschadigen. Aan de ontvangstbalie kan u alle informatie verkrijgen, en tegelijkertijd een kaartje ‘Ingebonden’ meenemen op uw tocht door de tentoonstellingsruimten. De namen van de cursisten staan gedrukt op het kaartje, maar zijn ook terug te vinden bij de kunstwerken zelf. ‘Ingebonden’ is niet zomaar een naam die toevallig gekozen is. Wat er schuilgaat achter de titel, dat vertelt Jeannine me graag.

Thema Ingebonden in nieuwe bibliotheek te Mechelen

Wij hebben al een project ‘Ingebed’ gehad bij voormalig matrassenwinkel Devis Bedpret in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, waar we gebruik mochten maken van de achtergebleven stukken voor ons project en nadien tentoonstellen. Het project daaropvolgend bevond zich in de ‘Vlietenkelder’ en noemde ‘Ingewikkeld’, waarmee we verwezen naar de ingewikkelde leuningen van de ijzerenleen. Met ‘Ingebonden’ blijven we nu in de stijl verwijzend naar boeken.” vertelt Jeannine.

Kinderen luisteren naar verhalen in de nieuwe bibliotheek

De cursisten krijgen tijdens het schooljaar bepaalde opdrachten en technieken te verwerken. Hier in het Predikherenklooster draait alles rond ‘boeken’. Opvallend, alle boekenkasten hebben hun plaats ingenomen, weliswaar nog niet opgevuld met de duizenden boeken. Er wordt stilte gevraagd, begrijpelijk want er is dan ook een verhalencarrousel aan de gang. Kinderen vergezeld van mama en papa, luisteren in een knus hoekje aandachtig naar gekke vertelsels.

Verhalen doen de rond op Open Predikheren

De nog lege boekenkasten zijn rijkelijk versierd en gevuld met kunstwerken. Eigenlijk kwam ik ogen te kort om alle kunststukken te ontdekken en te begrijpen. Gelukkig kwam ik oog in oog te staan met Jeannine De Raeymaecker, een lieve dame afkomstig uit Willebroek, intussen een gepassioneerde Mechelaar. Jeannine is gepassioneerd lesgeefster Textiele Kunsten in Academie Mechelen, en leidt me met plezier doorheen en langs de boekenkasten. Het is een mooie namiddag, het zonlicht schittert zo nu en dan door de ramen heen. Het geeft een speciaal tintje aan de massieve dakbalken, een streling voor het oog.

Fantasie de vrije loop

Dat ook de cursisten heel wat fantasie hebben is duidelijk te merken. Een ‘draaiboek’ met gedicht, de ‘cloud’, een wolk boven de boekenkast, gekleurde papiertjes vormen een ‘glasraam’, handgeschept papier gerecycleerd uit broodzakken, een halve walnoot schelpen gevuld met mini-boekjes, …..

Open Predikheren bibliotheek Mechelen

Een cursist gaat zelfs zover dat ze oude boeken verbrand en hieruit kleine boekjes vervaardigd. In vervlogen tijden, ergens de jaren zestig bestond er een ‘zwarte lijst’ aan boeken die niet gelezen mochten worden, een kunstwerk dat verwijst naar deze periode. Arabische teksten geschreven met kaarsenwas en daarna beschilderd, een sarcofaag gevuld met boekruggen, …

Walnoten met mini-boekjes kunstwerk Academie Mechelen

Sommigen gaan nog verder om hun product nog meer in de kijker te zetten, papier beschilderen maar tegelijk hiervan een video presentatie maken. Of, boeken een tijdje in de grond stoppen,… Leuk bedacht !. Kortom, een bezoek aan deze tentoonstelling brengt je langs prachtige composities en kunstwerken ontstaan door elkaar te inspireren. Ik zou hier nog een overvloed aan tekst kunnen aan wijden, maar dat is niet de bedoeling. Zelf binnenstappen in het Predikherenklooster kan je nog dit weekend. zeker doen ! De kunstenaars ontvangen je met open armen.

Docente Jeannine De Raeymaecker en cursisten

Van leeftijd verschillen we niet veel, dat hebben we op korte tijd al uitgewisseld, dat zit dus goed. Een kunstkenner ben ik niet, maar met een dame als Jeannine aan mijn zijde, kreeg ik al de nodige info over het project van haar textielklas. “De studenten hebben gewerkt rond het thema boeken en verhalen, alles wat draait rond bibliotheek. Ook de geschiedenis van het gebouw hebben ze verwerkt zoals een interpretatie op een rozenkrans, een moderne versie van een habijt, …  ”. Zowel eerste- als tweedejaars vrouwelijke studenten, in totaal 34 personen, hebben zich aan dit project een volledig jaar toegewijd.

Laatste weekend Open Predikheren

Heb ik je aandacht kunnen trekken ? Fijn zo, vasthouden, schrijf het in je boekagenda. Zondag 23 september de laatste dag van Open Predikheren, kan u tussen 10.00 en 12.00 uur knabbelend aan een croissant, 3 verrassende vertelmomenten beleven in de betoverende binnentuin van Het Predikheren. Sophia Honggokoesoemo vertelt in haar boek ‘Bezoek op vier poten’ een verhaal over vriendschap. Je wordt vervoerd naar Afrika met verhalen die worden opgeluisterd door een koragitaar en bougarabou drum uit Senegal. Afwachten of de leesfee en kabouter Kriebeltje ook nog langskomen!

Wie nog wil langsgaan kan dit voor de laatste keer op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag telkens tussen 10.00 en 18.00 uur.

Praktische info

Het Predikheren
Goswin de Stassartstraat
2800 Mechelen

Vrije toegang in het gebouw en bezoek tentoonstellingen

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

92 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.