Koppel renoveert Oude Hoeve in Hombeek

Hombekenaars renoveren oude hoeve in dorpshart

0 Shares

Koppel renoveert oude hoeve in Hombeek

De negentiende eeuwse hoeve in de Sint-Martinusstraat in deelgemeente Hombeek heeft een koper. Het is een koppel uit Hombeek dat de hoeve in het dorpshart voor zich heeft gewonnen.

Klaas Van Opstal (43) en Hilde Lemmens (46) willen met hun project zoveel mogelijk inwoners uit Hombeek samen brengen. Hun project is een kleinschalige feestzaal. De 19de eeuwse oude hoeve, naast de Sint-Martinuskerk blijft dus in handen van een geboren en getogen Hombekenaar. De aankoop van het 10 are groot complex wordt binnenkort beslecht.

Koppel renoveert Oude Hoeve in Hombeek tot kleinschalige feestzaal

Klaas Van Opstal zelf werd geboren in de Diepestraat, vlakbij het pand waar hij grootse plannen mee heeft. Klaas is meer dan achttien jaar lid geweest van de Chiro van Hombeek. Als zelfstandig zaakvoerder van een tuinaannemersbedrijf was hij al lange tijd op zoek naar een pand in Hombeek. Het pand moest zowel zijn bedrijf een ruime stek geven, en de Hombekenaars moesten er iets aan hebben.

Grote uitdaging om droom te verwezenlijken

Het ziet er naar uit dat ik hier samen met Hilde onze droom kan verwezenlijken. We staan de komende twee jaar voor grote uitdagingen maar we hebben er alle twee veel goesting in”, zeggen Klaas en Hilde.

Koppel renoveert Oude Hoeve in Hombeek

In de hoeve wil Van Opstal in de eerste plaats het pand verbouwen tot een woning om er ook zijn tuindersbedrijf ‘Hof van ’t Laar’ in onder te brengen. De hoeve is geen beschermd gebouw, maar staat wel op de inventaris bouwkundig erfgoed. Er zal dus voorzichtig moeten gerenoveerd worden.

We gaan renoveren met duurzame materialen en we kiezen voor zogenaamde ‘begijnhofstijl’. De grote schuur wordt ingericht als kleinschalige feestzaal met een capaciteit van 35 personen. Ideaal voor communie- en verjaardagsfeestjes, koffietafels, trouwrecepties, ontbijtvergaderingen, workshops, opentuin dagen en de Sinte-Metteviering. We opteren voor een tuinkamer met uitbreiding naar de binnenkoer. Tijdens de activiteiten willen we vooral met lokale Hombeekse of Mechelse handelaars samenwerken om de lokale streekproducten, die er nog genoeg zijn, te promoten. We gaan er dus geen horecazaak van maken. We kiezen voor een aanvullend concept, waar we alle lagen van de Hombeekse bevolking willen samenbrengen”, vertelt Klaas.

’t Oudt School blijft bestaan

Het gerenoveerd gebouw van Klaas en Hilde zal ook ’t Oudt School blijven noemen. “Een bewuste keuze. Honderd jaar geleden was hier de eerste Hombeekse school gevestigd. Daarna werd het onder dezelfde naam een café. Ook bij het inkleden van het pand gaan we verwijzen naar dit kleurrijk verleden met foto’s en attributen die naar het verleden verwijzen”, weet Hilde.te vertellen.

Oude Hoeve naast Sint-Martinuskerk in Hombeek

Achteraan de hoeve gaat Klaas ook een zwemvijver aanleggen. “Om mijn eigen werk te promoten, maar wie zijn zwembroek meebrengt, mag gerust een duik nemen. Bij de opening van het dorpshart gaan we onze plannen toelichten. Maar tegen 2020 willen we in exploitatie gaan”, besluiten Klaas en Hilde.

Burgemeester Bart Somers looft het project. “Het is door deze mensen zeer mooi uitgewerkt. Het krijgt hier een bestemming met couleur locale. Dat is wat we willen voor dit project”, vindt de burgemeester.

Tekst en foto’s Leo De Nijn / Contact Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.